Η απουσία του από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Τώρα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επέλεξε να ταξιδέψει στη Μόσχα για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ακριβώς την ημέρα που στην Ουάσινγκτον προσγειώνονταν ο ένας μετά τον άλλο οι αρχηγοί των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ για το μεγάλο «πάρτι» των 75ων γενεθλίων της Συμμαχίας.

Ο Ινδός ισορροπιστής

Η κίνηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες της Δύσης για την προσέγγιση των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια παρά την προσπάθεια της Ινδίας να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τη Δύση, κάτι που χαρακτηρίζεται πάντως ως μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Ουάσινγκτον ήρθε αμέσως η προειδοποίηση προς το Νέο Δελχί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει στον Πούτιν ότι «οποιαδήποτε λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να σέβεται τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ινδία: Γιατί η οικονομία του Μόντι είναι η εναλλακτική λύση στην Κίνα

Αν συνυπολογίσει κανείς και την τελευταία «ειρηνευτική» εξόρμηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν σε Κίεβο, Μόσχα, Πεκίνο χωρίς προσυνεννόηση ή έστω ενημέρωση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καταλαβαίνει τη δυσθυμία που προκαλεί κάθε φορά η ευκαιρία που δίνεται στον Ρώσο πρόεδρο να αποδείξει ότι δεν είναι καθόλου απομονωμένος διεθνώς, όπως επιδιώκουν εδώ και μια διετία οι Δυτικοί.

Όπλα και πετρέλαια

Στην περίπτωση της Ινδίας, όπως άλλωστε και της Κίνας, η οποία επίσης έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα μιλάμε για μια τεράστια χώρα επίσης αυταρχικά διοικούμενη από τον Μόντι, που έχει συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει μια οικονομική ή εμπορική ασφυξία. Το Νέο Δελχί και το Κρεμλίνο διατηρούν στενή σχέση από την εποχή ακόμα του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία ήταν παραδοσιακά ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας, αν και εξαιτίας του πολέμου οι εξαγωγικές δυνατότητες της Μόσχας έχουν περιοριστεί, αναγκάζοντας τους Ινδούς να απευθυνθούν και σε άλλους προμηθευτές.

Όμως η Ινδία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πελάτη για το ρωσικό πετρέλαιο, σε εξαιρετικά «συμφέρουσες» τιμές, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» στη Μόσχα μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, αλλά και την ευκαιρία στο Νέο Δελχί να εξοικονομεί αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ινδία έχει αποφύγει να στηρίξει καταδικαστικά ψηφίσματα εναντίον της Ρωσίας στον ΟΗΕ, από την άλλη όμως είναι μέλος της ομάδας Quad μαζί με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία, η οποία έχει σαν κεντρικό άξονά της την αντιμετώπιση βλέψεων ή κινήσεων της Κίνας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η αντιπαλότητα Κίνας-Ινδίας

Η παραδοσιακή αντιπαλότητα και διαχρονική καχυποψία μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι κάτι στο οποίο ελπίζουν πολύ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην προσπάθεια να αποφύγουν τη δημιουργία ενός άτυπου «εχθρικού μπλοκ». Υπάρχουν άλλωστε και άλλες εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών στο Νεπάλ ή σε σχέση με το Μπανγκλαντές.

Προς το παρόν Μόντι και Πούτιν εξέφρασαν την αμοιβαία χαρά τους για τη συνάντηση, με τον Ρώσο πρόεδρο μάλιστα να ανοίγει και την κατοικία του για τον υψηλό επισκέπτη. Οι δύο αυταρχικά κυβερνώντες θαύμασαν τους στάβλους του Ρώσου ηγεμόνα και το γήπεδο του γκολφ, την ώρα που στην Ουάσινγκτον οι ξένοι προσκεκλημένοι περίμεναν να συναντήσουν τον Τζο Μπάιντεν για να σχηματίσουν ιδία γνώμη για την διανοητική του διαύγεια και τη σωματική του αντοχή.

 Deutsche Welle

Κώστας Αργυρός 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος