Η  Federal Reserve έχει έναν ισχυρό λόγο να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, την οποία αναμένουν αγορές, εκτιμά ο οικονομολόγος Κάρλ Βάινμπεργκ.

Η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος για μείωση των επιτοκίων στη φθινοπωρινή συνεδρίαση της Fed αυξήθηκε από περίπου 70% σε πάνω από 90% την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ντάλι (Fed): Μια με δύο μειώσεις επιτοκίων μπορεί να είναι η κατάλληλη διαδρομή

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε ήδη ενισχύσει τις προσδοκίες για μια τέτοια κίνηση όταν  νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην καθιερωμένη κατάθεση του έναντι της Γερουσίας είπε ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σχόλια που ερμηνεύτηκαν ως ήπια περιστερίσια  από τους αναλυτές.

Το σύννεφο πάνω από την απόφαση της  Federal Reserve

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που επισκιάζουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων, εξηγεί ο Βάινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, μιλώντας στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Παρασκευή.

«Ο πρόεδρος της Fed ήταν πολύ σαφής στην κατάθεσή του αυτή την εβδομάδα … ότι οι μετρήσεις του πληθωρισμού και η οικονομία γενικά κινούνται με τον τρόπο που μας αρέσει» σημείωσε ο οικονομολόγος.

Αυτό περιλαμβάνει την ανεργία γύρω στο 4%, τον πληθωρισμό να κινείται προς το 2% και την οικονομία να αναπτύσσεται “περίπου” στο δυναμικό της, είπε.

«Αλλά[ο Πάουελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι, λοιπόν, γιατί να θέλουμε να αλλάξουμε κάτι αν η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση, με τον πληθωρισμό εκεί που θέλουμε να είναι και αναπτύσσεται όμορφα; Γιατί να θέλουμε να πειράξουμε αυτό που έχουμε τώρα; Γιατί θα θέλατε να μειώσετε τα επιτόκια υπό αυτές τις συνθήκες;» συνεχίζει τη σκέψη του ο Βάινμπεργκ.

«Σίγουρα υπάρχει θόρυβος, και δεδομένα που υποστηρίζουν μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αλλά υπάρχει επίσης ένα σύννεφο που κρέμεται πάνω από αυτή την απόφαση.»

Ενώ μια μείωση το φθινόπωρο μπορεί να φαίνεται πιθανή τώρα, πολλά μπορούν να αλλάξουν μεταξύ τώρα και της συνεδρίασης της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε

Δύο ακόμη ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό είναι προγραμματισμένες  πριν από αυτή την ημερομηνία. Η Fed συνεδριάζει ξανά στα τέλη Ιουλίου, όταν οι αγορές έχουν υπολογίσει μόνο 5% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

Παρόλο που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ  στο αποκορύφωμά του ήταν χαμηλότερα από πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν επίσης πιο αργή η πτώση του, αφήνοντας τη Fed πίσω στην πορεία της νομισματικής χαλάρωσης.

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, της Ελβετίας, της Σουηδίας και του Καναδά έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια φέτος, ενώ η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο θεωρείται στην κόψη του ξυραφιού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή