Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 αυξήθηκαν οι ακαθάριστες εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές εκτός της Κίνας  το 2023 και ανήλθαν σε 110 δισ. δολάρια ή στο 0,6% της οικονομικής τους παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα ευρήματα, μέρος της Έκθεσης Εξωτερικού Τομέα του ΔΝΤ για τα νομίσματα, τις ροές κεφαλαίων και τις χρηματοοικονομικές ανισορροπίες, δείχνουν  ανθεκτικότητα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών παρά την επιθετική σύσφιγξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής που προσέλκυσε κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.

ΔΝΤ: Οι δύσκολες επιλογές της Βρετανίας για τους φόρους και τις δαπάνες

Το ΔΝΤ ανέφερε στην έκθεση ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν υποχωρήσει στις πιο ευμετάβλητες καθαρές εισροές χαρτοφυλακίου, αλλά οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) ήταν πιο σταθερές.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη», ανέφερε το ΔΝΤ. «Πράγματι, πολλές χώρες επωφελούνται τώρα από πιο ισχυρά πλαίσια δημοσιονομικής, νομισματικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής, καθώς και από πιο αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών και εργαλείων.»

Την ίδια στιγμή, η έκθεση ανέφερε ότι η Κίνα σημείωσε καθαρές εκροές κεφαλαίων κατά την περίοδο 2022-2023, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών αρνητικών εισροών ΑΞΕ.

«Μερικά από αυτά τα στοιχεία μπορεί να αντικατοπτρίζουν πολυεθνικές εταιρείες που επαναπατρίζουν κέρδη. Αλλά μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν μεταβαλλόμενες προσδοκίες για την κινεζική ανάπτυξη και τον γεωοικονομικό κατακερματισμό», ανέφερε το ΔΝΤ.

Οι εισροές κεφαλαίων παγκοσμίως

Συνολικά, οι παγκόσμιες ακαθάριστες εισροές κεφαλαίων μειώθηκαν στο 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ή 4,2 τρισ. δολάρια, την περίοδο 2022-2023, από 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ή 4,5 τρισ. δολάρια, το 2017-2019.

Το ΔΝΤ είπε ότι αυτό αντανακλά εν μέρει μια μείωση των ροών κεφαλαίων, με τους ξένους να αγοράζουν λιγότερα τοπικά περιουσιακά στοιχεία και τους κατοίκους να αγοράζουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν σημαντικά από τις αλλαγές, κατέχοντας το 41% ​​των παγκόσμιων ακαθάριστων εισροών κατά την περίοδο 2022-2023, σχεδόν το διπλάσιο από 23% που κατείχαν το 2017-2019. Το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες ακαθάριστες εκροές αυξήθηκε επίσης, στο 21% από 14% κατά τις ίδιες περιόδους.

Αυτό μπορεί να αντανακλά αυξημένο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό, αλλά μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει την υλοποίηση ορισμένων φορολογικών και ρυθμιστικών στρατηγικών από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η πραγματική πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ ήταν υπερτιμημένη σε σχέση με το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά διάμεσο 5,8% το 2023. Το ευρώ ήταν υποτιμημένο κατά 1,7%, το γιεν υπερτιμήθηκε κατά 1,7% και το γιουάν υπερτιμήθηκε κατά 0,7%. , έδειξε η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή