![Επιδόματα: Έρχονται ανατροπές – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/Epidomata.jpg)
Σε επανεξέταση τα κριτήρια χορήγησης επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται το επίδομα ανεργίας, καθώς και τα επιδόματα παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης.
Ειδικότερα προ των πυλών βρίσκονται και οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας με τον επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος, καθώς και την αύξηση της χρονικής διάρκειάς του. Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές ώστε οι άνεργοι να παίρνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δυο – τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης.
Με τον τρόπο αυτόν οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι το δίμηνο – τρίμηνο της υψηλής επιδότησης. Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 70% του κατώτατου μισθού (αντί 61,4% τώρα), δηλαδή στα 580 ευρώ αντί 509,6 ευρώ, για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού.
Το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο, με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα παίρνει τα περισσότερα στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης. Στο νέο επίδομα θα προστίθεται και ένα έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας των ανέργων κατά τη διάρκεια που ήταν εργαζόμενοι και ανάλογα με τον μισθό που έπαιρναν.
![επιδόματα](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/07/unemployed13-7.jpg)
Οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι το δίμηνο – τρίμηνο της υψηλής επιδότησης
Το μπόνους αυτό μπορεί να προσαυξάνει κλιμακωτά το επίδομα, όπως για παράδειγμα κατά 10% ως και 30%. Το μπόνους προϋπηρεσίας εξετάζεται να καταβάλλεται στους ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των 3 ετών.
Παράλληλα στο εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό και συναφή επαγγέλματα τα κριτήρια χορήγησης θα γίνουν πιο αυστηρά ώστε η λήψη του επιδόματος να μην είναι αυτοσκοπός με τη λήξη της τουριστικής σεζόν αλλά να συνδυαστεί με συνέχιση της απασχόλησης.
Αναμόρφωση
Παράλληλα στην αναμόρφωση και στη διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στο σύστημα των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης προχωράει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και γι’ αυτό η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη.
Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.
Εχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).
Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η αύξηση του επιδόματος στο μέγεθος που δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα.
Ειδικότερα η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.
Για το πρώτο και το δεύτερο παιδί το επίδομα είναι 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης εξετάζονται οι όροι χορήγησης, καθώς έχει διαπιστωθεί ποιοι το λαμβάνουν, καθώς παρατηρείται απόκρυψη εισοδημάτων των δικαιούχων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Crypto: Ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα κρυπτονομίσματα – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/cryptocurrency-golden-bitcoin-image-for-crypto-cur-YT56NL3-768x576-1-600x450.jpg)
Ασφυκτικός κλοιός για τα crypto - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλάκιση
Η προστασία των επενδυτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου - Πως θα κινηθεί η αγορά των crypto το 2025
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![Θεοδωρικάκος: Η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται νέο σύστημα ποιότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-12-at-18.16.00_2ed8616b-600x338.jpg)
Ανάγκη για νέο σύστημα ποιότητας στη βιομηχανία - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Έρχεται νέο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων - Θεοδωρικάκος: «Ο ΕΛΟΤ, το ΕΙΜ και το ΕΣΥΔ αναβαθμίζονται και αποκτούν περισσότερους πόρους»
![Αναδρομικά: Τι σημαίνει η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/anadromika-ypologismos.jpg)
Πόντιος Πιλάτος το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά – Τι σημαίνει η απόφαση
Απέφυγε να λάβει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης απόφασης του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά - Τι αναφέρει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
![Παπαθανάσης: Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/espa-1.jpg)
Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Οι δύο δράσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 4 – «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση»- του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027
![Ελευσίνα: 30 επιχειρήσεις με 1.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/ot_DYPA2-600x352.png)
«Ημέρα Καριέρας» στην Ελευσίνα με 30 εταιρείες και 1.000 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν το Σάββατο στην Ελευσίνα αφορούν σε ειδικότητες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Capital Economics: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σκιάζει την ελληνική ανάκαμψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_unemployment_figures-600x352.png)
Capital Economics:«Αγκάθι» στο ελληνικό story η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Υπάρχει μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και η μετανάστευση είναι πεισματικά χαμηλή
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ