Αν δεν γινόταν η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ οι επενδυτές στη Wall Street θα έπρεπε να απαντήσουν σε ένα δίλημμα στρατηγικής  την εβδομάδα που έρχεται. Να παραμείνουν στις μετοχές των γιγάντων της Τεχνολογίας, που έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις για περισσότερο από ένα χρόνο ή να στραφούν σε λιγότερο προσφιλείς τομείς της αγοράς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο η Πενσυλβάνια αλλάζει τα δεδομένα καθώς αναλυτές των αγορών θεωρούν ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος γλίτωσε σχεδόν αλώβητος και πλέον έχει σημαντικό προβάδισμα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πού θα στραφούν οι επενδυτές

Οι αγορές στοιχημάτων δίνουν πλέον 70% πιθανότητα ο Τράμπ να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Κον Γκοχ, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας για την περιοχή της Ασίας, στην ΑΝΖ  δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αντίδραση των αγορών. Ωστόσο εκτιμά  ότι «το ράλι του bitcoin θα μπορούσε να οφείλεται στις ανησυχίες για περισσότερες εμφύλιες ταραχές. Πιθανότατα θα δούμε κάποιες κινήσεις risk off στο άνοιγμα της αγοράς, αλλά αυτό θα πρέπει να εξασθενίσει γρήγορα.» Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα αυξήθηκε έως και 2,7% στα 60.160,71 δολάρια μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που πυροδότησε εικασίες ότι οι πιθανότητές του να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές έχουν αυξηθεί.

«Πιστεύω ότι μάλλον αυξάνει τις πιθανότητές του και πιθανότατα θα δούμε ροές κεφαλαίων που θεωρούνται ως  καταφύγια  το πρωί» εξηγεί στο Bloomberg o Nικ Τουαντέιλ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην ATFX GLOBAL, στο Σύδνεϊ. «Θεωρώ ότι ο χρυσός θα μπορούσε να δοκιμάσει τα υψηλά όλων των εποχών, θα δούμε τοποθετήσεις στο γεν και στο δολάριο, καθώς και ροές κεφαλαίων στα κρατικά ομόλογα»

Πώς αντέδρασαν οι αγορές μετά το ντιμπέιτ Μπάιντεν- Τραμπ

«Οι πυροβολισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν την υποστήριξη στον Τραμπ και ενισχύουν περαιτέρω τη θετική δυναμική που απολάμβανε μετά τo ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν πριν από δύο εβδομάδες» επισημαίνει στο Reuters, ο Ρονγκ Ρεν Γκο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην East Spring Investmnet, στην Σιγκαπούρη. «Η αντίδρασης αγορά στο ενδεχόμενο προεδρίας Τραμπ χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και μια απότομη κλίση της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, οπότε θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε κάτι αντίστοιχο την ερχόμενη εβδομάδα, εάν οι πιθανότητες εκλογής του εκτιμηθεί ότι έχουν βελτιωθεί περαιτέρω μετά από αυτό το περιστατικό. »

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά στην ιστορία τους. Όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες, το χρηματιστήριο βυθίστηκε πριν κλείσει νωρίς. Την επόμενη ημέρα, στις 31 Μαρτίου 1981, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 1% και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 13,13%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Από μνήμης, ο Ρίγκαν ανέβηκε 22 μονάδες στις δημοσκοπήσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του.» λέει στο Reuters o Νικ Φέρες επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής στο Vantage Point Asset Management, στην Σιγκαπούρη. «Ο Τραμπ ήταν πάντα πιο «υποστηρικτής της αγοράς» -το βασικό ζήτημα που εξετάζουμε είναι αν η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ανεύθυνα χαλαρή και οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τον (ανανεωμένο) πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».

Τι περιμένουν οι αναλυτές για την οικονομία υπό τον Τραμπ

Σε ενδεχόμενη νέα προεδρία Τραμπ, οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική, λιγότερες ρυθμίσεις και χαλαρότερους κανονισμούς για την κλιματική αλλαγή.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης παράταση των περικοπών εταιρικών και φυσικών φόρων που λήγουν το επόμενο έτος, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο Τραμπ σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο  είπε ότι δεν θα διορίσει εκ νέου τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η δεύτερη τετραετής θητεία ως πρόεδρος θα λήξει το 2026.

Καμπανάκι για τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν αυξηθεί παράλληλα με τις πιθανότητες μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ.

Ενώ οι κινήσεις στην ακόμα ανεστραμμένη καμπύλη του Treasury οφείλονται κυρίως στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για την πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed σε αυτόν τον κύκλο, το χάσμα μεταξύ 2ετών και 30ετών ομολόγων έχει μειωθεί σε αρνητικές 6 μονάδες βάσης από αρνητικό 30 μονάδων βάσης όταν έγινε το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ.

Η πιο προσεκτική διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των διετών και δεκαετών ομολόγων βρίσκεται σε αρνητικές 27 μονάδες βάσης, το ήμισυ των επιπέδων πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι επενδυτές ομολόγων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η επίθεση είναι πιθανό να ενισχύσει τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ, σύμφωνα με τον Μάρκο Πάπιτς, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της BCA Research Inc. με έδρα την Καλιφόρνια.

«Νομίζω ότι η αγορά ομολόγων θα πρέπει κάποια στιγμή, να συνειδητοποιήσει τις υψηλότερες πιθανότητες του προέδρου Τραμπ να κερδίσει τον Λευκό Οίκο από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του», έγραψε ο Πάπιτς. «Και συνεχίζω να πιστεύω ότι όσο αυξάνονται οι πιθανότητές του, τόσο θα πρέπει να αυξάνεται και η πιθανότητα «εξέγερσης» της αγοράς ομολόγων».

Οι τοποθετήσεις Trump trade

Τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το λεγόμενο Trump trade περιλαμβάνουν το δολάριο, τα ομόλογα, τις μετοχές ιδιωτικών φυλακών, εταιρειών πιστωτικών καρτών και εταιρειών ασφάλισης υγείας. Οι επενδυτές βλέπουν ότι οι πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου για τους δασμούς, τη μετανάστευση και τα ελλείμματα οδηγούν σε ισχυρότερο δολάριο, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και ευνοϊκότερο περιβάλλον για αυτούς τους τομείς μετοχών.

Wall Street

Πέρα από την εστίαση στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και τις επενδύσεις Trump trade  που θα μπορούσαν να δώσουν κέρδη στη Wall Street έχει αρχίσει να συντελείται μια αλλαγή. Ο βαρύ τεχνολογικά Nasdaq 100 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του έτους την Πέμπτη, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000  είχε την καλύτερη μέρα του 2024. Ο Nasdaq 100 κέρδισε περίπου 21% φέτος, ενώ ο Russell 2000 είναι μόλις 6%.

Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και ο ισοβαρής S&P 500 αύξησαν τα κέρδη τους την Παρασκευή, ακόμη και όταν οι μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν.

Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι οι κινήσεις θα μπορούσαν να είναι μια απότομη επιστροφή, αφού η διαφορά στην απόδοση μεταξύ τεχνολογικών και άλλων τομέων της αγοράς έφτασε στα άκρα. Επιπλέον, οι πρόσφατες περίοδοι διεύρυνσης της αγοράς ήταν βραχύβιες: για παράδειγμα, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις αυξήθηκαν στα τέλη του 2023, όταν οι επενδυτές πίστευαν ότι οι μειώσεις επιτοκίων ήταν επικείμενες, για να καθυστερήσουν μόνο τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές