Οι εύποροι Αμερικανοί που έχουν την ευελιξία να εργάζονται εξ αποστάσεως έχουν πέσει σαν αρπακτικά σε πολυτελείς κατοικίες στη Γαλλική Ριβιέρα, πυροδοτώντας άνοδο των τιμών των ακινήτων σε μια περιοχή γνωστή για τις εκπληκτικές παραλίες, τα φανταχτερά γιοτ και το λαμπερό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Οι τιμές των κατοικιών αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ – κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Γαλλίας αυξήθηκαν μεταξύ 15% και 20% την πενταετία έως το 2023, υπερβαίνοντας την άνοδο 13% στο Λονδίνο την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας Beauchamp Estates.

Γαλλία: Ουκρανοί ολιγάρχες βρίσκουν καταφύγιο στην Κυανή Ακτή

Η αύξηση οφείλεται στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από διεθνείς αγοραστές μετά την πανδημία, ειδικά εκείνων από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή που αναζητούν δεύτερη κατοικία από όπου μπορούν να εργαστούν, σύμφωνα με την έρευνα. Μάλιστα, η ζήτηση για τέτοιες κατοικίες είναι απίθανο να μετριαστεί από την πολιτική αναταραχή που σάρωσε τη Γαλλία μετά τις πρόσφατες πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον Αντριέν Γουίλινγκ-Λαμί, διευθύνοντα σύμβουλο του Beauchamp στις Κάννες.

Οι διεθνείς αγοραστές αναζητούν σπίτια που αποτελούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ηλιόλουστους κόμβους πλούτου όπως η Γαλλική Ριβιέρα, το Ντουμπάι  και το Μαϊάμι, όπου μπορούν να ζήσουν για μεγάλες περιόδους του χρόνου, είπε στο Bloomberg ο Γουίλινγκ-Λαμί.

Έκρηξη στην Κυανή, ύφεση αλλού

Η έκρηξη των ακινήτων στην Κυανή Ακτή έρχεται σε αντίθεση με την ύφεση που γνώρισαν ορισμένες από τις άλλες αγορές πολυτελείας στο πρόσφατο παρελθόν.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι φόβοι για ύφεση έχουν παρεμποδίσει ορισμένες αγορές κατοικιών υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι υψηλότερες τιμές ακινήτων — που ορίζονται ως το κορυφαίο 5% της αγοράς — μειώθηκαν περισσότερο από 2% στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank.

Ωστόσο, τα θέρετρα κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας – συμπεριλαμβανομένων των Cap Ferrat, St Tropez και Cap d’Antibes – προσελκύουν ζήτηση από υπερπόντιους υβριδικούς εργαζόμενους, με περισσότερα από 70.000 ακίνητα κατά μήκος της ακτογραμμής που ανήκουν πλέον σε ξένους αγοραστές δεύτερης κατοικίας.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πλούσιοι Αμερικανοί τείνουν να έλκονται από σπίτια στο Cap Ferrat και στο St Tropez, ενώ οι αγοραστές της Μέσης Ανατολής αναζητούν ακίνητα «με το κλειδί στο χέρι» κοντά στη θάλασσα, κοντά σε μεγαλύτερα σπίτια ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Η συμβολή της τηλεργασίας

«Οι πλούσιοι αγοραστές έχουν μάθει να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο και να ρυθμίζουν τις δουλειές τους από το σπίτι τους», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκάρι Χέρσαμ, ιδρυτικός διευθυντής της Beauchamp Estates. «Όσοι θέλουν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν στη Γαλλική Ριβιέρα, αναζητούν ολοένα και περισσότερο να έχουν δεύτερες κατοικίες αντί για αμιγώς καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες».

Στο Cap d’Antibes, όπου ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζον Κόντγουελ είναι μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών, ο αριθμός των κορυφαίων αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων για κατοικίες αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον μεσίτη Savills Plc.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Γαλλία έχει αυξηθεί κατά 14% την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με πτώση 8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πρόκειται να χάσει 9.500 εκατομμυριούχους φέτος, σύμφωνα με την έκθεση Henley Private Wealth Migration.

Βεβαίως, το Ντουμπάι σημείωσε τις περισσότερες υπερ-υψηλές πωλήσεις τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, με τη Νέα Υόρκη και το Παλμ Μπιτς να κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν 1.618 συμφωνίες αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων εκάστη τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο των τελευταίων τριών ετών.

Νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των εκλογών

Ορισμένοι σύμβουλοι περιουσίας λένε ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του πολιτικού αδιεξόδου στον απόηχο των γαλλικών εκλογών και πως πιθανές αλλαγές πολιτικής γύρω από τους φόρους που επιβάλλονται στους πλούσιους μπορεί να ωθήσουν ορισμένους να φύγουν.

Η ψηφοφορία δεν έδειξε κανένα κόμμα ή συμμαχία να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αλλά παρατηρήθηκε αύξηση της υποστήριξης προς τους αντιπάλους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην άκρα αριστερά και άκρα δεξιά.

«Οι ξένοι επενδυτές χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο αυτές τις μέρες για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους», δήλωσε στο Bloomberg ο Ζιλιέν Μαγκιτερί, σύμβουλος ιδιωτικού πλούτου και ιδρυτικός εταίρος του Barnes Family Office. «Είχαμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Μέσα σε λίγες μέρες αυτό έχει εξαλειφθεί, με ελάχιστη ορατότητα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει».

Ωστόσο, οι μεσίτες στις ακτές της Μεσογείου παραμένουν βέβαιοι ότι η Γαλλική Ριβιέρα θα συνεχίσει να βλέπει αύξηση τιμών, ειδικά με 128.000 εκατομμυριούχους που αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε όλο τον κόσμο φέτος – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 120.000 που είχε σημειωθεί το 2023.

«Η στάση των αγοραστών έχει εξελιχθεί – οι άνθρωποι θέλουν σπίτια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τα Σαββατοκύριακα και για μεγαλύτερες διαμονές», δήλωσε ο Άλεξ Μπάλκιν, εκτελεστικός διευθυντής της Savills’s French Riviera.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή