Πληροφοριοδότες της OpenAI κατέθεσαν καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις φερόμενες ως περιοριστικές διατάξεις της Σύμβασης Εμπιστευτικότητας (NDA).

«Δεδομένων των καλά τεκμηριωμένων δυνητικών κινδύνων που εγκυμονεί η ανεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καλούμε την SEC να εγκρίνει αμέσως μια έρευνα σχετικά με τις προηγούμενες Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας της OpenAI και να επανεξετάσουν τις τρέχουσες προσπάθειες που προφανώς καταβάλλει η εταιρεία, για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της SEC», αναφέρει επιστολή η οποία δόθηκε στο Reuters από το γραφείο του γερουσιαστή Τσακ Γκράσλεϊ.

Εκτός του ΔΣ της OpenAI μένουν Microsoft και Apple – Το παρασκήνιο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης φέρεται να ανάγκασε τους υπαλλήλους της να υπογράψουν συμφωνίες που τους υποχρέωναν να παραιτηθούν από το ομοσπονδιακό δικαίωμά τους για αποζημίωση των πληροφοριοδοτών (whistleblowers), σύμφωνα με την επιστολή. Ζήτησαν από την SEC να επιβάλει πρόστιμο στην OpenAI για κάθε αθέμιτη συμφωνία που έγινε στο βαθμό που η υπηρεσία θα έκρινε σκόπιμο.

«Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει γρήγορα και δραματικά το τοπίο της τεχνολογίας όπως το γνωρίζουμε», δήλωσε ο γερουσιαστής Γκράσλεϊ, το γραφείο του οποίου δήλωσε ότι η επιστολή του δόθηκε από τους πληροφοριοδότες. Πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές και οι πρακτικές της OpenAI φαίνεται να ασκούν κατασταλτική επίδραση στο δικαίωμα των whistleblowers να μιλήσουν και να λάβουν τη δέουσα αποζημίωση για τις προστατευόμενες αποκαλύψεις τους».

Οι καταγγέλλοντες ισχυρίστηκαν ότι η OpenAI εξέδωσε υπερβολικά περιοριστικές συμβάσεις περί απασχόλησης, αποχώρησης και εμπιστευτικότητας στους υπαλλήλους της, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυρώσεις κατά των εργαζομένων που εξέφρασαν ανησυχίες για την OpenAI στις ομοσπονδιακές αρχές.

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι η OpenAI απαιτούσε από τους εργαζόμενους να λάβουν προηγούμενη συγκατάθεση από την εταιρεία εάν ήθελαν να αποκαλύψουν πληροφορίες στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Τα chatbots της OpenAI με δυνατότητες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως η συμμετοχή σε συνομιλίες με ένα AI που μιλάει σαν άνθρωπος και η δημιουργία εικόνων με βάση λέξεις-κλειδιά, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και ισχυρότερα.

Η OpenAI δημιούργησε τον Μάιο μια επιτροπή ασφάλειας και προστασίας που θα καθοδηγείται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Άλτμαν, καθώς ξεκινά την εκπαίδευση του επόμενου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή