Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τα κενά θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, τα οποία ολοένα και μεγεθύνονται
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί μετά το 2019, πολύ περισσότερο σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι κενές θέσεις εργασίας ανά άνεργο είχαν αυξηθεί περισσότερο από 4 στην Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη να αγγίζει τις 446 μονάδες, με βάση τις 100 μονάδες στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Eurostat: Η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα στο α΄τρίμηνο
Επίσης, ενώ στις άλλες χώρες, οι κενές θέσεις εργασίας ήταν -κατά βάση- χαμηλότερες στο τέλος του 2023 σε σχέση με τα υψηλά επίπεδά τους, στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να αυξάνονται.
Στην Αυστρία, που ακολουθεί την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν στο τέλος του 2023 στις 279 μονάδες και κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από τις 125 μονάδες.
Τι αναφέρει η Eurostat
Στις χώρες με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ συγκαταλέγεται η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Ειδικότερα η Ελλάδα με ποσοστό 3,1% βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης των χωρών της ΕΕ με βάση τις κενές θέσεις εργασίας ενώ κατέγραψε αύξηση σε ετήσια βάση τις τάξης των 1,6 ποσοστιαίων μονάδων, που είναι μακράν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας ήταν 2,9% στη ζώνη του ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μειωμένο κατά 3,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Συνολικά στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 2,6% για το ίδιο χρονικό διάστημα, το ίδιο με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μειωμένο σε σχέση με το 2,9% του πρώτου τριμήνου του 2023.
Οι προτάσεις πολιτικής
Η αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού απαιτεί την αντιμετώπιση των πολλών και αλληλοσυνδεόμενων παραγόντων που βρίσκονται πίσω από αυτές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Επί παραδείγματα, αναφέρεται ο κλάδος Υγείας όπου οι συνθήκες εργασίας σε ορισμένους τομείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των θέσεων εργασίας εκεί όπου παρατηρούνται δυσκολίες στην προσέλκυση εργαζομένων και όπου αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης ως συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού.
Όπως καταγράφεται στην έκθεση του Οργανισμού, είναι απαραίτητη μία συνολική πολιτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των πολύπλοκών παραγόντων του, η στήριξη της προσφοράς εργασίας για τις κοινωνικές ομάδες με χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και η γεωγραφική αντιστοιχία καθώς και η αντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς. Επιπλέον, ζητά αποτελεσματικότητα στη διαδικασία σύνδεσης προσφοράς και ζήτησης.
Οι κενές θέσεις στον τουρισμό
Ενδιαφέρον έχουν επίσης στοιχεία μίας άλλης έκθεσης του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό τομέα, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, υφίσταται και σε άλλες χώρες.
Στις περισσότερες τουριστικές χώρες το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στους τομείς της διαμονής και της εστίασης ήταν εντονότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα τόσο το 2019 όσο και το 202, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό ήταν υψηλότερο πέρυσι σε σχέση με το 2019, αλλά ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της οικονομίας, αντίθετα με το 2019.
Το 2023, τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας στους κλάδους της διαμονής και της εστίασης εξακολουθούσαν γενικά να είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των κλάδων. Φαίνεται ότι παραμένουν υψηλότερα από όσο το 2019 και η έλλειψη εργαζομένων αποτελεί βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις διαμονής βραχυπρόθεσμα.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη