Τον καλύτερο τζίρο της τελευταίας 5ετίας «έγραψε» η αλυσίδα Πλαίσιο Computers το 2023, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να… πετάξει, όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, ανοίγοντας νέο κατάστημα στο αναγεννημένο ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο, το οποίο μετατρέπεται σε εμπορικό πάρκο από τον όμιλο Fourlis.

Κώστας Γεράρδος στον ΟΤ: Ο ΣΕΛΠΕ θα ενώσει το retail

Βέβαια η ικανοποίηση από τον αυξημένο τζίρο ελέω του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» μετριάστηκε για την οικογένεια Γεράρδου, καθώς τα κέρδη της αλυσίδας, που πλέον βρίσκεται εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό, μειώθηκαν.

Οδεύει προς το μισό δισ. ο τζίρος της Πλαίσιο Computers

Με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύτηκαν χθες, οι πωλήσεις του ομίλου έφθασαν στα 468,778 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,8%.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου και της εταιρείας ανήλθαν σε 6,189 εκατ. ευρώ και 6,528 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, μειωμένα κατά 3,4% και 2,4%. Τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου και της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,455 ευρώ και 4,797 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 12,0% και 10,3%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την περσινή χρήση τα υπόλοιπα των πελατών εμφανίζονται αυξημένα κατά 50%, κάτι, που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται στην αύξηση των ανεξόφλητων κουπονιών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» από το Δημόσιο και της αλλαγής της πολιτικής της σε σχέση με την προεξόφληση δόσεων πιστωτικών καρτών η οποία δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο επισφάλειας αφού η είσπραξη τους είναι βέβαιη. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα αγοράς με δόσεις με πιστωτική κάρτα στους πελάτες της. Κατά πάγια πολιτική της τα προηγούμενα έτη προεξοφλούσε το ποσό των δόσεων που δεν είχαν ωριμάσει. Το 2023 προκειμένου να περιοριστεί η επίπτωση των υψηλών επιτοκίων, η εταιρεία επέλεξε να διακόψει την προεξόφληση.

Επιπρόσθετα η εταιρεία κατέβαλε το 50% (280 χιλ. ευρώ) του προστίμου που της είχε επιβάλλει η ΔΙΜΕΑ για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν στις εκπτώσεις, ενώ το ΔΣ προτείνει τη διανομή συνολικού μερίσματος ύψους 4,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2023.

Το στοίχημα των λευκών συσκευών

Η Πλαίσιο Computers στοχεύει σε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στις οικιακές συσκευές, όπως είχε αναφέρει στον ΟΤ ο κος Κώστας Γεράρδος, αντιπρόεδρος και CEO της αλυσίδας.

Παρότι οι λευκές οικιακές συσκευές πωλούνται μόνο στα μισά καταστήματα του φυσικού δικτύου της Πλαίσιο (σ.σ. 12 καταστήματα) ο τζίρος έφθασε τα 75 εκατ. ευρώ το 2023 – από 50 εκατ. ευρώ το 2022- και συνεχίζει ανοδικά και εφέτος.

Αναφορικά με το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων, η εταιρεία τον Μάιο του 2023 προχώρησε σε άνοιγμα νέου τριώροφου καταστήματος στο Ηράκλειο Κρήτης συνολικής επιφάνειας 2.100 τετραγωνικών μέτρων, προσφέροντας την πλήρη προϊοντική γκάμα της εταιρείας, από προϊόντα τεχνολογίας και ήδη χαρτοπωλείου μέχρι μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές. Επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο, την παρουσία της στο Ηράκλειο Κρήτης στο οποίο διατηρεί κατάστημα ήδη από το 2013. Το συγκεκριμένο κατάστημα αποτελεί το τρίτο κατά σειρά στην περιφέρεια της Κρήτης καθώς από το 2018 διατηρεί κατάστημα και στα Χανιά.

Η εταιρεία προχώρησε κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2023 στη παύση λειτουργίας του καταστήματος που διατηρούσε στο εμπορικό κέντρο Athens Heart ως συνέπεια της απόφασης της εταιρείας διαχείρισης του Athens Heart να διακόψει τη λειτουργία του.

Ας σημειωθεί ότι από πέρσι μέχρι και το τέλος του 2025 η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό πλάνο τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, με έμφαση στο δίκτυο των καταστημάτων, το οποίο θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, στο e-commerce, στην τεχνολογία, στις υποδομές και στα συστήματα logistics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable