Οι Κινέζοι θεωρούν ότι η ανισότητα στο οικονομικό σύστημα μειώνει τις πιθανότητές τους να συγκεντρώσουν πλούτο, καθώς αυξάνεται η επείγουσα ανάγκη για το Πεκίνο να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη σε μια βασική συνάντηση πολιτικής.
Οι διασυνδέσεις και το να είσαι απόγονος πλούσιας οικογένειας θεωρούνται πλέον ως οι κορυφαίοι προγνωστικοί παράγοντες του πλούτου σε μια έρευνα χιλιάδων Κινέζων πολιτών που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Αυτή είναι μια δραματική αλλαγή σε σχέση με τη δεκαετία πριν από το 2015, όταν η ικανότητα και το ταλέντο ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση, αναφέρει το Bloomberg.
Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα δεν αγόρασε χρυσό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Οι άνισες ευκαιρίες αντικατέστησαν την έλλειψη ικανότητας στην έρευνα ως τον κύριο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι στην Κίνα ήταν φτωχοί. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε την κορυφή των απαντήσεων στις δύο δεκαετίες που οι ερευνητές διεξήγαγαν τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε στην έκθεσή της η δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Αυτές οι τάσεις υποδηλώνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην αξιοκρατία και την οικονομία που θα προσφέρει δίκαια για όλους τους πολίτες», έγραψαν οι συνεργάτες του CSIS, προειδοποιώντας για τους κινδύνους σε αυτό το σενάριο. «Ένα κοινό που είναι πιο αβέβαιο για το μέλλον του είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθεί με την κατανάλωση ή να επενδύσει σε νέες επιχειρήσεις».
Όσοι συμφώνησαν με τη δήλωση «Στη χώρα μας, η προσπάθεια πάντα ανταμείβεται», μειώθηκαν από 62% το 2004 σε 28% το 2023, σύμφωνα με τα ευρήματα που βασίζονται σε συνεργασία με έρευνα με επικεφαλής τον Μάρτιν Γουάιτ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον Σκοτ Ροζέλ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Η τρίτη Ολομέλεια θα χαράξει νέα πορεία;
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιδίωξε να αντιμετωπίσει την ανισότητα από τότε που έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος το 2012, ξεκινώντας σαρωτικές καταστολές της διαφθοράς και μια προσπάθεια «κοινής ευημερίας» για να κλείσει το χάσμα πλούτου. Παρά αυτή την ώθηση, το χάσμα κερδών έχει αλλάξει ελάχιστα και τα κινεζικά εισοδήματα αυξάνονται με τον πιο αργό ρυθμό από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Η έκθεση έρχεται καθώς ο κορυφαίος ηγέτης πρόκειται να συγκαλέσει την τρίτη ολομέλεια στο Πεκίνο, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να αποκαλύψουν το μακροπρόθεσμο όραμά τους για το πώς να τονώσουν την ανάπτυξη στη Νο. 2 οικονομία στον κόσμο. Αναλυτές αναμένουν πολιτικές που προάγουν την κοινωνική ευημερία μεταξύ εκείνων που θα ανακοινωθούν σε αυτό το συνέδριο.
Τέτοιες πολιτικές αντικατοπτρίζουν την επίγνωση της ηγεσίας για τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ανισότητα, σύμφωνα με την έκθεση. Η μεγάλη πολιτική αστάθεια εξακολουθεί να είναι απίθανη, δεδομένου ότι η οικονομική επιβράδυνση της χώρας οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε κυκλικούς παράγοντες και υπάρχει ένα «ευρύ φάσμα οικονομικών τροχιών» που θα μπορούσε να διαρκέσει, ανέφεραν ο Γουάιτ και οι συνεργάτες του.
Η περσινή έρευνα διεξήχθη το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο με μεγέθη δείγματος 12.059, 13.022 και 7.544, αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις παρουσιάστηκαν μέσω της δημοφιλούς οικονομικής εφαρμογής Alipay, η οποία σύμφωνα με την έκθεση επέτρεψε στους μελετητές να προσεγγίσουν ένα «πολύ ευρύ και ποικίλο κοινό».
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...