Ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσε ότι η Nvidia θα μπορούσε να φτάσει τα 50 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε μια δεκαετία, ένας αριθμός που θα ήταν μεγαλύτερος από τη συνδυασμένη τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του S&P 500, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο βετεράνος επενδυτής Τζέιμς Άντερσον, γνωστός για τα πρώιμα στοιχήματά του σε εταιρείες όπως η Tesla και η Amazon, δήλωσε: «Η δυνητική κλίμακα της Nvidia στην πιο αισιόδοξη έκβαση είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι έχω δει ποτέ στο παρελθόν και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε διψήφια τρισεκατομμύρια. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά μια πιθανότητα, εάν η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργήσει για τους πελάτες και το προβάδισμα της Nvidia παραμείνει άθικτο».

Nvidia: Τι τρομάζει τον Τζένσεν Χουάνγκ

Η Nvidia και η νέα τεχνολογική επανάσταση

Η Nvidia είναι ο κύριος αποδέκτης της έκρηξης της ζήτησης για τσιπ που μπορούν να εκπαιδεύσουν και να «τρέξουν» ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Η μετοχή της έχει αυξηθεί κατά 162% από την αρχή του έτους, ωθώντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια, 20 φορές πάνω από τα περίπου 150 δισ. δολάρια που άξιζε η εταιρεία τον Αύγουστο του 2018, όταν η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε αποτίμηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας «βιομηχανικής επανάστασης», με την εταιρεία να ξεπερνά για λίγο τη Microsoft και την Apple τον Ιούνιο ως τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο.

Η «επίμονη εκθετική πρόοδος της εταιρείας, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στα εξαρτήματα και το λογισμικό, καθώς και η κουλτούρα και η ηγεσία της είναι ακριβώς αυτό που αναζητούμε», δήλωσε ο Άντερσον, ο οποίος πέρυσι συνεργάστηκε με την εταιρεία χαρτοφυλακίου της ιταλικής οικογένειας Ανιέλι για την ίδρυση της Lingotto Investment Management, όπου διαχειρίζεται ένα ταμείο 650 εκατ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη θέση της Lignotto είναι στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ.

Ποιος είναι ο Τζέιμς Άντερσον

Ο Άντερσον είναι περισσότερο γνωστός για τις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που πέρασε στην Baillie Gifford. Εκεί διηύθυνε τη ναυαρχίδα της Scottish Mortgage Investment Trust, η οποία αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Nvidia το 2016 και βοήθησε να μετατραπεί η ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Εδιμβούργο σε ένα στέρι των τεχνολογικών επενδύσεων.

Όταν η Scottish Mortgage αγόρασε μετοχές της Nvidia, «δεν ήταν σαφές ποιος θα ήταν ο κύριος οδηγός, δεν αποφασίσαμε αν θα ήταν το gaming, τα κρυπτονομίσματα, η αυτόνομη οδήγηση ή η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το αφήσαμε στην πορεία των γεγονότων», δήλωσε ο Άντερσον.

Πρόσθεσε ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ του κατασκευαστή ημιαγωγών και ορισμένων άλλων επιτυχημένων στοιχημάτων του είναι ότι «η Amazon, η Tesla κ.λπ. δεν ξεκίνησαν από εξαιρετικά κερδοφόρες και κυρίαρχες θέσεις, αλλά έπρεπε να φτάσουν εκεί».

Καθοριστική επιρροή στην επενδυτική διαδικασία του Άντερσον και της Baillie Gifford άσκησε ο ακαδημαϊκός Χέντρικ Μπεσεμπίντερ, ο οποίος διαπίστωσε ότι για πολλές δεκαετίες μόλις το 4% των μετοχών αντιπροσώπευε όλη την καθαρή δημιουργία πλούτου, παρέχοντας τη βάση για την πεποίθησή του ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων θα πρέπει να επιδιώκουν να εντοπίζουν εταιρείες που θα γίνουν νικητές.

Ο Άντερσον περιέγραψε γιατί η Nvidia εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία σε επιστολή του προς τους επενδυτές φέτος. Έγραψε ότι η πραγματική αύξηση της ζήτησης τσιπ AI για κέντρα δεδομένων φαίνεται να τρέχει με ρυθμό περίπου 60% ετησίως.

Κοιτάζοντας μπροστά για την επόμενη δεκαετία, είπε ότι 10 χρόνια αύξησης κατά 60% μόνο στα έσοδα των κέντρων δεδομένων και με αμετάβλητα περιθώρια κέρδους θα μεταφράζονταν σε κέρδη 1.350 δολαρίων ανά μετοχή και ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 1.000 δολαρίων ανά μετοχή. Υποθέτοντας μια απόδοση ελεύθερης ταμειακής ροής 5%, μια μετοχή της Nvidia θα μπορούσε να αξίζει $20.000 σε 10 χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 49 τρισ. δολαρίων. Ο Anderson δίνει πιθανότηατ 10-15% για μια τέτοια εξέλιξη.

Η τρέχουσα συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση όλων των εταιρειών του S&P 500 είναι περίπου 47 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή