Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής θα ξεκινήσει να πουλά δολάρια ΗΠΑ στις παράλληλες αγορές συναλλάγματος της χώρας από τη Δευτέρα, μια κίνηση που ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο χαρακτήρισε «εμβάθυνση του νομισματικού πλαισίου».

Ο Καπούτο και ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι άρχισαν να περιγράφουν λεπτομερώς μια νέα στρατηγική που επιδιώκει να περιορίσει το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αργεντινής και των παράλληλων ισοτιμιών. Ενώ η επίσημη ισοτιμία του πέσο είναι 919 ανά δολάριο λόγω των νομισματικών ελέγχων, μία από τις βασικές παράλληλες ισοτιμίες έκλεισε την Παρασκευή στα 1.405 ανά δολάριο.

Με αλλαγές στη νομισματική πολιτική προχωρά η κυβέρνηση της Αργεντινής

Οι αυξήσεις των τιμών σε μηνιαία βάση άρχισαν να επιταχύνονται ήπια τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τότε που ο Μίλεϊ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Ο ετήσιος πληθωρισμός στο 272% παραμένει ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίως.

Ο Καπούτο, ο οποίος βρίσκεται στο συνέδριο Sun Valley στο Άινταχο μαζί με τον Μιλέι, δήλωσε ότι η νομισματική αρχή θα πουλήσει δολάρια σε μία από τις παράλληλες αγορές συναλλάγματος, γνωστή ως blue chip swap ή contado con liquidacion, για να αντισταθμίσει την έκδοση πέσος από την αγορά δολαρίων στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.

«Εάν η κεντρική τράπεζα αγοράσει δολάρια στην επίσημη αγορά συναλλάγματος, η ισοδύναμη έκδοση πέσος θα «αποστειρωθεί» με την πώληση ισοδύναμων δολαρίων στην αγορά contado con liquidacion», έγραψε ο Caputo σε μια σειρά αναρτήσεων στο X.

Τα βήματα αυτά θα επιδεινώσουν πιθανότατα τις συνεχιζόμενες ανησυχίες της αγοράς ότι η κυβέρνηση αφήνει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία να γίνει υπερβολικά υπερτιμημένη διατηρώντας αυστηρούς νομισματικούς ελέγχους. Θα δυσχέραιναν επίσης περαιτέρω την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα που απαιτούνται για την άρση των ελέγχων κάποια στιγμή και τελικά να αποπληρώσει 44 δισ. δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρέους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβλέπουν ήδη ότι η κεντρική τράπεζα θα χάσει αποθεματικά ύψους 3 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Αφού ξαναέφτιαξε γρήγορα τα εξαντλημένα αποθέματα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στο έτος, η κεντρική τράπεζα το τελευταίο διάστημα δυσκολεύεται να δημιουργήσει αποθέματα με τον ίδιο ρυθμό, καθώς οι εξαγωγείς πωλούν λιγότερο στο εξωτερικό, εκφράζοντας την ανησυχία ότι το νόμισμα είναι υπερβολικά υπερτιμημένο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο LN+ νωρίτερα το Σάββατο, ο Μίλεϊ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται τον πληθωρισμό διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ισορροπία. “Πρέπει να βγάλουμε αυτά τα πέσος από το δρόμο και αυτό θα κάνει το συναλλαγματικό χάσμα να πέσει”, δήλωσε ο Milei, αναφερόμενος στην παρέμβαση στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή