Τα προκαταρκτικά ευρήματα της πολυαναμενόμενης κοινοβουλευτικής έκθεσης για την κατάρρευση της Credit Suisse το 2023, έχουν εντοπίσει σοβαρές παραλείψεις των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών που οδήγησαν στην κατάρρευση της τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει μια ελβετική εφημερίδα.

Επικαλούμενη πηγές εντός της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συντάσσει τη λεγόμενη έκθεση PUK, η SonntagsZeitung ανέφερε ότι η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών FINMA, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και το υπουργείο Οικονομικών δέχονται τα πυρά της έκθεσης για την αποτυχία τους να αποτρέψουν την κατάρρευση της τράπεζας, σημειώνει το Reuters.

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση UBS-Credit Suisse στην Ελβετία

Η Ιζαμπέλ Σασό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, δήλωσε στο Reuters ότι το σώμα προχωρά με τις εργασίες του. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα επί του θέματος.

«Επομένως, δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ούτε κριτική από την επιτροπή σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η ίδια. «Η αναφορά στο άρθρο περί πλειοψηφικής ή μειοψηφικής γνώμης στο εσωτερικό της επιτροπής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Τα λάθη της FINMA

Η εφημερίδα επικαλείται ευρήματα από την έκθεση της PUK, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα φέτος, η οποία σημειώνει ότι η FINMA ήταν πολύ διστακτική και θα μπορούσε να είχε παρέμβει όταν έγινε εμφανές ότι η Credit Suisse αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης έλλειψη προετοιμασίας και άλλα λάθη από τις ελβετικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αφού άρχισαν να συσσωρεύονται προβλήματα στην τράπεζα το 2022, η Credit Suisse διαλύθηκε τον Μάρτιο του 2023 και εξαγοράστηκε από την μακροχρόνια ανταγωνίστριά της UBS μετά από μια διάσωση που σχεδίασαν οι αρχές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν δήλωσε ότι η διοίκηση της Credit Suisse είχε προκαλέσει την κατάρρευση και ότι οι αρχές ήταν καλά προετοιμασμένες και είχαν αποτρέψει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών

Ο Ουέλι Μάουρερ, υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας μεταξύ 2016 και 2022, θα κατηγορηθεί επίσης για την ανεπαρκή προετοιμασία των αρχών όταν η Credit Suisse άρχισε να διαλύεται, σύμφωνα με την SZ, σημειώνει με τη σειρά του το Bloomberg.

Η τελική έκθεση της επιτροπής είναι πιθανό να ρίξει φως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που προηγήθηκαν της εξαγοράς.

Οι βουλευτές, οι οποίοι είχαν δικαστικές εξουσίες να κλητεύουν μάρτυρες και να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των κυβερνητικών συνεδριάσεων, άκουσαν καταθέσεις από περισσότερους από 60 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων της Finma, της κεντρικής τράπεζας, της Credit Suisse και της UBS, σύμφωνα με τη SZ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή