Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα δραματικά γεγονότα του Σαββάτου, με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, έδειξαν να ξεκαθαρίζουν το εκλογικό τοπίο, ενώ ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, σηματοδότησε ότι δεν θα περιμένει να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 40.211 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,28% στις 5.631 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 18.472 μονάδες.

Πόσο θα στοιχίσει στην ευρωπαϊκή οικονομία η ενδεχόμενη νίκη Τραμπ

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις τελευταίες εξελίξεις με την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία, εικάζοντας πλέον ότι έχει αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ δεν τραυματίστηκε περισσότερο, ότι δεν σκοτώθηκε και ως εκ τούτου πιστεύω ότι η αγορά θα συνεχίσει τη δυναμική της», σχολίασε ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA Research στο CNBC.

Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, με τον Τραμπ να προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιον υποψήφιο προτιμούν οι αγορές, το γεγονός ότι μειώνεται η αβεβαιότητα λειτουργεί υπέρ μιας στρατηγικής με λιγότερο ρίσκο.

Ενδεικτικό είναι ότι οι μετοχές των ασφαλιστών Humana και UnitedHealth Group, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις λιγότερες πιέσεις κόστους που προέρχονται από μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, σημείωσαν κέρδη πάνω από 1%.

Κατά τα άλλα, η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ο καταλύτης για να συνεχιστεί το ράλι της αγοράς. Περισσότερες από 40 εταιρείες του S&P 500 αναφέρουν τα αποτελέσματά τους για το δεύτερο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, United Airlines και Netflix.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs σημείωσε κέρδη άνω του 1%, μετά την δημοσίευση κερδών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 3 δισ. δολ. από 1,2 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ή 8,62 δολάρια ανά μετοχή έναντι 8,34 δολαρίων ανά μετοχή της εκτίμησης της LSEG.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια. Μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον, ο Πάουελ αναφέρθηκε στην ιδέα ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας λειτουργεί με «μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις» για να εξηγήσει γιατί η Fed δεν θα περίμενε να φτάσει το στόχο της.

«Το συμπέρασμα αυτού είναι ότι αν περιμένετε έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο 2%, πιθανότατα θα περιμένατε πάρα πολύ, επειδή η σύσφιξη που κάνουμε ή το επίπεδο στενότητας που επιδιώκουμε, εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις που πιθανότατα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το 2%», είπε ο Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street