Σε περικοπές θέσεων εργασιών για το 1/3 των εργαζομένων της στην Ευρώπη σχεδιάζει να προχωρήσει η Unilever μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προχωρά με το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης του γίγαντα καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα προβλημάτων.

Η εταιρεία, η οποία δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτς, δήλωσε ότι θα περικοπούν έως και 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το τέλος του 2025, αναφέρουν οι Financial Times.

Νέο σκηνικό στην Ελλάδα – Τι φέρνει το «σπάσιμο» του κλάδου παγωτού της Unilever

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αποτελούν μέρος του «προγράμματος παραγωγικότητας» της Unilever που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο και περιλαμβάνει την περικοπή έως και 7.500 θέσεων παγκοσμίως. Η εταιρεία απασχολεί 10.000-11.000 υπαλλήλους γραφείων στην Ευρώπη και περίπου 128.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

«Ο αναμενόμενος καθαρός αντίκτυπος σε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη από τώρα έως το τέλος του 2025 είναι της τάξης των 3.000 έως 3.200», δήλωσε η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού Κωνσταντίνα Τριμπού. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν «κυρίως σε θέσεις γραφείου» και δεν θα περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας που βασίζονται σε εργοστάσια, πρόσθεσε η ίδια.

Η ακριβής τοποθεσία των περικοπών θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη δεν έχει ακόμη αποφασιστεί επίσημα από την εταιρεία.

Ο Χάιν Σουμάχερ, ο οποίος αντικατέστησε τον Άλαν Τζόουπ ως διευθύνων σύμβουλος της Unilever πριν από ένα χρόνο, δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της εταιρείες, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και να ενισχύσει την ανάπτυξη μετά από χρόνια ανεπαρκών οικονομικών επιδόσεων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα προχωρήσει σε απόσχιση το τμήματος παγωτού της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη. Το τμήμα με έδρα την Ολλανδία, το οποίο αντιπροσωπεύει το 16% των πωλήσεων του ομίλου και περιλαμβάνει μάρκες όπως τα παγωτά Ben & Jerry’s και Wall’s, υστερούσε σε σχέση με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες, όπως η ομορφιά και η ευεξία.

Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Unilever δραστηριοποιείται με την Ελαΐς Unilever Hellas ΑΕ, την Unilever Knorr, υπό την ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο στου Ρέντη, και την Unilever Logistics, η οποία είναι η εταιρεία της πολυεθνικής στον κλάδο της αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής των προϊόντων της στην ελληνική αγορά.

Απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζομένους, διατηρεί εδραιωμένη εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσω του εργοστασίου της στο Ρέντη Αττικής και 2 ιδιόκτητων κέντρων διανομής, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 τοπικούς προμηθευτές.

Ας σημειωθεί ότι από 1/1/2022 η δραστηριότητα στο εργοστάσιο του Ρέντη αφορά πλέον στην παροχή υπηρεσιών για την παραγωγή προϊόντων με τη μέθοδο του φασόν με υλικά της συνδεδεμένης εταιρείας UΝILEVER EUROPE BV (UEBV ) η οποία είναι η κύρια οντότητα επικεφαλής στην εφοδιαστική αλυσίδα του ομίλου Unilever για την Ευρώπη, υπεύθυνη για την παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση των προϊόντων Unilever ώστε αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα προς πώληση και διανομή στις επιμέρους και κατά τόπους αγορές από τις εμπορικές εταιρείες του ομίλου.

Μετά το ελαιόλαδο και η μαργαρίνη της Ελαΐς που αποσχίστηκαν και πουλήθηκαν στην Upfield της KKR το 2017, στις αρχές Ιουλίου του 2021 η εταιρεία μεταβίβασε στη ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ τα σήματα των τοματικών προϊόντων Pummaro και Πελαργός μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στη Γαστούνη.

Υπενθυμίζεται πως η Ελαΐς Unilever Hellas είχε δεχθεί πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την εταιρεία να έχει προσφύγει κατά της απόφασης. Να σημειωθεί επίσης πως η ίδια εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για τις χρονιές 2022 και 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας