Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες προειδοποίησαν ότι οι Αμερικανοί με χαμηλότερο εισόδημα εμφανίζουν σημάδια οικονομικής πίεσης λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, οι JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo και BNY έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα για τους καταναλωτές που διαθέτουν χαμηλότερες αποταμιεύσεις και καλούνται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές, σημειώνουν οι Financial Times.

«Τσίμπησε» ελαφρά ο αμερικανικός πληθωρισμός χονδρικής

Τα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησαν στο να πληγωθούν λιγότερο από τον πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια, αλλά καθώς τα νοικοκυριά έχουν ξοδέψει τα χρήματα αυτά, η οικονομική υγεία των καταναλωτών θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της προεδρικής ψηφοφορίας του Νοεμβρίου.

Το καταναλωτικό κλίμα παραμένει «επίμονα υποτονικό» και υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στο 66, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Τα κέρδη της αμερικανικής επιχείρησης καταναλωτικών δανείων της Citi, η οποία περιλαμβάνει τις πιστωτικές κάρτες, σημείωσαν πτώση 74% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Μαρκ Μέισον, δήλωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται συνολικά, με τα υπόλοιπα των λογαριασμών να είναι πλέον χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Οι Αμερικανοί καταναλωτές ήταν πιο επιφυλακτικοί από ό,τι ήταν εδώ και καιρό, πρόσθεσε. «Δεν βλέπουμε την ίδια αύξηση των καταναλωτικών δαπανών που είχαμε τα προηγούμενα τρίμηνα», είπε. «Υπήρχε λιγότερη κίνηση στους χώρους λιανικής πώλησης με τους οποίους συνεργαζόμαστε».

Ο οικονομικός επικεφαλής της JPMorgan, Τζέρεμι Μπάρναμ, δήλωσε ότι «η γενική άποψη της τράπεζας είναι ότι ο καταναλωτής είναι σε καλό επίπεδο», αλλά επισήμανε την αδυναμία μεταξύ των λιγότερο εύπορων πελατών.

«Στα χαμηλότερα εισοδήματα, αρχίζεις να βλέπεις κάποιες ενδείξεις για περιστροφή των δαπανών από τις διακριτικές σε μη διακριτικές», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό «παραδοσιακά θεωρείται σημάδι αδυναμίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BNY Ρόμπιν Βινς, προειδοποίησε ότι «ο πληθωρισμός είναι πολύ επώδυνος για πολλούς ανθρώπους», ιδίως για όσους δεν έχουν αποταμιεύσεις.

«Μπορείτε να δείτε τα πρώτα σημάδια ότι αυτή η μερίδα του πληθυσμού έχει εξαντλήσει τα αποθέματα που είχε δημιουργήσει μέσω της πανδημίας και έρχεται αντιμέτωπη με το γεγονός ότι το συνολικό επίπεδο των τιμών είναι απλώς υψηλότερο», δήλωσε.

Οι ανησυχίες των τραπεζιτών για τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα αντηχούν και μια προειδοποίηση της Pepsi, η οποία δήλωσε ότι ο όγκος των πωλήσεών της στη Βόρεια Αμερική πλήττεται από τον αντίκτυπο του πολυετούς πληθωρισμού στους καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή