Η συμμετοχή των funds στην Nvidia έχει διογκωθεί παράλληλα με την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar 355 επενδυτικά funds με ενεργό διαχείριση κατείχαν θέσεις της Nvidia που αντιστοιχούσαν στο 5% ή περισσότερο του ενεργητικού τους στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σε σύγκριση με μόλις 108 κεφάλαια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι μετοχές της Nvidia έχουν αυξηθεί περίπου 785% από την αρχή του 2023 και έχουν αυξηθεί κατά 160% μόνο φέτος, ενισχυμένες από τη ζήτηση για τα τσιπ της, που θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia έγινε για λίγο η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο τον Ιούνιο, προτού η πτώση των μετοχών της επέστρεψε αυτόν τον τίτλο στη Microsoft.

Γιατί ένας βετεράνος επενδυτής βλέπει κεφαλαιοποίηση $50 τρισ. σε 10 χρόνια για την Nvidia

Οι επενδυτές μπορούν να διατηρήσουν μεγάλες θέσεις σε μία μόνο μετοχή για διάφορους λόγους, είτε για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη είτε για να παρακολουθήσουν το βάρος μιας μετοχής σε έναν δείκτη στον οποίο το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι συγκριτικό, σημειώνει το Reuters.

«Υπάρχει μια νοοτροπία μεταξύ ορισμένων διαχειριστών επενδύσεων ότι έχασαν το… καράβι στην περίπτωση της Apple ή της Microsoft και δεν θέλουν να κάνουν λάθος με την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει ο Τζακ Σάνον, ανώτερος αναλυτής της Morningstar. «Δεν θέλουν να πουλήσουν».

Πλήρης ταύτιση

Οι υπερμεγέθεις θέσεις στη Nvidia είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι επενδυτές έχουν ταυτίσει τη μοίρα τους με μια χούφτα τεράστιας ανάπτυξης μετοχών, οδηγώντας σε μία από τις πιο συγκεντρωμένες εξελίξεις στην αγορά που έγιναν ποτέ. Μόνο η Nvidia αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της αύξησης σχεδόν 17% του S&P 500 φέτος, σύμφωνα με τους δείκτες S&P Dow Jones.

Συνολικά, η τόσο «στενή» κατάσταση στις αγορές είναι η τρίτη παρόμοια από το 1986, με μόνο το 24% των μετοχών του S&P 500 να ξεπερνούν τις επιδόσεις του δείκτη το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της BofA Global Research.

Τα κεφάλαια που κατείχαν τη Nvidia έχουν αποκομίσει μέχρι στιγμής τα οφέλη. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ με ενεργή διαχείριση που κατείχαν τη μετοχή αυξήθηκαν κατά 16,3% κατά μέσο όρο τους πρώτους έξι μήνες του 2024, σε σύγκριση με μέση απόδοση 5,7% μεταξύ αυτών που δεν κατείχαν τη Nvidia, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, η συγκέντρωση σε μια μεμονωμένη μετοχή μπορεί να βλάψει τους επενδυτές, εάν οι μετοχές της Nvidia φτάσουν σε δύσκολες καταστάσεις. Ενώ ο μέσος στόχος τιμής για τη μετοχή μεταξύ των αναλυτών είναι στα 133,45 δολάρια, περίπου 3% πάνω από το τρέχον επίπεδό της, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά επισημαίνουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, μια αναμενόμενη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καθώς η Nvidia αυξάνει την παραγωγή και η πλούσια αποτίμηση της εταιρείας ως πιθανοί λόγοι ύφεσης.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με 39,3 φορές τα μελλοντικά κέρδη, περίπου 50% περισσότερα από τη διάμεση τιμή του κλάδου της, σύμφωνα με το LSEG.

«Το να έχετε 6% ή περισσότερο του χαρτοφυλακίου σας σε μία μετοχή δημιουργεί μεγάλους κινδύνους; Η απάντηση είναι προφανώς, ναι», δήλωσε στο Reuters ο Φιλ Ορλάντο, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά μετοχών της Federated Hermes. «Το γεγονός ότι ένα απόθεμα απογειώθηκε σαν πύραυλος δεν σημαίνει ότι ήταν έξυπνο… να έχεις τόσα πολλά αυγά σε ένα καλάθι».

Οι επενδυτές πήραν μια γεύση για το πώς οι συγκεντρωμένες θέσεις μπορούν να είναι αμφίδρομες την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια απότομη, μονοήμερη εναλλαγή των μετοχών Big Tech που προκλήθηκε από πιο μέτρια δεδομένα πληθωρισμού. Η Nvidia υποχώρησε σχεδόν 6% την Πέμπτη, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, ενώ ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq 100 έχασε περίπου 2,2%. Και οι δύο αντιστάθμισαν αυτές τις απώλειες την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές