Μαινόμενος κατά της Κομισιόν ο Ιλον Μασκ! Χωρίς να κρύβει τον θυμό του για τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παραπλάνησης των χρηστών του Χ, o επικεφαλής της πλατφόρμας ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι η Κομισιόν τού πρότεινε «παράνομη μυστική συμφωνία» για σιωπηλή λογοκρισία των αναρτήσεων.

«Οι άλλες πλατφόρμες αποδέχτηκαν τη συμφωνία. Το Χ όχι» έγραψε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος στο Χ.

ΕΕ κατά Χ: Εξαπατά τους χρήστες και παραβιάζει τους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου

Η Επιτροπή είχε προτείνει στο Χ να λογοκρίνει αναρτήσεις «χωρίς να το πει σε κανέναν» με αντάλλαγμα τη μη επιβολή προστίμου, είπε.

Λίγο νωρίτερα, η Κομισιόν είχε κατηγορήσει το Χ ότι παραβιάζει τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, (DSA), ο οποίος αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, της παραπληροφόρησης και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.

«Μπλε σήμα» και κατηγορίες από Κομισιόν για Χ και Μασκ

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το μπλε σήμα που εμφανίζεται σε συνδρομητικούς λογαριασμούς του X, το οποίο υποτίθεται ότι πιστοποιεί αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικό, αφού είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε δεχτεί να πληρώσει.

Ακόμα, το X κατηγορείται ότι δεν έχει συμμορφωθεί με την απαίτηση του DSA να προσφέρουν οι πλατφόρμες βάσεις δεδομένων με τις διαφημίσεις που προβάλλουν.

Μια τρίτη κατηγορία αφορά την αδυναμία πρόσβασης ανεξάρτητων ερευνητών στα δημόσια δεδομένα του Χ.

Εφόσον η εταιρεία του Μασκ δεν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμο που αντιστοιχεί έως και στο 6% του παγκόσμιου τζίρου της.

Ο ισχυρισμός του Μασκ περί μυστικής πρότασης ήρθε ως απάντηση σε ανάρτηση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ,  επίτροπος Ανταγωνισμού και Ψηφιακής Εποχής, η οποία κατηγορούσε το Χ για παραπλάνηση των χρηστών.

Ο Μασκ έχει μακρύ ιστορικό αμφισβήτησης των κανόνων για το παράνομο περιεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι «απόλυτη».

Αρκετές φορές έχει πιαστεί να αναδημοσιεύει ανακρίβειες και να υποστηρίζει ακόμα και συνωμοσιολογικές θεωρίες, όπως ότι περισσότεροι από 200.000 παράνομοι μετανάστες γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους της Αριζόνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση της Κομισιόν για τα περί μυστικής συμφωνίας.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία