Ο Πάουελ παρέδωσε την εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Fed στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα. Μεγάλο μέρος του μηνύματός του παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από την πρόσφατη επικοινωνία της Fed, αλλά ο Πάουελ εισήγαγε μια βασική φράση στην κατάθεσή του: «Ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, οδηγεί ήπια προς μια στροφή νομισματικής πολιτικής, η οποία είναι δυσδιάκριτη, θεωρεί ο Γκρέγκορι Ντάκο επικεφαλής οικονομολόγος στην EY και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην Oxford Economics, σε άρθρο που δημοσίευσε το Barron’s.

Wall Street: «Έδωσε» ένα ακόμη ρεκόρ στον S&P 500 o Πάουελ της Fed

Ο Ντάκο εστιάζει στη φράση του Πάουελ, η οποία μπορεί να φαίνεται σαν μια αβλαβής δήλωση δεδομένου του ευρέος φάσματος κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές. Για τον οικονομολόγο επιβεβαιώνει μια σταδιακή στροφή της πολιτικής, όπου ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο δεύτερο δόγμα της διπλής εντολής της Fed: τη μέγιστη απασχόληση.

Στην κατάθεσή του, ο Πάουελ τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση. Και κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Κογκρέσο, σημείωσε ότι «η αγορά εργασίας φαίνεται να έχει επανέλθει πλήρως σε ισορροπία». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα σχόλια στα οποία είχε δηλώσει ότι η αγορά εργασίας ακόμη επανερχόταν σε ισορροπία.

Η ήπια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας

Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται ήπια εδώ και λίγους μήνες. Για αυτό ορισμένοι ειδικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed υπέθεσαν εσφαλμένα ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός επιταχύνονταν εκ νέου νωρίτερα φέτος.

Τα τρέχοντα δεδομένα γύρω από τον πληθωρισμό έδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει. Ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1% από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, πιέζοντας τον μετρούμενο πληθωρισμό κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 3% σε ετήσια βάση —το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021—ενώ ο δομικός πληθωρισμός του ΔΤΚ μειώθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση—το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2021.

Είναι επίσης μια ασυνήθιστη επιβράδυνση που χαρακτηρίζεται από το ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων επένδυσαν πολλά στην πρόσληψη, στην εκπαίδευση και στη διατήρηση ταλέντων. Παραμένουν απρόθυμοι να αφήσουν το πολύτιμο ταλέντο τους, ακόμα κι αν η αγορά εργασίας ψύχεται, θεωρεί ο Ντάκο.

Όμως, τώρα που η ομαλοποίηση των θέσεων εργασίας, των προσλήψεων, των αποχωρήσεων, των ωρών εργασίας, της αύξησης των μισθών και της μισθοδοσίας έχει επιτευχθεί, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας τραβάει περισσότερη προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed.

Ο Πάουελ σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας 4,1% τον Ιούνιο και αναγνώρισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι οι συνθήκες απασχόλησης ελαττώνονται. Ο Πάουελ έκρινε ότι η αγορά εργασίας δεν είναι πλέον «πηγή ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων για την οικονομία».

Ο κινητός μέσος όρος τριμήνου της αύξησης απασχόλησης επιβραδύνθηκε στις 177.000 θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση  μισθών μετριάστηκε στο 3,9% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και τα δύο είναι τα χαμηλότερα μετά την πανδημία. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει επιβραδυνθεί σε χαμηλό ρυθμό μόλις 1,0% από έτος σε έτος.

Μείωση καταναλωτικών δαπανών

Αυτό οδήγησε σε μια ολοένα και πιο ορατή μείωση της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. Όμως, όσο περισσότερο τα επιτόκια και το κόστος παραμένουν υψηλά, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών θα περιορίσει τις δαπάνες του.

Αυτός είναι σίγουρα ένας κίνδυνος που η Fed θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι κύριοι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ότι οι επιχειρήσεις γίνονται ξαφνικά πιο συντηρητικές και αρχίζουν να μειώνουν θέσεις για να μειώσουν το κόστος. Αυτό οδηγεί σε μια αυτοεκπληρούμενη ύφεση. Ομοίως, οι υπερβολικά επιθετικοί πολιτικοί της Fed που δεν υπολογίζουν σωστά με τους κινδύνους για τις προοπτικές μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη της αναβαθμονόμησης της νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας σε ξαφνική αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις δύο εντολές και παρατηρώντας τους αμφίπλευρους κινδύνους για τις προοπτικές, είναι πλέον ξεκάθαρο καιρός για τη Fed να επαναβαθμονομήσει τη νομισματική πολιτική. Εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed υιοθετήσουν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι βέλτιστο να προσαρμόσουν την πολιτική στην πραγματικότητα των σημερινών οικονομικών συνθηκών και στις πιθανές προοπτικές του αύριο.

Ο Πάουελ πρωτοστατεί σε αυτόν τον ευαίσθητο άξονα και προσαρμόζει την επικοινωνία της Fed για να ανοίξει την πόρτα σε μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η πρόκλησή του, σύμφωνα με τον Ντάκο, θα είναι να πείσει τους συναδέλφους του στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ότι αυτή είναι πράγματι η βέλτιστη στρατηγική, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να φαίνονται επικεντρωμένοι σε οπισθοδρομικά δεδομένα και διατηρώντας μια ξεπερασμένη και υπερβολική μεροληψία για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή