Για δεύτερη φορά η Lufthansa μείωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2024 και απηύθυνε προειδοποίηση για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της , καθώς μία από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αγωνίζεται με χαμηλές αποδόσεις και λειτουργικά προβλήματα, σύμφωνα με το Reuters.

Η προειδοποίηση υπογραμμίζει τις ανησυχίες για ένα ασθενέστερο του αναμενόμενου τρίμηνο για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς παλεύουν με το υψηλό εργατικό και λειτουργικό κόστος, καθώς και με τα αδύναμα μέσα έσοδα ανά επιβάτη λόγω της πίεσης στις τιμές των εισιτηρίων.

Οι μετοχές της Lufthansa υποχώρησαν έως και 3,8% και συμπαρέσυραν χαμηλότερα τις μετοχές της British Airways- κατά 2,7%, της EasyJet κατά σχεδόν 1% και της Air France-KLM κατά σχεδόν 2%.

Lufthansa: Ερευνα Κομισιόν για τα 6 δισ. ενίσχυσης από το γερμανικό κράτος

Οι προβλέψεις

Η Lufthansa αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) για το 2024 μεταξύ 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) και 1,8 δισ. ευρώ, από προηγούμενο στόχο περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσαρμοσμένο EBIT του ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο στα 686 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου στις 31 Ιουλίου.

«Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης δρομολογείται» που επηρεάζει το εμπορικό σήμα της Lufthansa και τον περιφερειακό αερομεταφορέα Cityline, ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το βασικό της εμπορικό σήμα επλήγη ιδιαίτερα από τις αρνητικές τάσεις της αγοράς.

«Η μείωση των αποδόσεων που σχετίζεται με την αγορά σε όλες τις περιοχές κίνησης – ειδικά στην Ασία – είχε αρνητικό αντίκτυπο», ανακοίνωσε.

Η Lufthansa είχε εκδώσει προειδοποίηση κερδών για το πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, εν μέσω αύξησης των δαπανών που συνδέονται με την απεργία. Επικαλέστηκε επίσης «αναποτελεσματικότητα στις πτητικές λειτουργίες» της Lufthansa και της Cityline, καθώς και καθυστερημένες παραδόσεις αεροσκαφών.

Τι λένε οι αναλυτές

Αναλυτές μετοχών δήλωσαν ότι η απόφαση της Lufthansa δεν ήταν έκπληξη, δεδομένων των προκλήσεων κόστους και των καθυστερήσεων παράδοσης από τους κατασκευαστές αεροσκαφών Airbus και Boeing που έχουν επηρεάσει τον κλάδο των αερομεταφορών.

Σε επιστολή προς το προσωπικό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Lufthansa επισήμανε περικοπές λειτουργικού κόστους λόγω ενός πιο ανταγωνιστικού τοπίου και καθώς η μείωση των εταιρικών ταξιδιών συρρικνώνει τα έσοδα ανά μονάδα.

Άλλοι αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair , έχουν προειδοποιήσει για βραδύτερη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων από ό,τι αναμενόταν, με την Air France-KLM να ανακοινώνει στο πρώτο τρίμηνο ότι αγωνίζεται με υψηλότερο μοναδιαίο κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή