Πολλές φορές από «άκυρες» εκδηλώσεις – έτσι χαρακτηρίζουμε δημοσιογραφικά αυτές που δείχνουν ότι δεν θα βγάλουν κάποια είδηση – προκύπτουν τελικά γεγονότα, τα οποία διαμορφώνουν την επικαιρότητα και μάλιστα και την πολιτική ατζέντα.
Για να μην φλυαρώ, θα σας πω σε τι αναφέρομαι. Χθες λοιπόν στο Ίδρυμα Μαρίνας και Βασίλη Θεοχαράκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος διοργάνωσαν μία μίνι ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Αποβλήτων: Απολογισμός 2019 -2024, μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, οδικός χάρτης μέχρι το 2030».
Λόγω των περιβαλλοντικών μου ευαισθησιών, πετάχτηκα, να σας πω την αλήθεια για να μάθω που βρίσκεται η υπόθεση της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας.
Ο Σκυλακάκης και ο Χατζηδάκης
Στη διάρκεια της λοιπόν, κι ενώ στο βήμα ήταν ο κ. Σκυλακάκης, εμφανίστηκε στο χώρο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να τον καλωσορίσει, δείχνοντας έκπληξη: «Καλωσορίζω τον διαχρονικά πολύ καλό μου φίλο Κωστή Χατζηδάκη», λάμποντας το πρόσωπο του από ένα πλατύ χαμόγελο, ενώ αντίστοιχη χαρά είχε και ο Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος να σας θυμίσω ήταν στους στενούς συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη.
Πολιτική εκδήλωση…
Το ενδιαφέρον, όμως, στην εκδήλωση για τα απόβλητα δεν ήταν μόνο η παρουσία του κ. Χατζηδάκη.
Παρατηρώντας τους προσκεκλημένους είδα μία πλειάδα βουλευτών της ΝΔ – αν τους μέτρησα σωστά – πρέπει να ήταν γύρω στους 30. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Οικονόμου, ο Απόστολος Βεζυρόπουλος, ο Δημήτρης Καιρίδης κ.α. Γαλάζια στελέχη τα οποία συνδέονται πολιτικά με τον κ. Χατζηδάκη…. Αν υπολογίσω δε, και δημάρχους που παραβρέθηκαν, τότε μεγαλώνει πολύ ο κύκλος των πολιτικών φίλων του Κωστή…
Μου έμοιαζε δε, από ένα σημείο και μετά η συγκεκριμένη εκδήλωση πώς έλαβε χαρακτήρα πολιτικό…
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το ξέρω ότι σκέφτηκα βρώμικα… Ίσως να επηρεάστηκα και από το θέμα με τα απόβλητα. Αλλά έβγαλα το παραπάνω συμπέρασμα περί πολιτικής εκδήλωσης ορμώμενος από τις εκλογές της 18ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Και έπλεξα σενάρια που θέλουν να μην εκλέγεται ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και να έρχεται ως νέος υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι έτσι η εμφάνιση και παρουσία τόσων υπουργών και βουλευτών φίλων του Κωστή… να έχει να κάνει με τις φήμες που τον θέλουν διάδοχο του σημερινού πρωθυπουργού…
Αν…, λέμε… Αν…
—————————–
Το τέλος ταφής
Να επιστρέψω, όμως, στα της εκδήλωσης και να σας μεταφέρω και κάποιες άλλες ειδήσεις.
Μου έκανε εντύπωση ο επικριτικός τόνος της ομιλίας του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Λάζαρου Κυρίζογλου. Διαμαρτυρήθηκε για το τέλος ταφής απορριμμάτων το οποίο πρέπει να πληρώνουν οι δήμοι. Μάλιστα το δημόσιο προχώρησε ήδη στη δέσμευση ποσού 300 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία από κάπου θα πρέπει να τα βρουν οι δημοτικές αρχές.
Αυξήσεις
Έκανα μία βόλτα στα πηγαδάκια… που είχαν στηθεί ανάμεσα σε δημάρχους στην εκδήλωση.
Δεν σας κρύβω, ότι αυτό που άκουσα, δεν θα είναι ευχάριστο για τους δημότες… Οι δήμαρχοι ετοιμάζονται για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη… Και για να σας προλάβω, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι μόνο το τέλος ταφής… Αλλά και για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή ποσών που έχουν λαμβάνειν και από άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες…
—————————–
Η επιστροφή
Συνέχισα, λοιπόν, τη μικρή βόλτα μου, στο χώρο της εκδήλωσης για τα απόβλητα.
Και κάπου εκεί στο πλήθος διέκρινα και τον πρώην γενικό γραμματέα Δασών (μέχρι τον Ιούλιο του 2023) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Αραβώση.
Έμαθα λοιπόν, ότι επιστρέφει στη Διοίκηση, αλλά σε διαφορετικό πόστο. Οι νέες αρμοδιότητες του καθηγητή του ΕΜΠ θα είναι αυτές του «ρυθμιστή».
Πλέον, ως ειδικός στην πράσινη καινοτομία και την κυκλική οικονομία – κατέχει άλλωστε την αντίστοιχη έδρα της UNESCO στο ΕΜΠ -, θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στον κλάδο της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Μαθαίνω δε, ότι ο κ. Αραβώσης ήταν επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού…
Αγορά αποβλήτων
Ουσιαστικά θα ρυθμίζει και θα εποπτεύει τη δύσκολη αγορά των σκουπιδιών. Μη ξεχνάμε ότι ακόμη στην Ελλάδα θάβουμε σε ΧΥΤΑ το 80% των αποβλήτων, ενώ, όπως θα διαπιστώσατε και από την τοποθέτηση που σας ανέφερα του προέδρου της ΚΕΔΕ, αντικείμενο διένεξης μεταξύ κυβέρνησης και δήμων αποτελεί το περίφημο τέλος ταφής που πρέπει να καταβάλλουν οι δήμοι για τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνουν…
Ζόρικα τα πράγματα για τον αντιπρόεδρο…
Εποπτεία
Πλέον ο κ. Αραβώσης θα έχει υπό την εποπτεία του, τον έλεγχο των ΦΟ.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), και θα παρακολουθεί το οικονομικό και φυσικό αντικείμενο της παροχής των υπηρεσιών τους π.χ. την εφαρμογή της μεθόδου κοστολόγησης και του κανονισμού τιμολόγησης, την τήρηση της υποχρέωσής τους, ως προς την καταβολή του τέλους ταφής και θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις. Επιπλέον θα εισηγείται στο ΥΠΕΝ τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων….
—————————–
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Και από τη ΡΑΑΕΥ να σας πάω σε μία άλλη Αρχή. Δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής στην αγορά αλλά και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της… δεν γεμίζουν και με τόση αισιοδοξία ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Αναφέρομαι φυσικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μαθαίνω, λοιπόν ότι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είναι αποφασισμένος να προσφέρει «γη και ύδωρ» στην Αρχή.
Μάλιστα σήμερα θα επισκεφτεί τα γραφεία της στο Πεδίον του Άρεως. Γιατί, λέω ότι ο υπουργός, είναι έτοιμος να δώσει ότι του ζητήσουν τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Στην πρόσφατη εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ είπε: «Προκειμένου να πέσουν οι τιμές πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία του ανταγωνισμού. Είναι απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ό,τι ζητηθεί σε προσωπικό και υποδομές θα δοθεί»…
Ο Ιωάννης Λιανός
Δεν ξέρω αν θα τα δώσει όλα για όλα ο κ. Θεωδορικάκος, αλλά κάποιος μου είπε πώς ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός από το δροσερό Λονδίνο όπου βρίσκεται ένιωσε την αδικία να τον πνίγει…
Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής είχε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα στα αυξημένα καθήκοντά της, αλλά δεν εισακούστηκε ούτε από τον Άδωνη Γεωργιάδη ούτε από τον Κώστα Σκρέκα.
—————————–
«Τσουνάμι»
Τι θυμήθηκα, τώρα, αναφερόμενος στην αγορά και τον ανταγωνισμό.
Στη διάρκεια των τελευταίων 10 – 14 χρόνων – δηλαδή από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κι όλα εκείνα τα δυσάρεστα παρεπόμενα που προκλήθηκαν – η αγορά του λιανεμπορίου στη χώρα μας συγκεντρώθηκε. Και μάλιστα σημαντικά. Υπήρξαν εμβληματικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που «χάθηκαν» από την αγορά – είτε εξαγοράστηκαν, είτε διαλύθηκαν. Και βεβαίως υπήρξε «τσουνάμι» εξαγορών. Κατά κύριο λόγο μικρών και τοπικού χαρακτήρα αλυσίδων.
Οι τρεις «έτρεξαν» περισσότερο
Τρεις αλυσίδες πρωταγωνίστησαν στο «σπορ» των εξαγορών. Με αντίστοιχα φυσικά οφέλη. Η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕ, που απογειώθηκε ως η κορυφαία επιχείρηση της ελληνικής αγοράς. Η Μασούτης ΑΕ, η οποία, μεταξύ των άλλων, με δύο σημαντικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια – την εξαγορά του ΣΥΝΚΑ και του «Γαλαξία» της Κέρκυρας – κατόρθωσε να «εγκατασταθεί» στην καρδιά του τουριστικού κύματος, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στην Κέρκυρα. Και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός, η οποία κατατάχθηκε στην κατηγορία των «μεγάλων» του κλάδου – έστω και στις χαμηλότερες θέσεις – εξαγοράζοντας ανά την Ελλάδα μικρές αλυσίδες.
«Επιζήσασες»
Όμως στο «οικοσύστημα» του ελληνικού λιανεμπορίου, παρόλα αυτά έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν αρκετές ακόμη μικρές αλυσίδες – κυρίως τοπικές. Επιδεικνύοντας μία αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στον ανταγωνισμό των μεγάλων, κατορθώνουν να επιβιώνουν αξιοπρεπώς. Υπολογίζεται ότι οι «επιζήσασες» τοπικές αλυσίδες είναι περί τις 30. Κι αποτελούν αξιόλογα τοπικά μεγέθη.
Ζητούν πολλά
Έχουν δεχτεί πολλές προτάσεις για την εξαγορά τους. Αλλά δεν προέκυψε! Γιατί; Διότι ζητούν μεγάλο τίμημα – «πολλά λεφτά» μου είπε χαρακτηριστικά μία πηγή. Αντίστοιχο φυσικά της αγοράς που ελέγχουν. Οι «μεγάλοι» που ενδιαφέρονται δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα χρήματα που ζητούν. Ετσι κατορθώνουν και επιβιώνουν.
Ηταν αλλιώς παλιά
Στο παρελθόν, κυρίως στη δεκαετία του 1990, όταν μία μεγάλη αλυσίδα ήθελε να εξαγοράσει μία μικρή τοπική και δεν τα έβρισκαν στο τίμημα, ακολουθούσε την εξής τακτική. Εβρισκε ένα μεγάλο χώρο στην επαρχιακή πόλη και δημιουργούσε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ – συνήθως μεγαλύτερο από τα υπάρχοντα. Κι ακολούθως «χτυπούσε» τις τιμές. Αυτό μπορούσε να κρατήσει από έξη μήνες μέχρι ένα χρόνο – συνήθως. Τα υπόλοιπα ήταν αυτονόητα. Κι η συμφωνία πώλησης ήταν θέμα χρόνου.
Ώριμο φρούτο
Τω καιρώ εκείνω αυτή ήταν μία κλασική τακτική. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι «επιζήσασες» έχουν αναπτύξει «αντισώματα» επιβιώνοντας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Παράλληλα έχουν αλλάξει και οι προτεραιότητες στις στρατηγικές επιλογές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Διαφορετικές στην κάθε μία. Και νομίζω πως αυτό που αφορά τις μικρές τοπικές αλυσίδες, είναι πως η επιλογή των «μεγάλων» είναι η τακτική του «ώριμου φρούτου»! Χρόνος υπάρχει….
—————————–
Jumbo
Όμως, εκτός από τις λιανεμπορικές αλυσίδες που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπάρχουν κι εκείνες που έχουν τις μετοχές τους σε αυτό κάθε μέρα, μετρούν τι κερδίζουν, τι χάνουν…
Η Jumbo, λοιπόν, βρέθηκε σε χαμηλά σχεδόν έξι μηνών. Μία η αποκοπή μερίσματος, μία οι απαισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης, στέρησαν στη μετοχή και τα 26 ευρώ. Βέβαια, οι πωλήσεις της εμφανίστηκαν αυξημένες κατά +8% περίπου το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόνο τον Ιούνιο δε, κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά +9% συνολικά.
Γιατί έπεσε λοιπόν η μετοχή; Όπως μου λένε, προφανώς δεν άρεσε στην αγορά ότι η σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο, προσομοιάζει, σε πολλά επίπεδα, με την πανδημική κρίση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η κατάσταση θα πρέπει να αντιστραφεί κάποια στιγμή στο τέλος του 2024 ή το 2025. Έτσι, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της Jumbo θα μπορούσε να περιοριστεί στο +4% με την κερδοφορία να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2023…
Για να δούμε… θα πέσει μέσα η αγορά…;
—————————–
Coca Cola HBC
Δεν ήταν όμως, μόνο η μετοχή της Jumbo, που κατρακύλησε… Άτσαλα προσγειώθηκε και η Coca Cola HBC και πάλι κάτω από τα 32 ευρώ. Νέα σύννεφα προέκυψαν, από το Παρίσι αυτή τη φορά, αν και όπως μου εξήγησε χρηματιστής δεν προκαλεί ανησυχία.
Περισσότεροι από 100 Ολυμπιακοί αθλητές κάλεσαν τη Coca-Cola και την Pepsi να σταματήσουν να πωλούν πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.
Ζήτησαν μάλιστα να προωθήσουν επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όταν χορηγούν αθλητικές εκδηλώσεις.
Η Coca Cola, μου θύμισε ο ίδιος άνθρωπος της αγοράς, είναι μπαρουτοκαπνισμένη… και μαθημένη από τέτοια ζόρια. Η εταιρεία, σύμφωνα με όσα παρατήρησε η πηγή μου, έχει ξεπεράσει με τον καλύτερο τρόπο και τον “πόλεμο” που δέχτηκε από τους ακτιβιστές κατά του Ισραήλ. Έχει επίσης δείξει ότι έχει λύσει οριστικά και το θέμα της Ρωσίας, ενώ οι περσινές ανατιμήσεις βοήθησαν τα περιθώρια. Τρέχει και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών άλλωστε, που βοηθά τη μετοχή.
Θα χωνέψει… άραγε τις απώλειες η Coca Cola…;
Latest News
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια