Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία
Όπως σημειώνει η Consensus Economics στην τελευταία της έκθεση για τις χώρες G7 και τη Δυτική Ευρώπη, τις τελευταίες μέρες έχουν κυριαρχήσει οι πολιτικές ειδήσεις, αλλά μέσα από το θόρυβο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και της Ιαπωνίας παραμένει ήπια. Η ύφεση της μεταποίησης στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία φαίνεται να συνεχίζεται, σύμφωνα με τους τελευταίους δείκτες PMI, με τα στοιχεία της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης να παραμένουν αδύναμα. Η Ιαπωνία παλεύει επίσης με την ήπια εξαγωγική και καταναλωτική ζήτηση και η πρόβλεψη της για το ΑΕΠ το 2024 έχει στραφεί αισθητά προς τα κάτω (0,1% το 2024 και 1,3% το 2025).
Η Γαλλία έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι τρεις πολιτικές ομάδες που κυριαρχούν, χωρίς όμως να έχει καμία απόλυτη πλειοψηφία, έκαναν προεκλογική εκστρατεία για υψηλότερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίες πιθανότατα θα ανοίξουν τρύπα στον προϋπολογισμό καθώς αναμφίβολα θα απαιτηθούν υψηλότεροι φόροι για τη χρηματοδότηση σημαντικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού και άλλων μέτρων. Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας αναμένεται να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένων των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν, οι προβλέψεις για τη γαλλική οικονομία είναι συγκρατημένες (0,9% το 2024 και 1,2% το 2025), και οι δημοσιονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλεξε επίσης πρόσφατα νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχει μικρό δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών για τη νέα κυβέρνηση. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Consensus Economics, αναβάθμισε την πρόβλεψη για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ (0,8% το 2024 και 1,1% το 2025).
Η μεγέθυνση στις ΗΠΑ είναι αισθητά ισχυρότερη από ό,τι στην Ευρώπη (2,3% το 2024 και 1,7% το 2025), αλλά η πρόβλεψη για το ΑΕΠ αρχίζει να πέφτει καθώς βασικά μακροοικονομικά μεγέθη επιβραδύνονται. Τα ελλείμματα και το χρέος των ΗΠΑ θα πρέπει να αποτελούν επίσης πηγές ανησυχίας.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια πολιτικής κατά τη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%. Όπως σημειώνει η Consensus Economics επόμενη μείωση επιτοκίων θα πρέπει να αναμένεται στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς εν μέσω ασταθών μακροοικονομικών και πολιτικών παραγόντων δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα μείωση των επιτοκίων νωρίτερα. Ο γενικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) έχει υποχωρήσει στο 2,5% (ετήσια μεταβολή) τον Ιούνιο από 2,6% το Μάιο, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε στο 2,9% και ο πληθωρισμός υπηρεσιών στο 4,1%. Η Consensus Economics εκτιμά ότι ο ΕνΔΤΚ δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% μέσα στους επόμενους 15 μήνες, αν και πλησιάζει προς το στόχο αυτό. Η αύξηση των μισθών, ιδίως στη Γερμανία, παραμένει υψηλή και το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ήταν στο χαμηλό ρεκόρ του 6,4% τον Ιούνιο.
Τέλος, όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Consensus Economics εκτιμά ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι στο 2% το 2024 και στο 2,1% το 2025, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την Ευρωζώνη είναι 0,7% και 1,4% αντίστοιχα.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics