Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ αρ. 293/12-07-2024 και αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες ξεκινούν οι δηλώσεις και η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024 μέσω των πιστοποιημένων ΚΥΔ.

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 (ΕΑΕ 2024) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του με δύο τρόπους:

Σε «ομηρία» οι αγρότες – Το colpo grosso με τις πληρωμές των ενισχύσεων

Πώς γίνονται οι δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

– Μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet

– Μέσω των Πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)

Η συλλογή των αιτήσεων για τις δηλώσεις υλοποιείται στο πλαίσιο της σύμβασης: “Ανάπτυξη και Προσαρμογή απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027”.

Οι παραγωγοί και οι φορείς, που εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ μπορούν να επεξεργάζονται και να υποβάλουν τις ΕΑΕ 2024 μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις όλων των ειδικών καθεστώτων, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο μέσω του gov.gr.

Θα ακολουθήσει άμεσα σχετική εγκύκλιος και εφαρμοστικές οδηγίες για την διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024.

Τα λάθη με την πλατφόρμα

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα υποβολής για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2024 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από λάθη του τεχνικού συμβούλου όπως είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά του ο OT, ενώ προβληματικές, ψαλιδισμένες και εσφαλμένες ήταν οι πληρωμές στους αγρότες με αρνητικό ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διοίκηση του οποίου έθεσε σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις 650.000 αγροτών.

Ενδεικτικό των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, ήταν και η αποκάλυψη που έκανε στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος  Σατολιάς ότι υπήρχε ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε ποσό 13,9 εκατ. ευρώ. «Πιθανότατα πρόκειται περί λάθους. Αλλά αυτά τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που αδυνατεί να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες μας ανησυχούν ως προς το μέλλον των πληρωμών των αγροτών», είχε δηλώσει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς.

Την Πέμπτη, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις αποκαλύψεις του ΟΤ, είχε ζητήσει την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας