Σε σταδιακή μείωση και τελικό μηδενισμό των ορίων ανεκτών αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο στόχος αφενός είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για το σκέλος των εξόδων, με ηπιότερη προσαρμογή των ορίων απόκλισης και αφετέρου η πλήρης διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

myDATA: Τα φορομπόνους της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Η απόφαση

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται εκ νέου τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ ως εξής:

-Από την 01/01/2024 έως και την 30/06/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

-Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024 μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε είκοσι τοις εκατό (20%)  στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

-Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024 σε μηδέν τοις εκατό (0%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε πέντε τοις εκατό (5%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

-Από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, δήλωσε τα εξής: «Η αυτοματοποίηση ή κωδικοποίηση ενός σημαντικού αριθμού φορολογικών διαδικασιών που καθιέρωσε το myDATA, παρέχει μια σειρά από οφέλη για τις επιχειρήσεις και για την Πολιτεία. Αρχικά συνεισφέρει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ενδυναμώνει τη σχέση διαφάνειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και τη φορολογική αρχή και διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Παράλληλα, με τη μετάβαση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση απλοποιούνται οι διαδικασίες, εξοικονομείται χρόνος, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος, εξασφαλίζεται αμεσότερη πρόσβαση στις πληροφορίες και εντοπίζονται ευκολότερα πιθανά λάθη».

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση του myDATA, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας συνθήκες ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρούμε σε ακόμα ένα μέτρο, με στόχο αφενός τον περαιτέρω περιορισμό των εικονικών συναλλαγών, που πλήττουν τις συνεπείς επιχειρήσεις, αφετέρου τη διευκόλυνση υποβολής των δηλώσεών τους, με τα δεδομένα που τηρούνται στην πλατφόρμα myDATA. Βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στις επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη χρήση της πλατφόρμας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει στην επιχειρηματική κοινότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax