H απειλή ενός πληθωριστικού σοκ μετά τις εκλογές βάζει φρένο στις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες που περιπλέκουν μια μείωση τον Σεπτέμβριο από την Fed» εξήγησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρόεδρος του Queens’ College του Κέιμπριτζ. «Ο ένας είναι ότι μπορεί να λάβουν κακά οικονομικά στοιχεία. Το δεύτερο ζήτημα είναι η πολιτική. Πόσο ανησυχούν ότι θα υπάρξει πληθωριστικό σοκ μετά τις εκλογές λόγω της πολιτικής».

Η περιστερίσια στάση του Τζέι Πάουελ είναι σωστή, αλλά όχι για τους λόγους που ο ίδιος πιστεύει

Κατά την άποψη του αρθρογράφου του Bloomberg Opinion, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ζήσουν «μια στιγμή Λιζ  Τρας» όταν τα σχέδια προϋπολογισμού της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου αναστάτωσαν τις αγορές πριν από δύο χρόνια, βυθίζοντας τα βρετανικά ομόλογα  και τη λίρα. Αλλά ο «μεγαλύτερος φόβος» της Fed, είπε, είναι να αναγκαστεί να αντιστρέψει την πορεία της από έναν επερχόμενο κύκλο μειώσεων των επιτοκίων και να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου.

Το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων

Στο σενάριο χαμηλής πιθανότητας που θέλει την Fed θα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, πρόσθεσε, αυτό θα γίνει λόγω ενός σημαντικού εξωτερικού σοκ ή «επειδή οι πολιτικές- δημοσιονομικές, εμπορικές – έχουν αλλάξει ριζικά».

Ο Eλ Εριάν μίλησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Παρασκευής που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, με την τελική ζήτηση να αυξάνεται κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο έναντι προβλέψεων για αύξηση. . Η έκθεση της Πέμπτης για τον ΔΤΚ ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η Fed θα χαλαρώσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Η Fed θα το κρατήσει ανοιχτό» εκτιμά ο Ελ Εριάν. «Θα συνεχίσουν να λένε ότι το 2% είναι ο στόχος μας, θα φτάσουμε εκεί όταν φτάσουμε εκεί. Αυτός είναι ο τρόπος για να κάνουν ελαφρώς υψηλότερο στόχο πληθωρισμού χωρίς να το αποκαλούν έτσι»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή