Ένα μυστικό σχέδιο δράσης σύσσωμου του γερμανικού έθνους έχει εκπονήσει ο Γερμανικός Στρατός, Μπούντεσβερ, σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, που περιλαμβάνει μαζική μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το σχέδιο της επιχειρησιακής δράσης της Γερμανίας, που ονομάζεται Operationsplan Deutschland, ή OPLAN DEU, (Επιχειρησιακό Σχέδιο Γερμανίας) καλείται να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη αμυντική αρχιτεκτονική.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που Γερμανοί πολιτικοί -όπως ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους- και στρατιωτικοί κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας ότι περιμένουν ρωσική επίθεση πριν το 2029.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, το βασικό καθήκον για τη Γερμανία, ως τον κύριο κόμβο του ΝΑΤΟ, θα είναι να διασφαλίσει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και να εξασφαλίσει την παροχή στρατευμάτων.

«Σημαίνει ότι πολλοί δρόμοι, καθώς και τα λιμάνια, θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, όχι για μη στρατιωτικά μέσα μεταφοράς», εξήγησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόσφατα, ο αντιστράτηγος Γιούργκεν Γιόακιμ φον Σάντραρτ προειδοποίησε για επίθεση από τη Ρωσία.

Το σχέδιο των επιχειρησιακών ενεργειών της Γερμανίας που ονομάζεται Operationsplan Deutschland, ή OPLAN DEU, καλείται να εξασφαλίσει βιώσιμη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αμυντική αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Μπούντεσβερ, το σχέδιο προβλέπει και την κατασκευή στρατοπέδων για αιχμαλώτους πολέμου. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην πολιτική άμυνα και στα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Το O-Plan είναι μια αντίδραση στην επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη. Δεν εμπλέκονται μόνο οι εμπειρογνώμονες της Μπούντεσβερ, αλλά και άλλα ομοσπονδιακά υπουργεία, πολιτείες και δήμοι, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οικονομία.

Δρόμοι στην υπηρεσία του στρατού

Το σχέδιο αναφέρει ότι μεγάλες συγκοινωνίες όπως, όπως ο αυτοκινητόδρομος Α2, ο οποίος διασχίζει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μπορεί να αποτελέσει στόχο για πιθανές επιθέσεις.

Ο αυτοκινητόδρομος Α2 είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Θα φυλάσσεται από τον στρατό, την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, ενώ ειδικοί χώροι στάθμευσης για στρατιωτικά οχήματα θα οργανώνονται ανά 300-500 χιλιόμετρα, οι οποίοι θα απαιτούν επιπλέον προμήθειες ρεύματος και τροφίμων.

Όλες οι υπηρεσίες επί ποδός

Το O-Plan συνδυάζει στρατιωτικές πτυχές με τις απαραίτητες υπηρεσίες πολιτικής υποστήριξης, καθώς μαζί με τον στρατό θα ενημερωθεί και θα προετοιμαστεί όλη η χώρα.

«Το εύρος των θεμάτων εδώ εκτείνεται από την εσωτερική ασφάλεια και την προστασία της αμυντικής υποδομής κρίσιμης σημασίας έως τον σχεδιασμό ανάπτυξης και την εθνική εδαφική άμυνα» λέει ο στρατιωτικός διοικητής του κρατιδίου της Βαυαρίας, ταξίαρχος Τόμας Χάμπαχ.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι ένοπλες δυνάμεις θα μεταφερθούν μέσω της Βαυαρίας

Σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Γερμανία ήταν κράτος πρώτης γραμμής, σήμερα είναι ένα κομβικό σημείο με διαφορετικές απαιτήσεις από πριν, σύμφωνα με τον Χάμπαχ.

Ο υπουργός Άμυνας με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Γερμανίας.

«Σε περίπτωση μεγάλης απειλής στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, οι γερμανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις θα πρέπει να αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο ταξίαρχος.

«Πιστεύω ότι ο κίνδυνος πολέμου είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», λέει ο Ρόλαντ Βάιγκερτ, Πρόεδρος της Επιτροπής Βάιγκερτ στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας.

«Καλά θα κάναμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα», είπε ο Βάιγκερτ. Το αν θα συμβεί πραγματικά μια επίθεση είναι άλλο θέμα. «Δεν χρειάζεται να είναι μια επίθεση στα κράτη της Βαλτικής, αλλά θα μπορούσε να είναι μια επίθεση στο ενεργειακό μας δίκτυο, για παράδειγμα», είπε ο Βάιγκερτ. Ο Βάιγκερτ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους με αξιόπιστο τρόπο.

Πρόσφατα, ο αντιστράτηγος Γιούργκεν Γιόακιμ φον Σάντραρτ προειδοποίησε για επίθεση από τη Ρωσία. Δεν είναι όλες οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεσμευμένες στην Ουκρανία. «Αυτή η απειλή υπάρχει. Και αυξάνεται καθημερινά», είπε ο αντιστράτηγος.

Τα προβλήματα

Ο Βάιγκερτ, πάντως, υποστηρίζει ότι ενώ ο σχεδιασμός είναι σωστός, υπάρχουν ζητήματα χρηματοδότησης, λέγοντας ότι υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδεσμεύει τα απαραίτητα κεφάλαια», ενώ υπογραμμίζει ότι τα 570 εκατομμύρια που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα πολύ λίγα.

«Η Μπάινσβερ λέει ότι δεν μπορούμε να εκτελέσουμε όλα τα καθήκοντα εάν η πολιτική πλευρά δεν μας υποστηρίξει». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την κατασκευή προστατευτικών κατασκευών όπως αποθήκες ή την ανακαίνιση γεφυρών αυτοκινητοδρόμων.

Το τελευταίο είναι σημαντικό, έτσι ώστε τα στρατιωτικά οχήματα να μπορούν επίσης να διασχίζουν τις γέφυρες, λέει ο Βάιγκερτ. Θα συζητηθούν επίσης οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια. «Θα δούμε σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τα αεροδρόμια – αλλά όλα μπορούν να παίξουν ρόλο», λέει ο Βάιγκετ.

Στα στρατιωτικά μειονεκτήματα εντάσσεται και η κακή υποδομή σε πολλά σημεία στη Γερμανία. Ο Χάμπαχ λέει ότι τα η συχνή παρουσία στρατευμάτων συνεπάγεται, περιορισμούς, όπως αυξημένος θόρυβο ή διακοπή της κυκλοφορίας.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να δοθεί οριστικός αριθμός για το ύψος του προϋπολογισμού.

«Στο τέλος, δεν είναι θέμα να δούμε το κόστος μεμονωμένα, αλλά μάλλον να το δούμε ως γενικό κόστος για την ευρωστία και την ανθεκτικότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ως επένδυση στην ειρήνη μας, την ελευθερία μας, την ασφάλειά μας», λέει ο διοικητής.

Με πληροφορίες από Bild, Der Spiegel, TASS, Abendzeitung

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»