Στον συνιδρυτής Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ έχει δοθεί το παρατσούκλι Τέιλορ Σουίφτ της τεχνολογίας, σε έναν παραλληλισμό με την απόλυτα κυρίαρχη ροκ σταρ που ταιριάζει με τον πρωτοφανή πλούτο της εταιρείας. Για τον Χουάνγκ, όμως, η τεράστια επιτυχία φέρεται να φέρνει μαζί της μπόλικο άγχος.

Γνωστός για τα επώνυμα δερμάτινα μπουφάν του, ο Χουάνγκ φωτογραφήθηκε πρόσφατα να βάζει την υπογραφή του στο στήθος μιας γυναίκας σε μια εκδήλωση τεχνολογίας στην Ταϊβάν – καθώς η 31χρονη Nvidia έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο την Τρίτη, ξεπερνώντας τη Microsoft με κεφαλαιοποίηση 3,338 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το Business Insider.

Το The Information ανέφερε ότι στα παρασκήνια, ο 61χρονος Χουάνγκ, είπε στους συναδέλφους ότι δεν θέλει να έχει την ίδια μοίρα με τους πρώην τιτάνες της τεχνολογίας Cisco και Sun Microsystems.

Nvidia: Πάνω από 12 δισ. δολ. οι πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Έχοντας λανσαριστεί το 1999 ως κατασκευαστής GPU για συστήματα παιχνιδιών, η Nvidia είχε και στραβοπατήματα όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει το The Information, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης προσπάθειας δημιουργίας λογισμικού για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχει επικείμενο σημάδι επιβράδυνσης για τα τσιπ της Nvidia που τροφοδοτούν, σε μεγάλο βαθμό, την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά μια ματιά στις ιστορίες των εταιρειών τεχνολογίας που έχουν παρακμάσει, δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η τύχη.

Οι μετοχές της Cisco έπεσαν όταν έσκασε η φούσκα dot-com

Αρκετοί αναλυτές έχουν κάνει παραλληλισμούς μεταξύ της Nvidia και της Cisco, η οποία διακινούσε επίσης υλικό που τροφοδοτούσε τη τότε επαναστατική τεχνολογία.

Η Cisco πούλησε δρομολογητές και άλλο υλικό δικτύωσης κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com. Εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1990 και είδε το απόγειό της το 2000, όταν έγινε για λίγο η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 569 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά μετά έσκασε η φούσκα. Τα κέντρα δεδομένων που κατασκευάστηκαν από εταιρείες τηλεπικοινωνιών παρέμειναν ανεκμετάλλευτα και το υλικό της Cisco μετατράπηκε από επαναστατικό σε ρετρό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε απολύσεις το 2001 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2002, η τιμή της μετοχής της είχε πέσει κατά 90%, σύμφωνα με την Investor’s Business Daily. Ενώ οι μετοχές δεν έφτασαν ποτέ ξανά σε επίπεδα αιχμής, η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί.

Η πτώση της Sun

Η Sun Microsystems είχε αποτίμηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και αργότερα εξαγοράστηκε για ένα μέρος αυτού του ποσού. Αυτή είναι μια προειδοποιητική ιστορία που φέρεται να μελετάει ο Χουάνγκ. «Προσπαθεί να υπενθυμίσει στους ανθρώπους να μην γίνουν σαν την Sun», είπε ένας υπάλληλος της Nvidia στο The Information.

Ο κατασκευαστής διακομιστών και υπολογιστών γνώρισε παρόμοια άνοδο με τη Cisco κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σκοτ Μακνίλι και τον προγραμματιστή Μπιλ Χόι να αναδεικνύονται σε διασημότητες της βιομηχανίας τεχνολογίας, σύμφωνα με το Forbes.

Τα λειτουργικά συστήματα της Sun έκαναν πάταγο αρχικά και τελικά οδήγησαν την εταιρεία σε ανώτατο όριο αποτίμησης 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2000, σύμφωνα με το Marketwatch.

Αλλά τελικά οι ανταγωνιστές πρόλαβαν – και η Sun απέτυχε να στραφεί στον επικερδή χώρο λογισμικού, αναφέρει η The Information. Εξαγοράστηκε από την Oracle για 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider, ο Χουάνγκ επιδιώκει να αποφύγει την ίδια μοίρα διαφοροποιώντας τις επιχειρήσεις της Nvidia πέρα ​​από τα τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ενοικίασης διακομιστών cloud και λογισμικού.

Η Nvidia AI Enterprise, για παράδειγμα, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη. Το αν η ιστορία επαναλαμβάνεται μένει να φανεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία