Η ρωσική κυβέρνηση μείωσε την υποχρεωτική απαίτηση για πωλήσεις συναλλάγματος στους μεγάλους εξαγωγείς από 60% σε 40%, ανέφερε σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, σύμφωνα με το Reuters.

«Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος και την επίτευξη επαρκούς επιπέδου ρευστότητας σε συνάλλαγμα», ανέφερε. Η απαίτηση για πώληση του 80% των εσόδων σε ξένο νόμισμα εισήχθη για τη στήριξη του ρουβλίου τον Οκτώβριο του 2023 και στη συνέχεια μειώθηκε στο 60% τον Ιούνιο.

Αψηφά τις κυρώσεις η Ρωσία, γίνεται χώρα υψηλού εισοδήματος

Η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι υποχρεωτικές πωλήσεις συναλλάγματος συνέβαλαν στο να ηρεμήσουν τη μεταβλητότητα στην αγορά του ρουβλίου, επιτρέποντας τη χαλάρωση των ελέγχων.

Το ρούβλι σημείωσε χαμηλό τριών εβδομάδων αυτή την εβδομάδα, αφού αρχικά ενισχύθηκε ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις στο Χρηματιστήριο της Μόσχας τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα η κύρια χρηματοπιστωτική αγορά της Ρωσίας να σταματήσει τις συναλλαγές σε ευρώ και δολάρια.

«Ζεστό» χρήμα σε 12 μεγιστάνες από μερίσματα

Τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία για τα μερίσματα που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πολλοί από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, ενώ σε κάποιους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση. Ο Vagit Alekperov, βασικός μέτοχος και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με περίπου 186 δισεκατομμύρια ρούβλια σε μερίσματα.

Ο Alekperov ηγήθηκε της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια. Παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία του επέβαλαν προσωπικές κυρώσεις.

Mέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δισεκατομμυριούχοι Alexey Mordashov, της Severstal, και ο Vladimir Lisin, της Novolipetsk Steel, είχαν έσοδα από μερίσματα 148 δισεκατομμυρίων και 121 δισεκατομμυρίων ρουβλίων αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Mordashov, πέτυχε τον προηγούμενο Φεβρουάριο μια σημαντική νίκη σε μια αγωγή ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της PetroVietnam. Ο ίδιος τελεί υπό κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Ο Lisin δεν υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή