«Βελούδινο» επιχειρηματικό διαζύγιο

Σε καύσωνα διαρκείας είμαστε αυτές τις ημέρες και δεν δείχνει να δροσίζει σύντομα. Οι Έλληνες και οι Ιταλοί το ξέρουν αυτό και δεν μπήκαν καν στον κόπο για συζητήσεις και συμφωνίες.

Περί της Helleniq Energy και Edison ο λόγος βέβαια, οι οποίες έχουν και μια μεγάλη εκρεμμότητα. Αλλά η αγορά θα πρέπει να τους περιμένει για να λύσουν το θέμα της Elepdison και να ξεκινήσει το «βελούδινο» διαζύγιο.

Για μετά τον Ιούλιο… και ας είμαστε ρεαλιστές, για Έλληνες και Ιταλούς μιλάμε. Άσε που μαθαίνω ότι οι δύο εταίροι δεν έχουν καν ξεκινήσει τη διαδικασία της υποβολής προσφορών.

Ασκήσεις επί χάρτου στο ΤΑΙΠΕΔ

Βέβαια, η Helleniq Energy, έχει κι άλλο ανοιχτό μέτωπο, εκτός για την απόκτηση της Elpedison. Καίγεται, θα λέγαμε για να είμαι πιο ακριβής για την αποεπένδυση της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εκεί έχει το 35%, των μετοχών, με το 65% να ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ).

Εκείνο το μέτωπο θέλει να το κλείσει αποχωρώντας. Το έχει επιβεβαιώσει και ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης. Στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως πληροφορούμαι, ψάχνουν το μοντέλο της αποχώρησης. Κάνουν ασκήσεις, αλλά πιθανόν το μερίδιο της Helleniq Energy να το αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετράει το ταμείο το ΤΑΙΠΕΔ

Γι’ αυτό και στο ΤΑΙΠΕΔ ψάχνουν τώρα το Ταμείο. Μαθαίνω ότι αναζητούν περί τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν διαθέσιμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Στο τραπέζι είναι και το σενάριο η εξαγορά του μεριδίου να γίνει με χρήματα από τα μερίσματα του Υπερταμείου… Κι εδώ πληροφορούμαι ότι η άσκηση είναι ακόμη δύσκολη…

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο…

Για να μην σας κουράζω… με αριθμούς και πολυλογία, όλα δείχνουν ότι η αποεπένδυση της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας πάει για τον Σεπτέμβριο… Αν βέβαια, και τότε, βρεθούν τα χρήματα… Αν δεν βρεθούν μην εκπλαγείτε να δείτε την υπόθεση να μεταφέρεται απευθείας στο Υπερταμείο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ…

———-

Παγκράτι – Κολιάτσου…

Παγκράτι – Κολιάτσου έχει κάνει το Αθήνα – Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Εκεί θα είναι και πάλι τη Δευτέρα όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας  του νησιού (ΡΑΕΚ). Το «ραντεβού» είναι κρίσιμο (και αυτή τη φορά) για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης – Κύπρου.

Η απόφαση της ΡΑΕΚ

Στόχος του Μανουσάκη είναι η αναθεώρηση της πρόσφατης απόφασης της  ΡΑΕΚ. Θα τεκμηριώσει και πάλι ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν είναι βιώσιμο εάν δεν εξασφαλιστεί η ανάκτηση του κόστους από την πρώτη μέρα της κατασκευαστικής περιόδου, δηλαδή από τις αρχές 2025.

Η κυπριακή Αρχή υποστηρίζει να γίνει αργότερα με την εμπορική λειτουργία του. Και σε αυτό επιμένει.

Βέβαια, τον ΑΔΜΗΕ φαίνεται ότι συμμερίζεται και η Κομισιόν, η οποία ζητά από τους Κύπριους να δοθεί λύση έως τα μέσα Αυγούστου. Εάν δεν γίνει θα τεθεί το ζήτημα επιστροφής της κοινοτικής χρηματοδότησης των 657 εκατ. ευρώ.

Καθόλου καλή εξέλιξη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι μπήκαν “σφήνα” και οι Γάλλοι. Η Nexans ζητά έως τα τέλη του καλοκαιριού να λάβει τη δόση πληρωμής, αλλιώς… διακόπτει το έργο.

Η ΡΑΑΕΥ

Σε αυτή την εξίσωση η Δευτέρα θα είναι κρίσιμη και όχι μόνο…

Ο ΑΔΜΗΕ θα επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του έργου, αναμένοντας να διαφανούν οι τελικές προθέσεις των Κυπρίων.

Έτσι τρία είναι τα σενάρια: ο διαχειριστής θα αποπληρώσει τη Nexans  έως τα τέλη Αυγούστου, ή θα ζητήσει παράταση ή εάν τελικά το έργο «βαλτώσει».

Ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί επίσης εάν στις 30 Ιουλίου η  ελληνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) θα βγάλει το ρυθμιζόμενο έσοδο της διασύνδεσης (έχει ήδη εγκρίνει τη μεθοδολογία υπολογισμού του).

Άντε μήπως “κουνηθεί” και η μετοχή γιατί έχει “πικράνει” κόσμο.

Παρακολουθεί το Μαξίμου

Βέβαια, υπάρχει και ένα ακόμη σενάριο. Και έχει να κάνει με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Θα είνα εκεί στις 20 Ιουλίου, για τη «μαύρη» επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί. Έτσι, εάν τη Δευτέρα δεν βγει “λευκός καπνός”, μπορεί να “ενεργοποιηθεί” η επιλογή της πολιτικής λύσης.

Αλλά στο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος. Δεν έχουν αποτιμήσει ακόμη το περιθώριο ώστε να συζητηθεί το θέμα του καλωδίου.

—-

Το fair play της Eurobank

Για να μείνουμε στα της Κύπρου τώρα, μερικές φορές πρέπει να λέμε τα αυτονόητα. Η Eurobank δίνει στους μετόχους της Hellenic Bank 2,56 ευρώ. Broadly fair μου είπε χωρίς δεύτερη σκέψη αναλυτής που καλύπτει τον κλάδο. Είναι μάλιστα υψηλότερη τιμή που έχει φθάσει η μετοχή της HB τα τελευταία 5 χρόνια.

Έχουν γίνει μόνο ελάχιστες συναλλαγές λίγο πάνω από τα 2,60 ευρώ τελευταία. Επίσης αντιστοιχεί σε συνολική αξία για την ΗΒ ύψους 1,1 δισ. περίπου και σε όρους P/TBV=0,68x.

Στη μεγάλη εικόνα επίσης, οι μικρομέτοχοι, όσοι είναι αυτοί πλέον, είδαν την τιμή της HB από τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή όταν απέκτησε το αρχικό ποσοστό της η Eurobank, να αυξάνεται κατά 225,0%.

Δηλαδή από 0,80/μετοχή (Ιούλιος 2021) σε περίπου 2,60/μετοχή (Ιούλιος 2024).

—-

Head hunter o Θεοδωρικάκος

Δεν θα περάσει ήρεμο καλοκαίρι ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Έχει βάλει στοίχημα να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης

Πενήντα νέες προσλήψεις εξήγγειλε. Σας είχα ενημερώσει σχετικά από χθες το πρωί. Βέβαια για το Δημόσιο μιλάμε και οι προσλήψεις -ακόμη κι αν βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι- δεν γίνονται στο τσακ μπαμ. Αλλά και αυτό το σκέφτηκε και ο υπουργός.

Έτσι μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 50 αθροιστικά στελεχών, θα δώσει έκτακτα τη δυνατότητα με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, να αποσπαστούν υπάλληλοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να το επιθυμούν όμως και στην Επιτροπή.

Κίνητρα

Βέβαια το θέμα είναι πόσοι νομικοί, οικονομολόγοι, και πληροφορικάριοι θέλουν να δουλέψουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εκεί υπάρχει πλαφόν… γαλαντομίας όσον αφορά τις αποδοχές.

Μέχρι και εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών για καλύτερους μισθούς είναι αποφασισμένος να κάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μαθαίνω! Το τι θα πετύχει και το τι όχι, θα το συζητήσουμε όταν και εφόσον…

“Καραβάνι”

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα του προσωπικού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο υπουργός περιμένει από την πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής και την εισήγησή της όσον αφορά το θέμα της στέγης.

Μαθαίνω ότι η κυρία Σαρπ θα δώσει στον υπουργό Ανάπτυξης δύο ή τρεις προτάσεις για κτήρια που δυνητικά θα ικανοποιούσαν τις ανάγκες της Αρχής. Αλλά όπως φαίνεται το περίφημο «Σπίτι του Ανταγωνισμού», που θα αναπτυσσόταν σε ακίνητο της Τράπεζας της Ελλάδας και είχε ανακοινωθεί με ιδιαίτερη επισημότητα τον Ιούνιο του 2022, σε εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία μάλιστα της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστικής αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού, δεν είναι μεταξύ των προτεινόμενων.

Αν κινηθεί και η στελέχωση με τους ρυθμούς της στέγης… δεν βλέπω να κοιμάται καλά ο Υπουργός.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories