Χαμηλότερη από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι η συνεισφορά των ελληνικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα του κράτος. Μάλιστα, όπως προκύπτει η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στις τελευταίες θέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση OECD Corporate Tax Statistics 2024, μόλις το 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας μας προέρχεται από την φορολόγηση των επιχειρήσεων. Χαμηλότερα ή στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα είναι η Λετονία με 3%, η Ουγγαρία με 4%, η Ιταλία με 4% και η Εσθονία με 5%.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 το μέσο μερίδιο των εσόδων από την φορολόγηση των επιχειρήσεων στα συνολικά φορολογικά έσοδα έφτασε το 16% ανάμεσα στις χώρες που εξετάζει η έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία πάντως καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις.

ΟΟΣΑ: Μειώνονται τα «εμπόδια» στις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι αποκλίσεις

Από εκεί και πέρα, στις χώρες του ΟΟΣΑ το μερίδιο των εσόδων από την φορολογία των επιχειρήσεων είναι το μικρότερο στο 10,2%, και ακολουθούν οι χώρες τις Λατινικής Αμερικής με 15,4%, οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού με 18,2% και οι χώρες της Αφρικής με 18,7%.

Παράλληλα, όπως καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ οι μεγάλες αποκλίσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους συντελεστές φορολόγησης που επίσης διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ενώ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και άλλοι παράγοντες όπως ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μια χώρα, η βάση φορολόγησης, η φάση που βρίσκεται η οικονομία και τα έσοδα από άλλες μορφές φορολόγησης όπως στα ατομικά εισοδήματα και την κατανάλωση.

Στη μελέτη καταγράφεται ότι οι διαφορές στα έσοδα από την φορολόγηση των επιχειρήσεων ως ποσοστό των συνολικών εσόδων δεν θα πρέπει να μεταφράζεται ως αποτέλεσμα της μεταφοράς κερδών, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι σημαντικοί, αν και η μεταφορά κερδών μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις», σημειώνεται σχετικά στην έκθεση.

Αναφορικά με τα έσοδα από την φορολόγηση των επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ εμφανίζονται μικρότερες διαφοροποιήσεις, καθώς στην πλειοψηφία των χωρών που εξετάζει η έκθεση το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται από 2% έως 5%. Στη χώρα μας είναι στο 2% όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 3,3%.

Τι ισχύει με τους συντελεστές

Με φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών στο 22% η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των χωρών που μελετά ο ΟΟΣΑ για το 2024. Συνολικά οι φορολογικοί συντελεστές παρέμειναν σταθεροί την περίοδο 2021-2024 μετά από μια συνεχόμενη υποχώρηση που κατέγραφαν για δύο δεκαετίες.

Ειδικότερα, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών υποχώρησε από το 28% που ήταν το 2008 στο 21,7% το 2019 και το 21,1% το 2024. Από τις 143 χώρες που εξετάζει ο ΟΟΣΑ οι 25 είχαν συνολικό συντελεστή ίσο ή και μεγαλύτερο από 30% το 2024.

Ο συντελεστής αυτός (STR) δείχνει τον ονομαστικό συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και μπορεί να αξιοποιηθεί για να συγκριθεί η φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών ανά περιοχή και διαχρονικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax