Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές σε επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια ενώ θα επανεκτιμήσουν τις συναλλαγές που συνδέονται περισσότερο με την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο Bloomberg.

«Αναμφίβολα νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας θα υπάρξουν ροές κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως προστατευτικά ή καταφύγια» εξηγεί ο Nick Twidale, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην ATFX Global Markets. «Θεωρώ ότι ο χρυσός θα μπορούσε να δοκιμάσει τα υψηλά όλων των εποχών, θα δούμε τοποθετήσεις στο γεν και στο δολάριο, καθώς και ροές κεφαλαίων στα κρατικά ομόλογα»

Bitcoin: Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 60.000 δολάρια

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ και το Trump trade

Ωστόσο, τα πρώτα σχόλια της αγοράς υποδηλώνουν ότι οι πυροβολισμοί θα ενισχύσουν τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές, γεγονός που θα στρέψει την προσοχή στους τίτλους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις πολιτικές του και μπορεί τελικά να είναι αποβεί αρνητικό για τα κρατικά ομόλογα.

Τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το λεγόμενο Trump trade περιλαμβάνουν το δολάριο, τα ομόλογα, τις μετοχές ιδιωτικών φυλακών, εταιρειών πιστωτικών καρτών και εταιρειών ασφάλισης υγείας. Οι επενδυτές βλέπουν ότι οι πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου για τους δασμούς, τη μετανάστευση και τα ελλείμματα οδηγούν σε ισχυρότερο δολάριο, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και ευνοϊκότερο περιβάλλον για αυτούς τους τομείς μετοχών.

Οι traders θα παρακολουθούν επίσης στενά τα μέτρα της αγοράς για την αναμενόμενη μεταβλητότητα τη Δευτέρα, όπως αυτά για το ευαίσθητο στους δασμούς κινεζικό γουάν, το οποίο είχε αρχίσει να τιμολογεί την ψηφοφορία στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ πυροβολήθηκε στο δεξί αυτί μετά από πυροβολισμούς που ξέσπασαν στην πολιτική του συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. To επιτελείο του ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «καλά» μετά το περιστατικό, κατά το οποίο απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τη σκηνή. Ένας παρευρισκόμενος στη συγκέντρωση πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή του, ενώ ο δράστης σκοτώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τι έχει δείξει η ιστορία των αγορών μετά την απόπειρα δολοφονίας Ρίγκαν

Οι στρατηγικοί αναλυτές ανέμεναν ήδη μια ασταθή πορεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου, όχι μόνο επειδή οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να αγωνιούν για την υποψηφιότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την επίδοσή του στο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα. Οι επενδυτές αντιμετώπιζαν επίσης το ενδεχόμενο οι εκλογές να καταλήξουν σε μια παρατεταμένη διαμάχη ή σε πολιτική βία.

Στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ υπήρξαν ελάχιστα επεισόδια όπως αυτό που συνέβη στην Πενσυλβάνια. Όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες, το χρηματιστήριο βυθίστηκε πριν κλείσει νωρίς. Την επόμενη ημέρα, στις 31 Μαρτίου 1981, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 1% και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 13,13%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ και η αγορά ομολόγων

Οι επενδυτές ομολόγων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η επίθεση είναι πιθανό να ενισχύσει τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ, σύμφωνα με τον Μάρκο Πάπιτς, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της BCA Research Inc. με έδρα την Καλιφόρνια.

«Νομίζω ότι η αγορά ομολόγων θα πρέπει κάποια στιγμή, να συνειδητοποιήσει τις υψηλότερες πιθανότητες του προέδρου Τραμπ να κερδίσει τον Λευκό Οίκο από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του», έγραψε ο Papic. «Και συνεχίζω να πιστεύω ότι όσο αυξάνονται οι πιθανότητές του, τόσο θα πρέπει να αυξάνεται και η πιθανότητα «εξέγερσης» της αγοράς ομολόγων».

Ο Κάιλ Ρόντα, ανώτερος αναλυτής της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην Capital.com, επισημαίνει ότι  πελάτες του τοποθετήθηκαν σε Bitcoin και χρυσό μετά τους πυροβολισμούς. Το κρυπτονόμισμα σημείωσε άνοδο μετά την είδηση που έγινε γνωστή και ξεπέρασε τα 60.000 δολάρια.

«Αυτή η είδηση σηματοδοτεί ένα σημείο αλλαγής των αμερικανικών πολιτικών κανόνων και την έκτακτη ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικής βίας», είπε. «Για τις αγορές, αυτό σημαίνει συναλλαγές καταφυγίων, αλλά με μεγαλύτερη στροφή προς μη παραδοσιακά καταφύγια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές