Οι βασικές επενδυτικές κατηγορίες αναμένεται να συνεχίσουν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις, κυρίως λόγω ανοδικής αναθεώρησης της παγκόσμιας
οικονομίας, ισχυρής εταιρικής κερδοφορίας και υψηλού επιτοκιακού εσόδου, αναφέρει σε ειδική της ανάλυση για την επενδυτική στρατηγική του γ΄ τριμήνου η Alpha Bank.
Ειδικότερα:
Μετοχές
Παραμένει υπέρβαρη η στάθμιση στις μετοχικές αγορές, καθώς παρά τις βραχυπρόθεσμες διορθώσεις που μπορεί να εκδηλωθούν, η μεσοπρόθεσμη τάση διατηρείται ανοδική. Από τις γεωγραφικές περιοχές ξεχωρίζουμε τις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της ισχυρής προοπτικής για την κερδοφορία και της μεγάλης έκθεσης που έχει σε εταιρείες τεχνολογίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επίσης, η σταδιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στη λήξη κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, μετριάζει τις υψηλές αποτιμήσεις. Ουδέτερη παραμένει η στάθμιση στην Ευρώπη, καθώς παρά την ελκυστική αποτίμηση, η προοπτική για την κερδοφορία δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Βραχυπρόθεσμα, η αδύναμη οικονομία και οι εξελίξεις στη Γαλλία συμβάλουν στη διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας. Ουδέτερη η στάθμιση για τις μετοχικές αγορές στην Ιαπωνία, καθώς η ευνοϊκή επίπτωση από τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μετριάζεται από την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος και την αποδυνάμωση της οικονομίας. Αναθεωρήσαμε σε ουδέτερη από υπόβαρη τη στάθμιση στις αναδυόμενες αγορές. Η ελκυστική αποτίμηση των αναδυόμενων αγορών, η αισιοδοξία για σταθεροποίηση της οικονομίας της Κίνας και η εκτίμηση για διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης στην Ινδία επιδρούν θετικά.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ειδικά για το χρηματιστήριο της Αθήνας, αν εξετάσουμε την αποτίμηση της μετοχικής αγοράς στην Ελλάδα σε σχέση με την αγορά της Ευρωζώνης, παρατηρούμε ότι οι μετοχές στην Ελλάδα διαπραγματεύονται σε αρκετά φθηνά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των εκτιμήσεων για ικανοποιητικό ρυθμό μεγέθυνσης, περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων και διατήρησης της γεωπολιτικής σταθερότητας η αποτίμηση του μετοχικού δείκτη στη Ελλάδα θα πρέπει σταδιακά να κινηθεί υψηλότερα, δικαιολογώντας περαιτέρω ενίσχυση του μετοχικού δείκτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τράπεζες έχουν μεγάλη στάθμιση στον γενικό δείκτη (περίπου 40%), επομένως η προοπτική των μετοχών των τραπεζών θα επηρεάσει την πορεία του δείκτη
Ομόλογα
Παραμένει αυξημένη η μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για τον αριθμό των μειώσεων επιτοκίων. Διατηρούμε την υπέρβαρη στάθμιση, καθώς θεωρείται ελκυστική η αποτίμηση των κρατικών ομολόγων και προσφέρουν υψηλό επιτοκιακό έσοδο. Καλύτερη θεωρούμε την προοπτική για τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης έναντι των υψηλών αποδόσεων, καθώς η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων έχει αρχίσει να πλήττει ορισμένους τομείς της οικονομίας. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ καταδεικνύουν περιορισμό της δυναμικής της οικονομίας, συμβάλλοντας στη μη ελκυστική τρέχουσα αποτίμηση των ομολόγων υψηλών αποδόσεων. Ουδέτερη παραμένει η στάθμιση για ομόλογα αναδυόμενων αγορών. Η σταθεροποίηση των οικονομιών και η εκτίμηση για μειώσεις επιτοκίων Κεντρικών Τραπεζών υποστηρίζουν τις τιμές ομολόγων αναδυόμενων οικονομιών.
Ελληνικά ομόλογα: Ο δείκτης κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα παρουσιάζει από την αρχή του έτους αντίστοιχη εικόνα με εκείνες του δείκτη ομολόγων Ευρωζώνης, καθώς αναθεωρήθηκε χαμηλότερα η εκτίμηση της αγοράς για τον αριθμό μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική του ελληνικού χρέους και τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, θωρούμε την τρέχουσα αποτίμηση των κρατικών ομολόγων ικανοποιητική. Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα εισηγμένα στο Χ.Α. συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, προσφέροντας υψηλό επιτοκιακό έσοδο.
Εναλλακτικές επενδύσεις
Ουδέτερη στάθμιση για την τιμή του πετρελαίου. Οι μειώσεις επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση ευνοώντας την τιμή ωστόσο, η σταδιακή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από τον Οκτώβριο θα έχει καθοδική επίπτωση. Ουδέτεροι για την τιμή χρυσού, καθώς εκτιμούμε ότι η προοπτική μείωσης των επιτοκίων έχει σε σημαντικό βαθμό τιμολογηθεί και ο χρυσός έχει περιορισμένα περιθώρια ανόδου υψηλότερα των πρόσφατων ιστορικά υψηλών. Ουδέτερη στάθμιση για τις τιμές βασικών μετάλλων, καθώς παρά την ανοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν αδύναμα τα στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης. Διατηρούμε υπόβαρη στάθμιση σε εναλλακτικές στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, κυρίως λόγω της εκτίμησης ότι παραδοσιακές επενδυτικές κατηγορίες (μετοχές, ομόλογα) παρουσιάζουν την τρέχουσα περίοδο ελκυστικότερο προφίλ απόδοσης/κινδύνου. Ενισχυμένη η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, με κύριους μετοχικούς δείκτες να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά υψηλά. Η εδραίωση της εκτίμησης ότι η Fed θα προβεί σε δύο μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους, ξεκινώντας στη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τις θετικές επιπτώσεις της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης τροφοδοτούν την επενδυτική διάθεση.
Ρευστότητα
Παραμένει υπόβαρη η στάθμιση σε ρευστότητα.
Latest News
Αδυνατεί για την αντίδραση το ΧΑ - Παραμένει σε χαμηλά δυόμιση μηνών
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,05% στις 1.382,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ
Σε πτωτική τροχιά και σήμερα οι ευρωαγορές - Στηρίζει το +1% της Shell
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν την προκαταρκτική μέτρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Οκτώβριο
Ήπιες πιέσεις στην Ασία - Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Bank of Japan
O δείκτης αναφοράς της Ιαπωνίας Nikkei 225 έκλεισε κατά 0,5% χαμηλότερα μετά την απόφαση της BOJ
Επικράτησαν στο τέλος οι πωλητές στη Wall Street
Aρνητικά πρόσημα μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας έκλεισε για τη Wall Street
Διστακτικότητα στον OPEC+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η προγραμματισμένη αύξηση κατά 180.000 bpd (βαρέλια ανα ημέρα) αντιστοιχεί περίπου στο 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Γιατί όλοι τρέχουν να προλάβουν το ράλι του χρυσού - Το αίσθημα Fomo
Η αξία της παγκόσμιας ζήτησης ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά
Με απώλειες οι ευρωαγορές - Ανησυχία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,23% στις 511,52 μονάδες
Πάνω από 2% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο κατά 1,81 δολ. ή 2,5%, στα 72,93 δολ. το βαρέλι
Βρετανικά ομόλογα: Εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις μετά τον προϋπολογισμό – Η διαφορά με την περίοδο Τρας
Η αγορά ομολόγων παρέμεινε σχετικά σταθερή σε σχέση με τις προηγούμενες αναταραχές
Βυθίστηκε στις 1.380 μονάδες το ΧΑ, βουτιά άνω του 4% για Motor Oil
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 1.381,83 μονάδες