Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων που απειλούν με λειψυδρία την Αττική παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, αναλύοντας τις άμεσες και μακροπρόθεσμες δράσεις που θα λάβει η εταιρεία για την ασφαλή υδροδότηση σχεδόν του μισού πληθυσμού της χώρας.
Με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της διετούς ανομβρίας και της αυξημένης κατανάλωσης έχει σχεδιάσει μια σειρά άμεσων μέτρων αλλά και εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης για την επόμενη πενταετία.
ΕΥΔΑΠ: Πρόσθετες επενδύσεις 500 – 750 εκατ. και αλλαγές στο καταστατικό φέρνει η λειψυδρία
Η ΕΥΔΑΠ
Έτσι, αυτές τις μέρες θα ενεργοποιηθεί η άντληση νερού από την Υλίκη, θα τεθούν σε λειτουργία έως και 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα καθώς και γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει καμπάνια εξοικονόμησης νερού και κεντρικό μήνυμα: «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση». Το μεγαλύτερο κόστος των προληπτικών μέτρων θα πληρωθεί από την εταιρεία ΕΥΔΑΠ Παγίων.
Το σχέδιο της δεύτερης φάσης
Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ έχει ετοιμάσει και σχέδιο δεύτερης φάσης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί ανάλογα με την εικόνα των επόμενων υδρολογικών περιόδων, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν υδατικά αποθέματα για τουλάχιστον μία τριετία, όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης. «Με διάφορες ενέργειες θα προστίθενται 100 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, αναλόγως δε της στάθμης των αποθεμάτων νερού θα μπαίνουν τα μέτρα σε εφαρμογή», σχολίασε ο ίδιος.
Ανάμεσα στις μεσοπρόθεσμες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση, εναλλακτικά σενάρια με εκτιμώμενο κόστος από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.
Αφαλατώσεις σε 4-5 περιοχές
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σαχίνης έδωσε λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης. Σχετικά με τις αφαλατώσεις επεσήμανε ότι αν και έχει υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει και γι΄ αυτό ήδη εξετάζουν 4-5 περιοχές στις οποίες η εταιρεία θα μπορούσε να προχωρήσει σε αφαλατώσεις. Εστίασε επίσης στο σχέδιο ανακύκλωσης και καθαρισμού υδάτων – π.χ. στις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας ή του Θριασίου – τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κυρίως για αγροτική και βιομηχανική χρήση, αλλά και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση master plan σχετικά με τις ανάγκες σε ανακυκλωμένο νερό στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Η ΕΥΔΑΠ ήδη προωθεί παρεμφερή μοντέλα μικρότερης κλίμακας, όπως π.χ. στο Ελληνικό (με επέκταση και σε κοντινές περιοχές της αθηναϊκής ριβιέρας) για να ποτίζεται το πάρκο που θα δημιουργηθεί εκεί, οι εγκαταστάσεις του γκολφ και άλλες υποδομές.
Επέκταση της σήραγγας Εύηνου – Μόρνου
Επίσης, μια άλλη εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η «συνένωση», μέσω της σήραγγας Εύηνου και Μόρνου, και άλλων παραποτάμων που συνδέονται με τη λίμνη Κρεμαστών. Όπως είχε πει προσφάτως ο κ. Σαχίνης και από το βήμα της Βουλής εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης _ όπως έχει ήδη γίνει από τον Μόρνο, με σήραγγα 30 χιλιομέτρων, στον Εύηνο _ δεδομένου ότι 10 χλμ. πιο πέρα υπάρχει παραπόταμος που καταλήγει στη λίμνη των Κρεμαστών κι άλλα 10 χλμ. μετά ένας ακόμα παραπόταμος. Από τους συγκεκριμένους παραποτάμους το νερό μπορεί να έρθει στον Εύηνο με βαρύτητα, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, για τα Κρεμαστά η χωρητικότητα είναι στα 5 δισ. κ.μ. νερού, όταν όλοι οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ μαζί έχουν χωρητικότητα περί το 1,2 δισ. κ.μ.
Πηγές χρηματοδότησης
Όπως επεσήμανε χτες ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, η εταιρεία εξετάζει εντατικά όλες τις πηγές χρηματοδοτήσεων και ιδιαίτερα τις επιδοτήσεις από διάφορα προγράμματα εγχώρια και ευρωπαϊκά, όπως και χρηματοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια. «Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η συμφωνία τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Η συμφωνία προβλέπει παροχή τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της ΕΤΕπ για την ιεράρχηση των δράσεων και την υλοποίηση έργων χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η ΕΥΔΑΠ για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε.
Σημαντική αύξηση κερδών, βελτιωμένα EBITDA και μέρισμα
Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ προχωρά στη διανομή μερίσματος κερδών χρήσης 2023 ποσού ύψους 10.650.000 ευρώ, δηλαδή μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Το 2023, η εταιρεία τριπλασίασε τις επενδύσεις της σε σχέση με το 2019. Η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2022. Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024 – 2033 αφορά σε :
• μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ.)
• έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ.) με ανάπτυξη της Αθήνας προς το παραλιακό μέτωπο, αντικατάσταση παλαιών δικτύων με μέσο όρο ζωής 60 ετών και έξυπνους μετρητές
• έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ.)
• έργα ενεργειακά, κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ.).
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε περίπου 2,1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 50% του προϋπολογισμού χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., εκτός των μεσοπρόθεσμων έργων υδροδότησης ύψους 500-750 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ. ευρώ , παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4%. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση) η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 8 εκατ. (+2,5%). Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 56% (ή 21,8 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκαν στα 60,8 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA margin αυξήθηκε σε 17,3% από 11,4% το 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους της παρουσίασαν αύξηση και διαμορφώθηκαν σε 20,3 εκατ. ευρώ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 5,8% από 1,5% το 2022.
Σχετικά με τις τιμές χρέωσης του νερού, βάσει των ενεργειών που γίνονται για τη συγκράτηση των τιμολογίων ύδατος, η ΕΥΔΑΠ προτίθεται να εισηγηθεί νέο τιμολόγιο που θα βασίζεται στη λογική του επιτρεπόμενου εσόδου και της ρυθμιζόμενης περιουσιακή βάσης.
Latest News
Υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΕΕΕ θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος
Ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε επίσης πως στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων