Σε μια συγκυρία που η τεράστια περιοχή του Ελαιώνα φαίνεται ότι σταδιακά θα απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό «αστικό κενό», υπό πολλές προϋποθέσεις το «φιλέτο» των εγκαταστάσεων της λαχαναγοράς του Ρέντη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες.

Δημητριάδης (Υπερταμείο): Με 10% στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας – Συνωστισμός επενδυτών για τις Ελληνικές Αλυκές

«Δεν πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα γίνει αύριο», επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, καθώς για να μεταφερθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές σε άλλες περιοχές, αλλά σε κάθε περίπτωση η κουβέντα έχει ανοίξει.

Η περιουσία

Η Λαχαναγορά Ρέντη, μέρος της περιουσίας του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΟΚΑ), εδρεύει στην οδό Κέννεντυ 1 και Πύργου στον Δήμο Αγ. Ι Ρέντη Αττικής καταλαμβάνοντας ιδιόκτητη έκταση 261 στρεμμάτων.
Βρίσκεται μεταξύ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, της λεωφόρου Γ. Παπανδρέου, της οδού Τζων Κέννεντυ και των γραμμών του ΟΣΕ.

Η περιοχή του Ρέντη επελέγη βασικά λόγω της θέσης της, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην διασταύρωση των δυο εθνικών δρόμων, κάτι που συνέφερε το ίδιο τους εμπόρους της Πελοποννήσου και της βόρειας Ελλάδας, ενώ είναι και πολύ κοντά στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, εξυπηρετώντας έτσι και τους εμπόρους της Κρήτης.

Στην περιουσία του ΟΚΑΑ περιλαμβάνονται επίσης και 51 στρέμματα στον Δήμο Πατρέων όπου αναπτύσσεται η εκεί κεντρική αγορά. Οι 11 ιχθυόσκαλες λειτουργούν σε ακίνητα παραχωρημένα-μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Εκσυγχρονισμός

Προς το παρόν πάντως ο επικεφαλής του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος σημειώνει ότι εδώ και έναν χρόνο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. «Γίνονται διάφορες μελέτες, αλλά δεν πρόκειται για απόφαση που λαμβάνεται εν θερμώ, είναι αντίστοιχο έργο με την ανάπλαση της ΔΕΘ».

Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΑΑ συνεργάζεται συνολικά με 700 μισθωτές-εμπόρους, από τους οποίους οι μισοί είναι στις 11 ιχθυόσκαλες που διαχειρίζεται, οι 300 στις δυο λαχαναγορές σε Αθήνα και Πάτρα και οι υπόλοιποι στην κρεαταγορά και στα καταστήματα λιανικής και εστίασης.

Ανοδικά ο τζίρος

Αύξηση της τάξης του 7% κατέγραψαν τα έσοδα του ΟΚΑΑ το 2023 σύμφωνα με τον κο Αποστολάκο, με τον όμιλο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία και εφέτος.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης αυξήθηκαν τα μισθώματα από 1/4/2023 κατά 5% στις αγορές της Αθήνας και της Πάτρας και 3% στις Ιχθυόσκαλες. Σύμφωνα με πληροφορίες νέα αύξηση, ωστόσο σε χαμηλότερο ποσοστό, θα γίνει και εφέτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2022 ανήλθε σε 16,73 εκατ. ευρώ έναντι 14,92 εκατ. ευρώ το 2021, εμφανίζοντας αύξηση περίπου 12,13%.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους για το 2022 ανήλθαν στο ποσό των 2.882.550 ευρώ έναντι 2.500.035 ευρώ το 2021, εμφανίζοντας αύξηση 15,30% περίπου, ενώ τα συνολικά καθαρά εισοδήματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,229 εκατ. ευρώ από 2,105 εκατ. ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με τον κο Αποστολάκο για την οικονομική χρήση του 2023 το Υπερταμείο θα εισπράξει μέρισμα 2,1 εκατ. ευρώ από τον ΟΚΑΑ, έναντι 2 εκατ. ευρώ που ήταν το μέρισμα του 2022.

Από το 1955

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, με μοναδικό μέτοχο σήμερα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) και εποπτεία από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Το 1970 μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του οι χονδρέμποροι νωπών κρεάτων, ενώ το 1989 μετονομάζεται σε Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Το 1998 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ» και το 2004 ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της.

Το 2011 απορροφάται η ΕΤΑΝΑΛ και το 2012 οι 11 ιχθυόσκαλες της χώρας μετατρέπονται σε υποκαταστήματα του ΟΚΑΑ. Το 2014 ενσωματώνεται στον Οργανισμό και η Κεντρική Λαχαναγορά της Πάτρας.

Από το 2012 στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Ρέντη λειτουργεί η «Αγορά του Καταναλωτή». Πρόκειται για μια σύγχρονη αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων που διασφαλίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε ποιοτικά και με χαμηλές τιμές πιστοποιημένα προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας