Η σταδιακή αντιστροφή της πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιγξης αντανακλά την αυξανόμενη δυσκολία στην εκτίμηση των οικονομικών κινδύνων που ελλοχεύουν για την ευρωζώνη των 20 χωρών. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η ανάκαμψη από την πολύμηνη στασιμότητα ενδέχεται να έχει ήδη εκλείψει. Εν τω μεταξύ, οι εκλογές – ιδίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – αναγκάζουν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα πάντα, από τις κρατικές δαπάνες έως τις εμπορικές

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg κατατάσσουν τώρα την προεδρική ψηφοφορία του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και την απειλή μιας νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της περιοχής, ενώ η αναταραχή στη Γαλλία έχει ξυπνήσει μνήμες από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία.

Η αβεβαιότητα

Αντιμέτωποι με αυτή την αβεβαιότητα, οι αξιωματούχοι με επικεφαλής την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύονται εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων, υποσχόμενοι να αποφασίζουν ανάλογα με την πορεία των δεδομένων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι ο Ιούλιος παρέχει κυρίως μια ευκαιρία για απολογισμό.

Τράπεζα της Αγγλίας: Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση Στάρμερ

Οι αγορές είναι ακόμη πιο επιφυλακτικές από τους οικονομολόγους, τιμολογώντας πλήρως μόνο μία ακόμη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων φέτος, αν και τείνουν προς μία ακόμη.

«Απλώς δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING, προσθέτοντας ότι «Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα επιμείνει τελικά στην προσέγγιση της εξάρτησης από τα δεδομένα και θα -και θα πρέπει- να απέχει από την παροχή οποιασδήποτε μελλοντικής καθοδήγησης».

Η απειλή Τραμπ

Οι πολιτικοί παράγοντες ρίχνουν ολοένα και μεγαλύτερη σκιά. Στις ΗΠΑ, η απειλή που συνιστά ο Τραμπ επιτείνεται από τη σύγχυση σχετικά με το αν θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή κάποιον άλλο υποψήφιο των Δημοκρατικών. Στο εσωτερικό, οι πρόωρες γαλλικές εκλογές έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές, ακόμη και αν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί κάπως μετά το αρχικό σοκ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών λέει ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει πορεία ως αποτέλεσμα των γεγονότων εκεί. Μόνο ένας από τους 29 ερωτηθέντες αναμένει ότι οι αξιωματούχοι θα τροποποιήσουν τα σχέδια ποσοτικής σύσφιγξης.

Μόλις δύο «βλέπουν» να στρέφουν τις υπόλοιπες επανεπενδύσεις προς τη Γαλλία.

«Αυτή είναι μια επιλογή για το Ευρωσύστημα πριν από οποιαδήποτε σκέψη για τον ΤPI», δήλωσε ο οικονομολόγος της Scope Ratings Dennis Shen, αναφερόμενος σε ένα μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε το 2022 για να αντιμετωπίσει “αδικαιολόγητες, άτακτες” κινήσεις της αγοράς καθώς η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Μόνο ένας από τους ερωτηθέντες αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους τρεις μήνες.

Ανησυχία

Αντίθετα, ένας σημαντικός αριθμός ανησυχεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ασθενέστερη και ο πληθωρισμός ισχυρότερος από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ειδικότερα, το κόστος των υπηρεσιών εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη ανησυχία, εν μέρει λόγω των μισθολογικών αυξήσεων που αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές.

«Οι επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών αναφέρουν ότι οι παράγοντες της προσφοράς και όχι η έλλειψη ζήτησης τις εμποδίζουν να αυξήσουν την παραγωγή», δήλωσε ο Andrzej Szczepaniak, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura, σημειώνοντας ότι «Ως εκ τούτου, οι ακόμα οξείες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η ανθεκτική ζήτηση υπηρεσιών κινδυνεύουν να διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών αυξημένες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι «αδιατάρακτη», εκτιμά, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο «αν η ΕΚΤ προετοιμάζει τον Σεπτέμβριο για άλλη μια μείωση».

Ορισμένοι λένε ότι οι αυξανόμενες πιθανότητες μείωσης του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν την αντίστοιχη της στη Φρανκφούρτη να δράσει ταχύτερα.

«Με τη ρητορική της Fed να μετατοπίζεται εκ νέου προς τη μείωση των επιτοκίων, καθώς τα στοιχεία για τη δραστηριότητα και την αγορά εργασίας φαίνεται να ομαλοποιούνται από πολύ υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ θα πρέπει να βάλει ξανά στο τραπέζι την επανάληψη των μειώσεων», δήλωσε ο Ηλίας Τσιριγωτάκης, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Κανείς, πάντως, δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν την Πέμπτη.

«Τα στοιχεία που έρχονται είναι θορυβώδη και θα είναι δύσκολο για το Διοικητικό Συμβούλιο να καταλήξει σε μια σαφή άποψη σχετικά με την έκταση της ανάκαμψης όσον αφορά την ανάπτυξη και την υποκείμενη τάση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Sylvain Broyer, για να προσθέσει πως «Όλα αυτά σε ένα ασταθές πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη και νευρικές αγορές χρέους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή