Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια υποχώρησης τους τελευταίους μήνες, αλλά η εξέχουσα ερευνητική εταιρεία Oxford Economics στοιχηματίζει ότι πρόκειται να αυξηθεί. Και ο λόγος είναι οι εκλογές.

Ανεξάρτητα από το αν ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει μια πολυπόθητη δεύτερη θητεία, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, προβλέπει η ερευνητική εταιρεία Oxford Economics. Το ερώτημα είναι πόσο. Οι πολιτικές και των δύο προέδρων είναι πληθωριστικές, αν και με διαφορετικούς τρόπους, λέει η Oxford Economics. Και ενώ οι γενικές γραμμές τάσης της οικονομίας θα παραμείνουν οι ίδιες ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει τον Λευκό Οίκο ή το Κογκρέσο, το πόσο απότομες θα γίνουν θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά από τη μια πολιτική πραγματικότητα στην άλλη.

ΗΠΑ: Φρέναρε η αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο – Άνοδος ανεργίας στο 4,1%

«Είναι μόνο ο βαθμός στον οποίο το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερα υπό τον επόμενο πρόεδρο που διαφέρει ανάλογα με την πολιτική διαμόρφωση», έγραψε ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Μπερνάρντ Γιάρος σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Υπό την προεδρία Τραμπ, ο πληθωρισμός θα ήταν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το τρέχον 3,3%, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford Economics, φθάνοντας στο 3,9%. Υπό τον Μπάιντεν, προβλέπει η Oxford Economics, ο πληθωρισμός θα ήταν μόλις 0,1% υψηλότερος από ό,τι είναι τώρα.

Πληρωριστικές πιέσεις και από Μπάιντεν

Οι κύριοι μοχλοί του πληθωρισμού υπό τον Τραμπ θα ήταν οι δρακόντειες μεταναστευτικές πολιτικές του, οι οποίες θα συρρικνώσουν το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, η περαιτέρω μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών και κυρίως, ένα άνευ προηγουμένου σύνολο δασμών σε όλα τα ξένα αγαθά. Εν τω μεταξύ, η Oxford Economics υποθέτει ότι ο Μπάιντεν θα επεκτείνει προσωρινά τη φορολογική πίστωση για τα παιδιά, οδηγώντας σε βραχυπρόθεσμη άνοδο του πληθωρισμού, καθώς οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν τις επιστροφές φόρων τους σε μια εποχή που η οικονομία απαιτεί λιγότερες δαπάνες. Τελικά αυτή η αύξηση του πληθωρισμού θα έδινε τη θέση της σε μια περίοδο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, είπε ο Γιάρος στο Fortune.

Μακροπρόθεσμα, «οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας τονώνουν την ανάπτυξη χωρίς να αυξάνουν τον πληθωρισμό επειδή τονώνουν την οικονομία, όχι με το να ξοδεύουν οι άνθρωποι, αλλά επιτρέποντας σε περισσότερες εργαζόμενες μητέρες να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό», λέει.

Συγκεκριμένα, ούτε υπό τον Μπάιντεν ούτε υπό τον Τραμπ, ο πληθωρισμός θα μειωνόταν ή ακόμη και θα παρέμενε στα σημερινά του επίπεδα, σύμφωνα με την ανάλυση του Γιάρος.

Λάτρης των δασμών

Ωστόσο, για τον Γιάρος, ο περιορισμός του πληθωρισμού θα είναι ακόμη λιγότερο πιθανό εάν είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και τον έλεγχο του Κογκρέσου. «Εάν υπάρξει σαρωτική νίκη από οποιοδήποτε κόμμα, το κίνητρο για την υιοθέτηση πολλών αλλαγών -είτε είναι αυξήσεις δαπανών είτε φορολογικές περικοπές- θα είναι απλώς πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί», είπε.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι οι ίδιες. Οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ θα ήταν ιδιαίτερα πληθωριστικοί, συμβάλλοντας πολύ στην αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τον Γιάρος. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ δεν έκρυψε την αγάπη του για τους δασμούς, αναφερόμενος στον εαυτό του ως «άνθρωπος των δασμών».

Ο Γιάρος υποθέτει ότι ο Τραμπ θα πετύχαινε να εφαρμόσει τους γενικούς δασμούς που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Η άνευ προηγουμένου πρόταση του Τραμπ περιλαμβάνει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα και δασμό 10% σε προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εάν εφαρμοστούν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργούσαν ως φόρος για τα αμερικανικά νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

Άλλοι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι δασμοί μπορεί να είναι πληθωριστικοί. Αρκετές διαφορετικές μελέτες υπολόγισαν ότι οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ θα ανέρχονται σε 1.700 έως 2.350 δολάρια αύξηση των ετήσιων δαπανών για τα νοικοκυριά.

Ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πρόταση Τραμπ θα οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και πιθανώς άλλες χώρες. Η Κίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανταπαντούσε με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, θέτοντας περαιτέρω τις επιχειρήσεις υπό πίεση, είπε στο Fortune ο Άλαν Γουλφ, συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Για να λειτουργήσει κάπως η προσέγγιση του Τραμπ, πρέπει να υποθέσει κανείς ότι δεν υπάρχει ξένη αντίδραση… καθόλου αντίποινα», λέει ο Γουλφ. Ο Μπάιντεν, επίσης, έχει βάλει δασμούς, αλλά το έχει κάνει στρατηγικά, σύμφωνα με τον Γουλφ. Οι υψηλοί δασμοί του Μπάιντεν έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι ορισμένα προϊόντα που θεωρούνται ως προς το εθνικό συμφέρον είναι ανεξάρτητα από παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Παρόλο που ο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια πιο στρατηγική προσέγγιση για τους κινεζικούς δασμούς, η κυβέρνησή του είναι απίθανο να χαλαρώσει αυτούς που ήδη ισχύουν, σύμφωνα με πρόσφατα σχόλια ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Την Τετάρτη ο Μπάιντεν ανακοίνωσε έναν νέο γύρο δασμών στον κινεζικό χάλυβα που έρχεται στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή