Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα σχετικά με την ευθύνη των τραπεζών για επενδυτικές υπηρεσίες. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ενάγοντες δεν διέθεταν εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις και συνεπώς πληρούσαν τα κριτήρια για να θεωρηθούν καταναλωτές σύμφωνα με τον ν. 2251/1994. Επιπλέον, έκρινε ότι η προτροπή από τον υπάλληλο της τράπεζας για αγορά ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, που ενείχε τον κίνδυνο απώλειας του επενδυμένου κεφαλαίου, παραβίαζε τις συναλλακτικές υποχρεώσεις της τράπεζας, καθώς και το καθήκον διαφώτισης των πελατών.
Το συγκεκριμένο προϊόν, κατά την έκδοσή του, είχε χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΒ και κατατασσόταν στην κατηγορία των κερδοσκοπικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την κλίμακα του οίκου αξιολόγησης, αυτή η διαβάθμιση υποδηλώνει αυξημένη ευπάθεια σε πιστωτικό κίνδυνο, ιδιαίτερα σε περίπτωση δυσμενών οικονομικών ή επιχειρηματικών συνθηκών. Τα ομόλογα με διαβάθμιση ΒΒ χαρακτηρίζονται ως ομόλογα υψηλού κινδύνου (junk bonds).
Βάσει της αρχής της καταλληλότητας, η τράπεζα οφείλει να παρέχει συμβουλές προσαρμοσμένες στο προφίλ του πελάτη. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση προσωπικών στοιχείων όπως το επίπεδο γνώσης, η ηλικία, το επάγγελμα, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, η επενδυτική εμπειρία, οι στόχοι και η προθυμία διακινδύνευσης του πελάτη. Επίσης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πληροφορίες σχετικά με την αγορά, την επένδυση και την οικονομική κατάσταση και φερεγγυότητα του εκδότη των προτεινόμενων τίτλων.
Περαιτέρω, τονίζεται ότι οι συμβουλές των παρόχων επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να βασίζονται σε επιμελή έρευνα. Οι τράπεζες και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) οφείλουν να συγκεντρώνουν τις πιο επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση, τη ρευστότητα και την ασφάλεια των προτεινόμενων επενδύσεων. Το καθήκον έρευνας και ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε περιπτώσεις επικίνδυνων ή πολύπλοκων επενδύσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα πρέπει να αποτρέψει τον επενδυτή από μια επικίνδυνη επένδυση, αλλά να τον ενημερώσει επαρκώς για τους κινδύνους που αναλαμβάνει.
Ο στόχος αυτών των υποχρεώσεων των τραπεζών και των ΕΠΕΥ δεν είναι η εγγύηση της επιτυχίας της επένδυσης, αλλά η διασφάλιση ότι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή επιμέλεια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στην ενημέρωση, διαφώτιση, έρευνα και παροχή κατάλληλων συμβουλών.
H Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος
Latest News
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου
28η Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική αργία
Εισαγωγή – Θεσμικό πλαίσιο
Θεσμοί και οικονομική ανάπτυξη
Το πρόσφατο Nobel οικονομίας φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα όσον αφορά την συνεισφορά των θεσμών στην ανάπτυξη
Η δημιουργική οικονομία ως στρατηγικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η Δημιουργική Οικονομία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα
Οι δασμοί πλήττουν τους εργαζομένους
Το κόστος των δασμών είναι σημαντικό
Rebrain Greece: Κλείνοντας το χάσμα δεξιοτήτων και δημιουργώντας γέφυρες επαναπατρισμού
Με τη πρωτοβουλία του Rebrain Greece δημιουργείται μια νέα δυναμική που μπορεί να μετατρέψει την επιθυμία σε πράξη
Αποποίηση κληρονομιάς: Τι γίνεται σε περίπτωση ανάμιξης του προσωρινού κληρονόμου
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές