Ισχυρό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές που ανησυχούν για το ενδεχόμενο της πρόωρης μείωσης των επιτοκίων έστειλε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Φατίχ Καραχάν, τονίζοντας ότι θέλει να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτύχει το στόχο για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων το 2025 προτού συζητήσει μειώσεις επιτοκίων.
«Οποιεσδήποτε ενέργειες αναλάβουμε σχετικά με τα επιτόκια πολιτικής θα πρέπει να είναι βαθμονομημένες έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού το 2025 και μετά» είπε ο Καραχάν στο Bloomberg. Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από τότε που διορίστηκε πριν από πέντε και πλέον μήνες.
Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια
Απέφυγε να σχολιάσει τον πιθανό χρόνο μείωσης των επιτοκίων αλλά εξήγησε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την προσεκτική μας στάση»
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά εδώ και οχτώ μήνες. Τράπεζες όπως η Goldman Sachs αναμένουν πως ο Καραχάν θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας αυτό το τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα το έχει διατηρήσει αμετάβλητο στο 50% από τον Απρίλιο, μετά από ένα επιθετικό κύκλο σύσφιγξης, που διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο.
Με τον πληθωρισμό τελικά να μειώνεται και την εγχώρια ζήτηση να αρχίζει να υποχωρεί, το μεγαλύτερο εμπόδιο που στέκεται τώρα στο δρόμο της χαλάρωσης είναι το τεράστιο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και των προβλέψεων της ίδιας της κεντρικής τράπεζας. Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σχεδόν στο μισό στο 38% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πριν επιβραδυνθεί στο 14% το 2025 και στο 9% το επόμενο έτος.
Η κληρονομία του υψηλού πληθωρισμού- Οι καταναλωτικές συνήθειες και ο αυτοεκπληρούμενος κύκλος του πληθωρισμού
«Η επίτευξη του φετινού στόχου είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και κάνουμε ό,τι χρειαστεί» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι ο τελικός στόχος».
Στο επίκεντρο της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο Καραχάν βρίσκονται οι καταναλωτικές συνήθειες που σφυρηλατήθηκαν τα χρόνια διαβίωσης με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο. Αυτό άφησε την οικονομία των 1,1 τρισ. δολαρίων παγιδευμένη σε έναν αυτοεκπληρούμενο κύκλο που προκαλεί την περαιτέρω ταχύτερη αύξηση των τιμών, καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό θερμαίνουν τη ζήτηση.
Οι έρευνες της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βλέπουν τον πληθωρισμό πάνω από το 70% σε ένα χρόνο από τώρα. Πρόκειται για μια εκτίμηση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις απόψεις της αγοράς ότι η αύξηση των τιμών στο τέλος του 2024 θα έρθει πολύ πιο κοντά στο ανώτερο εύρος 42% της πρόβλεψης της κεντρικής τράπεζας.
«Θέλουμε να δούμε σαφέστερες βελτιώσεις στις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποια άνεση ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα στηρίξουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού» είπε ο Καραχάν.
Αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ταχύτερα από τις προβλέψεις τον Ιούνιο, είναι «πρόωρο» να συμπεράνουμε ότι η μείωσή του είναι αρκετά σημαντική και μπορεί να διατηρηθεί, δήλωσε ο Karahan.
Τον Ιούλιο, ο διοικητής αναμένει ότι οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και των διοικητικών τιμών θα προσθέσουν 1,5% στον μηνιαίο πληθωρισμό. Αυτό δεν θα πρέπει να μεταβάλει τις προοπτικές, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ήδη συνυπολογίσει την αύξηση στην πρόβλεψή της, είπε.
Η ενίσχυση της λίρας – Η πρόκληση για ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Καθώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, το επίκεντρο είναι η ψύξη της εγχώριας ζήτησης και η συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που επί μακρόν δυσχεραίνει τα οικονομικά της Τουρκίας.
Ένα από τα αποτελέσματα της αυστηρής πολιτικής ήταν η πραγματική ανατίμηση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τον Καραχάν, η οποία, όπως είπε, είναι «άμεση συνέπεια» των υψηλών επιτοκίων που καθιστούν τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία πιο ελκυστικά
Οικονομολόγοι και εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι ένα ακριβό νόμισμα θα μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των τουρκικών εξαγωγών και τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για ξένα προϊόντα.
Αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης αντιθέτως αναμένει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα συγκρατήσει την εγχώρια ζήτηση, μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές και μειώνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Ασκήσεις ισορροπίας με τις εισροές ξένων κεφαλαίωμ
Παρόλα αυτά, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για να αποφύγουν αυτό που θεωρούν ως υπερβολικά κέρδη στη λίρα ως αποτέλεσμα των εισροών που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρευστότητα. Οι περιορισμοί στις υπεράκτιες πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων, που αρχικά σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν τους σορτάκηδες, παρέμειναν σε ισχύ, περιορίζοντας το ξένο χρήμα από το να εισρεύσει σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε λίρα.
Η διευκόλυνση της πρόσβασης στη λίρα στο εξωτερικό αποτελεί βασικό αίτημα των διεθνών επενδυτών που πρέπει να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στο τοπικό νόμισμα. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η άρση των ανώτατων ορίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα της λίρας.
Μέχρι στιγμής, οι κανόνες έχουν συμβάλει στο να καταστεί το πρόβλημα της ρευστότητας πιο διαχειρίσιμο, σύμφωνα με τον διοικητή. Το τραπεζικό εποπτικό όργανο της Τουρκίας έχει την αρμοδιότητα επί των κανονισμών, αν και συζητά το μέλλον τους σε συντονισμό με άλλους αξιωματούχους, είπε ο Καραχάν.
Η Τουρκία είδε εισροές στα ομόλογα άνω των 8 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και αυτό βοήθησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα αποθεματικά της με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
«Πρέπει να εξισορροπήσουμε την ανάγκη να βελτιώσουμε τη θέση των αποθεματικών μας με τον κύριο στόχο μας να επιτύχουμε αποπληθωρισμό, ο οποίος απαιτεί την αποφυγή της υπερβολικής ρευστότητας και την πρόληψη των τρωτών σημείων από τις ροές κεφαλαίων» είπε . «Μέχρι στιγμής, έχουμε διαχειριστεί καλά αυτούς τους συμβιβασμούς και η μη χαλάρωση των κανονισμών βοήθησε».
Στο μέλλον, είπε ότι η τράπεζα θα ήθελε να μειώσει τις υποχρεώσεις της σε συνάλλαγμα και να επανεξετάσει τις συμφωνίες καταθέσεων με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους.
Latest News
Υποχωρεί η κατανάλωση ουίσκι - Η εταιρεία που παράγει το Jack Daniel's, σχεδιάζει απολύσεις
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
ΕΚΤ προς τράπεζες: Βελτιωθείτε στην διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων
Η ΕΚΤ καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε γεωπολιτικά σοκ
Χαμηλότερα από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια
Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της τις πολιτικές του Τραμπ
Ο «τζόγος» του Τραμπ με τους δασμούς - Τα νέα σχέδια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ μελετά τη σταδιακή αύξηση στους δασμούς μήνα με τον μήνα
Ο Τραμπ και το Brexit «τσακίζουν» το διεθνές εμπόριο της Βρετανίας
Η Βρετανία βρίσκεται πλέον υπό διπλή μέγγενη, καθώς ο Τραμπ προβλέπεται πως θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο διεθνές εμπόριο
Υποχώρηση δίχως τέλος - Η Macy’s περιορίζει τις προοπτικές πωλήσεων καθώς οι γιορτές δεν απέδωσαν
Μετά τις λογιστικές απάτες, η Macy’s βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονικά αποτελέσματα μετά την εορταστική αγοραστική περίοδο