Καυτός – στην κυριολεξία – θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων και με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί σε χάρτες.

Το Meteo σημειώνει σε ανάλυσή του ότι θα βιώσουμε παρατεταμένο διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών τον φετινό Ιούλιο.

Πυρκαγιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος την Κυριακή σε πέντε περιφέρειες

Μικρή αλλά αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, με τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πεδινές περιοχές μέχρι τουλάχιστον το επόμενο Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουλίου 2024.

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 13 έως 28 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Όλα σχεδόν τα σενάρια συμφωνούν σε ακραία θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 8-10 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς το πρωί

Παράλληλα, οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας νωρίς το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα δεν θα υποχωρούν κάτω από τους 28-29 °C.

Πηγή: Meteo

Αιτία αυτού του παρατεταμένου διαστήματος υψηλών θερμοκρασιών είναι η εμμονή της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων που δείχνει ο παρακάτω χάρτης. Αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά (L στον χάρτη) στη Δυτική Ευρώπη έχουν εδραιώσει μια συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη (κόκκινο βέλος).

Επίσης, η παρουσία υψηλών πιέσεων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (H στον χάρτη) προκαλεί επιπλέον θέρμανση των αερίων μαζών και εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά της Δυτικής Ευρώπης να επηρεάσουν τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας, γι’ αυτόν τον λόγο θα απουσιάσουν οι αξιόλογες βροχοπτώσεις, ενώ το μελτέμι θα ενισχυθεί στο Αιγαίο λόγω του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη και στις χαμηλές πιέσεις του θερμικού βαρομετρικού χαμηλού στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Meteo

Σάκης Αρναούτογλου: Η μέση μέγιστη θερμοκρασία έως τις 20 Ιουλίου

Ο προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου αναφέρεται στη μέση μέγιστη θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά ανά περιοχή έως τις 20 Ιουλίου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σε κλοιό έντονης και παρατεταμένης ζέστης η χώρα

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί με ανάρτησή του στο Facebook ότι: «Σε κλοιό έντονης και παρατεταμένης ζέστης η χώρα μας τις επόμενες ημέρες με την κορύφωση αυτού του ισχυρού θερμού κύματος να εντοπίζεται το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τοπικά τους 42° με 43° σε κλειστές και μακριά από τη θάλασσα περιοχές.

Ο χάρτης που ακολουθεί από το προγνωστικό μας μοντέλο είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστικός».

Καιρός: Πώς έχει η κατάσταση σήμερα – Ο χάρτης του Windy

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»