Μικρή αύξηση σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγών  (ΔΤΠ) στις ΗΠΑ τον Ιούνιο εν μέσω αύξησης του κόστους των υπηρεσιών, αλλά αυτό δεν άλλαξε τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Ο  ΔΤΠ για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΠ  θα κυμανθεί κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση ο ΔΤΠ αυξήθηκε 2,6% έναντι 2,4% τον Μάιο.

ΗΠΑ: Απρόσμενη υποχώρηση του πληθωρισμού χονδρικής τον Μάιο

Πως κινήθηκε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού ανά κλάδο

Η ακτινογραφία του πληθωρισμό χονδρικής που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των βασικών μέτρων πληθωρισμού που παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν ως επί το πλείστον ευνοϊκές. Αυτό σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο οδήγησε τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε οριακά τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι ο δομικός δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών αυξήθηκε κατά περίπου 0,13% τον Ιούνιο έναντι 0,1% τον Μάιο.

Η αύξηση της τιμής των υπηρεσιών κατά 0,6% ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού χονδρικής  τον περασμένο μήνα. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,3% τον Μάιο.

Ενισχύθηκαν από την αύξηση κατά 1,9% των περιθωρίων για τις εμπορικές υπηρεσίες, οι οποίες μετρούν τις μεταβολές των περιθωρίων που λαμβάνουν οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση κατά 3,7% στο χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων και οχημάτων. Ωστόσο, το κόστος των υπηρεσιών μεταφοράς και αποθήκευσης μειώθηκε κατά 0,4%.

Οι προμήθειες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ανέκαμψαν 1% μετά από πτώση 0,8% τον Μάιο. Οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 1,1% μετά από πτώση 3,9% τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος των δωματίων ξενοδοχείων και μοτέλ υποχώρησε 0,2% μετά την αύξηση 2,7% τον Μάιο.

Οι εκτιμήσεις για τον «αγαπημένο» δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve

Αυτά είναι μεταξύ των στοιχείων που υπεισέρχονται στον υπολογισμό του δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Federal Reserve για να διαμορφώσει την εκτίμηση της για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5% μετά από πτώση 0,8% τον Μάιο. Πιέστηκαν από τις μειώσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, με τη βενζίνη να μειώνεται κατά 5,8% μετά από πτώση 7,3% τον Μάιο. Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,3% αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές των αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες μετά από αύξηση 0,2% τον Μάιο.Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής αυξήθηκε κατά 3,1% έναντι 3,3% τον Μάιο.

Οι τιμές των αγαθών χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,5% μετά από πτώση 0,8% τον Μάιο. Οι μειώσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων ήταν υψηλές, με τη βενζίνη να υποχωρεί 5,8% μετά από πτώση 7,3% τον Μάιο. Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν 0,3% αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές των αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες μετά την αύξηση 0,2% τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή