Την κατηφόρα χωρίς… φρένο πήρε η μετοχή της Tesla μετά την υποβάθμιση της εταιρείας από την UBS, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες ότι η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αυξηθεί «πάρα πολύ, σε πολύ σύντομο διάστημα» λόγω αισιοδοξίας σχετικά με τα σχέδιά της για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και λόγω της αναβολής των σχεδίων της για τα ρομποταξί.

Tesla: Θετικές προοπτικές για το 2024 μετά το πρόσφατο ράλι στο ταμπλό

Η Tesla βρέθηκε 1,6% χαμηλότερα στις προκαταρκτικές συναλλαγές στις ΗΠΑ, ενώ βυθίστηκε 8,4% την Πέμπτη, σπάζοντας ένα σερί ανοδικών 11 ημερών, καθώς η εταιρεία λέγεται ότι αναβάλει την προγραμματισμένη αποκάλυψη του ρομποταξί της για τον Οκτώβριο αντί για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να δώσει στις ομάδες που εργάζονται στο πρότζεκτ περισσότερο χρόνο για να κατασκευάσουν επιπλέον πρωτότυπα.

Τesla: Η υποβάθμιση λόγω ΑΙ και ρομποταξί

Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων συγκαταλέγεται στις 10 πιο ακριβές μετοχές του δείκτη S&P 500, ξεπερνώντας κατά πολύ την υπόλοιπη ομάδα τεχνολογίας megacap. Πριν από την πτώση της Πέμπτης, οι μετοχές της είχαν εκτιναχθεί στα ύψη κατά 44% μέχρι την Τετάρτη στο τελευταίο τους ράλι στα στοιχήματα ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής Ίλον Μασκ μπορεί να μετατρέψει την εταιρεία σε ισχυρή δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αν μειωθεί ο ενθουσιασμός της αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό μπορεί να επηρεάσει στο πολλαπλάσιο την Tesla», έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές της UBS, συμπεριλαμβανομένου του Joseph Spak, μειώνοντας την αξιολόγησή τους για να πουλήσουν από ουδέτερη.

Η υποβάθμιση δικαιολογείται «δεδομένης της έλλειψης ορατότητας και του κινδύνου να υλοποιηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα (ή καθόλου)», έγραψαν οι αναλυτές.

Η κίνηση της UBS αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις αποτιμήσεις εταιρειών που συνδέονται με την τεχνολογία AI, όπως αποδεικνύεται από το sell-off των μετοχών της Big Tech. Η Tesla αντιμετωπίζει επίσης μια υποτονική προοπτική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που επιβαρύνει τις πωλήσεις και τα κέρδη της.

Το premium που αποδίδουν οι επενδυτές στην Tesla για τη γκάμα των πρωτοβουλιών της έχει αυξηθεί πρόσφατα λόγω του ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη και «θα χρειαζόταν κανείς να δει μια ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία για να δικαιολογήσει μια αξιολόγηση αγοράς», έγραψαν οι αναλυτές της UBS.

Οι αναλυτές της UBS αύξησαν τον 12μηνο στόχο τους για τη μετοχή στα 197 δολάρια από 147 δολάρια, υποδηλώνοντας πτώση 18% από το κλείσιμο της Πέμπτης. Χρησιμοποίησαν υψηλότερα πολλαπλάσια κέρδη από ό,τι πριν για να φτάσουν στον νέο στόχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Salesforce: Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους

Tο 80% των εργαζομένων θεωρεί πως το μέλλον είναι προσανατολισμένο στην AI, με ένα σημαντικό ποσοστό να εμπιστεύεται την αυτόνομη λειτουργία της, σύμφωνα με έρευνα της Salesforce