Η Πολωνία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ το 2025, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Σικόρσκι δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ είχε «δίκιο να επιμένει ότι οι σύμμαχοι πρέπει να δαπανούν περισσότερα».

Η πίεση που ασκήθηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μαζί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022 και την ηγεσία της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου σήμερα 23 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούν τουλάχιστον το 2% της οικονομικής τους παραγωγής για την άμυνα, είπε. Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 4% φέτος πριν αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες της.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει αρκετή αεράμυνα για να προστατεύσει την Ανατολική Ευρώπη από μια εισβολή, λέει έκθεση

Οι δαπάνες δεν θα πρέπει να είναι «το μοναδικό κριτήριο», πρόσθεσε ο Σικόρσκι. Ως παράδειγμα, η Ισλανδία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει μικρό αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο επιτρέποντας στους συμμάχους να ανεφοδιάζουν αεροπλάνα. Και η Πολωνία έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει τις ΗΠΑ όταν χρειάστηκε, ακόμη και όταν εξακολουθούσε να δαπανά λιγότερο από το 2% για την άμυνα, είπε.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον στην αιώνια ειρήνη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Σικόρσκι. «Αλλά μια συμμαχία δεν είναι μια εταιρεία σεκιούριτι της γειτονιάς». Η προοπτική της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εμφανίστηκε έντονα μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής που ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

Ο Ρεπουμπλικανός έχει επανειλημμένα εκνευρίσει τους συμμάχους επειδή δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και καυχήθηκε ότι, αν εκλεγεί, μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο. Η Πολωνία έχει απευθυνθεί σε «μια εναλλακτική κυβέρνηση», δήλωσε ακόμη ο Σικόρσκι. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο Τραμπ συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της δυόμισι ωρών συνάντησής τους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο.

«Μιλάω με τους ανθρώπους του προέδρου Τραμπ και μερικά από τα πράγματα που μου λένε για το τι σκοπεύουν να κάνουν είναι ενδιαφέροντα και δημιουργικά», δήλωσε ο Σικόρσκι. «Ορισμένα από αυτά τα πράγματα είναι αμφιλεγόμενα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Σικόρσκι είπε ότι ελπίζει πως ο Τραμπ «θα ήθελε να είναι νικητής και νικητής της επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία, που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα απολαμβάνει την ελευθερία της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή