Τα ισχυρότερα μέχρι τώρα μηνύματα μείωσης των επιτοκίων έστειλαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, αυξάνοντας την προοπτική ανακούφισης για τους Aμερικανούς δανειολήπτες για πρώτη φορά από τότε που ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου,σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σε δημόσιες εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα συμπεριλαμβανομένου των καθιερωμένων καταθέσεων στο Κογκρέσο για τον πρόεδρο Τζέι Πάουελ οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ μίλησαν με περισσότερη βεβαιότητα για τον έλεγχο του πληθωρισμού και την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν μια στροφή στη νομισματική πολιτική.

Πάουελ: Η οικονομία και η απασχόληση στο κάδρο της νομισματικής πολιτικής – Τι προβληματίζει πέρα από τον πληθωρισμό

Την πεποίθησή τους ενίσχυαν τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία, τα οποία αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό συνέβη παράλληλα με την εξασθένηση της αγοράς εργασίας. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές τράπεζες προειδοποίησαν ότι οι πελάτες με χαμηλότερο εισόδημα εμφανίζουν σημάδια οικονομικής πίεσης μετά από μια μακρά περίοδο υψηλών τιμών.

Παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέφυγαν να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με το πότε και με ποιο μέγεθος θα μειώσουν το κόστος δανεισμού, οι τοποθετήσεις τους κατέστησαν σαφές ότι μια νέα εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι traders και οι οικονομολόγοι αναμένουν σε γενικές γραμμές την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, κάτι που η Tiffany Wilding, οικονομολόγος της Pimco, χαρακτήρισε ως «τελειωμένη υπόθεση» μετά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας.

Μια καλή εβδομάδα για μια κεντρική τράπεζα

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπι δήλωσε στους Financial Times την Παρασκευή ότι ήταν μια «καλή εβδομάδα» για μια κεντρική τράπεζα που έχει ως στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ. «Αισθάνομαι σίγουρα καλύτερα τώρα από ό,τι τη Δευτέρα» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο αυτή η εβδομάδα, αλλά τα δεδομένα των τελευταίων δύο έως τριών μηνών δείχνουν ότι θα συνεχιστεί αυτό που συνέβη το 2023, δηλαδή μια ταχεία και πολύ σημαντική πτώση του πληθωρισμού».

Εξήγησε ότι η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δείχνει ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι πλέον πιο περιοριστικά. «Σφίξαμε σε πραγματικούς όρους αρκετά όσο καθόμασταν και περιμέναμε. Θέλετε να είστε τόσο περιοριστικοί μόνο για όσο χρονικό διάστημα πρέπει. Αν δεν χρειάζεται, κατά την άποψή μου, τότε είναι σκόπιμο να επιστρέψουμε σε μια πιο ομαλή στάση»

Οι αμφίπλευροι κίνδυνοι

Ο Πάουελ εξέθεσε τα επιχειρήματά του στους νομοθέτες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, λέγοντάς τους ότι η Fed δεν χρειάζεται να εστιάζει κυρίως στον πληθωρισμό με «σημαντική πρόοδο» στην τιθάσευση των πιέσεων στις τιμές και την αγορά εργασίας να παρουσιάζει σαφή σημάδια ψύξης.

Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα αντιμετώπιζε »αμφίπλευρους κινδύνους» και έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στο να μην προκαλέσει ακούσια υπερβολικές απώλειες θέσεων εργασίας συνεχίζοντας να χτυπάει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με αυξημένα επιτόκια.

Τα σχόλιά του ενισχύθηκαν από εκείνα της Μέρι Ντάλι, προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο και μέλους με δικαίωμα ψήφου για τη διάρκεια του 2024, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους αργότερα μέσα στην εβδομάδα ότι μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν «δικαιολογημένη».

Η αγορά εργασίας

Η υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων, με τον πληθωρισμό να είναι πλέον πιο σταθερά υπό έλεγχο, στηρίζεται στην αγορά εργασίας, η οποία, όπως τόνισε ο Πάουελ αυτή την εβδομάδα, είναι ισχυρή αλλά όχι «υπερθερμασμένη».

Με το ποσοστό ανεργίας να κινείται πάνω από το 4% και τις αυξήσεις των μισθών να επιβραδύνονται, όχι μόνο η αγορά εργασίας δεν προσθέτει πλέον πιέσεις στις τιμές, αλλά χωρίς προσεκτική βαθμονόμηση της πολιτικής, τα κέρδη που αποκτήθηκαν μετά την πανδημία θα μπορούσαν επίσης να διακυβευθούν.

Η αποφυγή αυτού του αποτελέσματος ήταν «το νούμερο ένα πράγμα που με κρατάει όντως ξύπνιο τη νύχτα», δήλωσε ο Πάουελ στα μέλη της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα έλεγα ότι είναι ένα αρκετά μεγάλο επικοινωνιακό σήμα το γεγονός ότι ακούτε τόσους πολλούς από εμάς τώρα και την πρόεδρο Πάουελ, κυρίως, να μιλούν για το πόσο σημαντική είναι η αγορά εργασίας», τόνισε η Ντάλι στους δημοσιογράφους. Την ίδια έμφαση έδωσε και η Λίζα Κουκ, διοικητής της Fed, σε ομιλία της αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η Fed «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή» τις αλλαγές στο ποσοστό ανεργίας και ότι θα «ανταποκριθεί».

Η ήπια προσγείωση της οικονομίας

Η Fed προσπαθεί να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση», κατά την οποία ο πληθωρισμός θα πέσει και πάλι στο στόχο χωρίς απότομη αύξηση των απολύσεων. Αυτό το αποτέλεσμα προϋποθέτει ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει σύντομα και με την πάροδο του χρόνου θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής πιο κοντά στο 3% εξηγεί η Πρίγια Μίσρα, της JPMorgan Asset Management.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή