Το οικονομικό επιτελείο της κινεζικής κυβέρνησης παλεύει να βρει λύσεις για την ασθενή εγχώρια ζήτηση, απόρροια του κλίματος δυσπιστίας που πλήττει τους Κινέζους καταναλωτές. Υπό αυτό το πρίσμα, το ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα είναι ένα ακόμη σημάδι ασθενούς εγχώριας ζήτησης.

Οι αποστολές προς το εξωτερικό αυξήθηκαν 8,6% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 7,6% τον Μάιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γενική Διοίκηση Τελωνείων.

Χάλυβας: Μετά την Κίνα στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών και το Μεξικό

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε την ανάπτυξη 7,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ισχυρές εξαγωγές πριν τους δασμούς

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα παραμείνουν ισχυρές για λίγο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές σπεύδουν να προμηθευτούν κινεζικά αγαθά προτού επιβληθούν περισσότερα τιμωρητικά μέτρα για τα κινεζικά προϊόντα από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% τον Ιούνιο. Αυτό σε σύγκριση με την αύξηση 1,8% τον Μάιο και την άνοδο 3,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αυτό έφερε το εμπορικό πλεόνασμα του Ιουνίου στα 99,05 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής εταιρείας παροχής δεδομένων Wind που χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 1994.

«Αυτά [τα εμπορικά δεδομένα] αντικατοπτρίζουν την οικονομική κατάσταση στην Κίνα, με ασθενή εγχώρια ζήτηση και ισχυρή παραγωγική ικανότητα να βασίζεται στις εξαγωγές», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Zigoyei Zangk, οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.

Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, αυξήθηκαν 4,1% τον Ιούνιο, αντιστρέφοντας την πτώση 1,0% τον Μάιο. Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ, τον Νο. 3 εμπορικό εταίρο της Κίνας, αυξήθηκαν κατά 6,6%, επιταχυνόμενοι από αύξηση 3,62% τον Μάιο.

Μετά την επιβολή δασμών μέχρι και 100% από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε, με τη σειρά της, αυτόν τον μήνα πρόσθετους δασμούς έως και επιπλέον 37,6% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Κινεζικά αντίποινα

Σε μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, η Κίνα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα διερευνήσει τις μελέτες της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων. Το Πεκίνο είπε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει ακρόαση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι.

Με την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ και την επιδείνωση των εμπορικών συγκρούσεων, «η βιωσιμότητα των ισχυρών εξαγωγών αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της Κίνας το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Ζανγκ της Pinpoint.

Η αύξηση των εξαγωγών προς την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, επιβραδύνθηκε στο 15,0% τον Ιούνιο από 22,5% τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, ο ερευνητικός οίκος Capital Economics δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη των εισαγωγών της Κίνας, επικαλούμενη την πρόσφατη αύξηση στην έκδοση κρατικών ομολόγων, η οποία θα μεταφραστεί σε υψηλότερες δαπάνες για υποδομές, αυξάνοντας τη ζήτηση για βιομηχανικά εμπορεύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή