Σε νέο ρεκόρ εισπράξεων οδεύει ο ελληνικός τουρισμός του 2024 με τα καταλύματα τύπου «Airbnb» να είναι οι κυρίως κερδισμένοι κλάδοι από την άνοδο των εισπράξεων.

Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε μια νέα κανονικότητα για τους οικοδεσπότες στην Airbnb και σε άλλους ιστότοπους κρατήσεων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, καθώς οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να επιλέγουν μαζικά βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Τουρισμός: Ποιοι κλάδοι επωφελούνται από την έκρηξη της τουριστικής κίνησης

Τα “αγκάθια” του Airbnb

Εν μέσω καλοκαιριού οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με άλλες καταχωρίσεις στις περιοχές τους. Επιπλέον άγχος προσθέτει το γεγονός ότι, όπως λένε οι οικοδεσπότες, οι επισκέπτες κάνουν κράτηση την τελευταία στιγμή πολύ πιο συχνά από προηγουμένως.

Τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παρέχουν και Internet μέσω WiFi προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά.

Τα φαινόμενα πληθαίνουν διαρκώς με θύματα ιδιοκτήτες που τρέχουν να βγάλουν άκρη με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητων και τους παρόχους τηλεφωνίας – internet.

Πριν λίγες ο πρόεδρος Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου μιλώντας στον ΟΤ αναφέρθηκε στην περιπέτεια που είχε με έναν Κινέζο ο οποίος νοίκιασε διαμέρισμα μέσω Airbnb. Στο ερώτημα τι συνέβη, ο κ. Χίου τονίζει ότι «ο Κινέζος πελάτης είχε συνδέσει σε μια συσκευή στο router ένα σταθερό τηλέφωνο στο σημείο που γράφει “phone” και έκανε καθημερινές τηλεφωνικές κλήσεις στην Κίνα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «αντιληφθήκαμε το φέσι των 3.500 ευρώ 1,5 μήνα μετά όταν ήρθε ο λογαριασμός του τηλεφώνου.

Το πρόβλημα των κακόβουλων πελατών δεν περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές κλήσεις. Ένα άλλο συχνό ζήτημα είναι η υπερβολική κατανάλωση ρεύματος, ειδικά με τη χρήση θερμοσίφωνων και κλιματιστικών.

Οι συστάσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) έχουν γίνει λήπτες πολλών τέτοιων καταγγελιών από θύματα- ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα θηριώδη «φέσια» που τους έχουν αφήσει οι φιλοξενούμενοι τους.

Οι δυο φορείς συστήνουν στους ιδιοκτήτες προσοχή στις παροχές Internet και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. H ΠΟΜΙΔΑ παραπέμπει σε πακέτα internet μέσω κινητής τηλεφωνίας (5G και 4G). Έχει δε προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιώτη πάροχο για να προσφέρει ασφαλές ίντερνετ, σε αυτην την λογική, όχι μόνον για τα μέλη των σωματείων της, αλλά και για τα μέλη των άλλων οργανώσεων ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων.

Η ΠΑΣΥΔΑ από την πλευρά της συστήνει τους ιδιοκτήτες ακίνητων να απενεργοποιήσουν από το router την χρήση σταθερής τηλεφωνίας ή να ενεργοποιήσουν την φραγή των εξερχομένων κλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν και από μόνοι τους να αναζητήσουν στην αγορά ένα πακέτο σύνδεσης παροχής Internet σε διαμονές βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία θα διασφαλίζει τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές ότι οι φιλοξενούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα διενέργειας τηλεφωνικών κλήσεων.

Στα ύψη η ζήτηση για Airbnb

Σύμφωνα με έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά της εταιρείας αναλύσεων AirDNA, η ζήτηση για καταλύματα κινείται φέτος με αύξηση κατά 18% για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις κρατήσεις για το δίμηνο υψηλής ζήτησης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να εμφανίζονται αυξημένες  κατά 18% σε ετήσια βάση. Ομοίως, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος σημειώνουν αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 18% σε σχέση με το 2023.

Την ίδια στιγμή, τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιβεβαιώνει η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων τους πρώτους μήνες του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE πλησιάζουν το 1 εκατ. οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός