Για εβδομάδες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας – PBoC έχει εκφράσει ανησυχία για μια φούσκα που σχηματίζεται στην αγορά κρατικών ομολόγων της χώρας. Τώρα έχει μετακινηθεί από το να μιλάει για το πρόβλημα στο να οπλίζεται για την πρώτη άμεση παρέμβαση στην αγορά εδώ και δεκαετίες.
Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνίες με πολλά ιδρύματα για να δανειστεί αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια γιουάν μακροχρόνιων ομολόγων που μπορεί να πουλήσει στην αγορά για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Η PBoC είπε ότι θα συνεχίσει να δανείζεται και να πουλά ομόλογα αορίστου χρόνου και χωρίς εξασφάλιση, αναφέρουν οι Financial Times.
Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα δεν αγόρασε χρυσό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Οι κινήσεις είναι το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι στιγμής για την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει τη ροή του χρήματος σε κρατικά ομόλογα, γεγονός που έχει στείλει τις αποδόσεις σε ρεκόρ χαμηλών επιπέδων. Η κεντρική τράπεζα φοβάται ότι οι πρόθυμοι αγοραστές, όπως οι περιφερειακές τράπεζες, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα εάν οι αποδόσεις ανακάμψουν απότομα και πέσει η αξία των συμμετοχών τους, δημιουργώντας την πιθανότητα κρίσης παρόμοιας με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι.
Πρώτα ενθαρυντικά σημάδια
Ήδη η σηματοδότηση είχε κάποιο αποτέλεσμα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, που άγγιξαν το ιστορικό χαμηλό του 2,18% την περασμένη εβδομάδα, σκαρφάλωσαν πάνω από το 2,3% τη Δευτέρα, αφότου η PBoC παρουσίασε ένα άλλο εργαλείο παρέμβασης στην αγορά, λέγοντας αυτή τη φορά ότι θα ξεκινήσει προσωρινές επαναγορές ομολόγων ή αναστροφή επαναγοράς πράξεων για τη μείωση της αστάθειας των διατραπεζικών επιτοκίων.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ωθήσει για πάντα αυτή τη ζήτηση για ομόλογα, δεδομένου ότι η ζήτηση έχει ωθηθεί από μια ταλαιπωρημένη οικονομία βυθισμένη σε μια ύφεση ακινήτων στην οποία οι τιμές μετά βίας αυξάνονται και οι επενδυτές βλέπουν λίγες ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις για να βάλουν τα μετρητά τους εν μέσω πτωτικών αγορών μετοχών.
«Οι δυνάμεις που πιέζουν προς τα κάτω τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις είναι ως επί το πλείστον διαρθρωτικές και αμφιβάλλουμε ότι θα αντιστραφούν σύντομα», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομικών για την Κίνα στην Capital Economics, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Η PBoC έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα από τον Απρίλιο για τη φρενίτιδα των αγορών ομολόγων. Στα μέσα Ιουνίου, ο διοικητής της PBoC, Παν Γκονγκσενγκ, δήλωσε ότι οι αποδόσεις ήταν πολύ χαμηλές και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είπαν επίσης στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι το ιδανικό εύρος για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ήταν μεταξύ 2,5% και 3%.
Λογική παρέμβαση
Για ορισμένους αναλυτές, η παρέμβαση στην αγορά ομολόγων από την Κίνα (η τελευταία της σημαντική αγορά ήταν το 2007) είναι λογική σε μια εποχή που άλλα μέσα για να επηρεάσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά. Ενώ η οικονομία της Κίνας αναπτυσσόταν γρήγορα, η PBoC ήταν σε θέση να ασκήσει επιρροή στις τράπεζες εστιάζοντας στον έλεγχο της προσφοράς δανεισμού. Χρειάστηκε όμως να επανεξετάσει την προσέγγισή της καθώς η ζήτηση για πιστώσεις έχει επιβραδυνθεί και καθώς η τραπεζική ρευστότητα έχει μετατοπιστεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα.
Το ερώτημα εάν η PBoC μπορεί να διαχειριστεί την αγορά ομολόγων θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό δεδομένου ότι η Κίνα σχεδιάζει να εκδώσει περισσότερα τρισεκατομμύρια γιουάν σε ομόλογα μακράς διάρκειας τα επόμενα χρόνια για να αυξήσει τη μόχλευση και τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής η PBoC κατέχει μόνο 1,52 τρις. σε κρατικά ομόλογα, κυρίως με μικρότερη διάρκεια.
«Είναι δύσκολο να πούμε πόση δύναμη πυρός χρειάζεται καθώς η PBoC χρειάζεται για να επανεξετάσει την αγορά βήμα προς βήμα», δήλωσε στους FT ο Ρίτσαρντ Ζου, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley για την Κίνα. «Η αγορά βασίζεται στις προσδοκίες – μερικές φορές μια απλή λεκτική προειδοποίηση μπορεί να αλλάξει την πορεία, αλλά σε άλλα σενάρια πρέπει να λάβει πιο αυστηρά μέτρα».
Αγορές
Κάποιοι εκτιμούν ότι η PBoC πιθανότατα θα χρειαστεί να αγοράσει τουλάχιστον το 5% των εκκρεμών κρατικών ομολόγων για να κάνει σημαντική διαφορά. Η αγορά κρατικών ομολόγων της Κίνας αξίζει 30 τρισεκατομμύρια γιουάν.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση των αποδόσεων θα είναι δύσκολη στο τρέχον αποπληθωριστικό περιβάλλον της Κίνας.
Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι μια διελκυστίνδα μεταξύ της PBoC και του υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο οι χαμηλότερες αποδόσεις σημαίνουν ότι μπορεί να εκδώσει ομόλογα με χαμηλότερο κόστος.
Εάν το υπουργείο Οικονομικών είχε επιταχύνει την έκδοση ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του 2024 για να μειώσει την πίεση ζήτησης, η κεντρική τράπεζα δεν θα χρειαζόταν να στείλει τόσες προειδοποιήσεις.
Αλλά ακόμη και αν η PBoC κατόρθωσε να επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, ο άμεσος αντίκτυπος στην οικονομία θα ήταν οριακός δεδομένου ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στο δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Latest News
«Πόλεμο» κατά της… πολυνομίας αρχίζει ο Ντίμον της JP Morgan
Ο Ντίμον επέκρινε αυτό που αποκάλεσε αλληλεπικαλυπτόμενους ή κακοσχεδιασμένους κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
Πώς το ψηφιακό ευρώ πυροδότησε μια υπόγεια διαμαχή κυριαρχίας μεταξύ ΕΚΤ και ευρωπαϊκών κρατών
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico πολιτικοί και ΕΚΤ προσπαθούν να καθορίσουν τα όρια στο επερχόμενο ψηφιακό ευρώ
Ο περίεργος λόγος που η ΕΥ απολύει δεκάδες υπαλλήλους
Τα μέλη του προσωπικού κατηγορήθηκαν ότι είχαν ανοιχτές πολλαπλές συνεδρίες Zoom σε διαφορετικές οθόνες, κάτι που η Ernst & Young έκρινε ηθική «παραβίαση»
Τα τέσσερα σενάρια της S&P για την παγκόσμια οικονομία
Ακόμη και στα δύο χειρότερα σενάρια ο οίκος S&P εκτιμά πως οι τράπεζες φαίνονται ικανές να χειριστούν πιθανές εκροές κεφαλαίων
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες
Χαμηλό 5ετίας στις τιμές των εμπορευμάτων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα - Ο ρόλος του πετρελαίου
Από το 2024 έως το 2026, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 10%, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα
H Ιταλία θα διαθέσει 8,2 δισ. δολ. για αγορά αρμάτων μάχης
Η κοινοπραξία των Leonardo (ιταλική) και Rheinmetall (γερμανική) αναμένεται να είναι ο βασικός βιομηχανικός εταίρος του έργου
Morgan Stanley: Οι μέρες του εύκολου χρήματος και των μηδενικών επιτοκίων ανήκουν στο παρελθόν
Το τέλος της οικονομικής καταστολής, των μηδενικών επιτοκίων και του μηδενικού πληθωρισμού, είναι μια εποχή που έχει τελειώσει, δήλωσε ο CEO της Morgan Stanley
Μειωμένα κέρδη για τη BP στο τρίτο τρίμηνο -
«Σύννεφα» για τη BP καθώς η μετοχή της εμφανίζει πτώση 19% απο την αρχή του έτους έναντι πτώσης 3,5% για τη Shell
Λίθιο: Eγκριση δανείου 2,26 δισ. δολ. για ορυχείο στη Νεβάδα
Στην πρώτη φάση του ορυχείου αναμένεται ότι θα παράγει 40.000 μετρικούς τόνους ανθρακικού λιθίου, ποσότητα αρκετή για έως και 800.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα