Στην έκδοση του ΟΤ της 19ης Αυγούστου 2000, ο εκλεκτός συνάδελφος Β.Λαμπρόπουλος και ο υπογράφων, υπογράφαμε μια πολυσέλιδη έρευνα υπό τον τίτλο «Η οικονομία της νύχτας», στην οποίαν υπογραμμίζαμε ότι με αφετηρία την αθηναϊκή νυκτερινή ζωή, το οργανωμένο έγκλημα θα γνώριζε στην Ελλάδα και όχι μόνον, ημέρες δόξας λαμπρής.
«Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα, υπογραμμιζόταν στο σχετικό εισαγωγικό άρθρο, ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς, αναπτύσσεται σαφώς γρηγορότερα από την επίσημη οικονομία και αντιπροσωπεύει αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές.{ ευρώ σήμερα}
Παράλληλα, ελέγχει μεγάλο μέρος της παραοικονομίας, γεγονός εξόχως ανησυχητικό. Λόγου χάρη, τότε, η οικογένεια Γρηγοράκου, που τα ηγετικά της μέλη δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών,, από τη νυκτερινή δραστηριότητά της (προστασία μπαρ, εμπόριο ναρκωτικών, τυχερά παιχνίδια κ.τ.λ.) είχε αποκομίσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία και είχε επενδύσει σε εμπορικά κέντρα και άλλες νομιμοφανείς δραστηριότητες, για τις οποίες ποτέ δεν μάθαμε πολλές λεπτομέρειες.
Μια πρώτη διαπίστωση, λοιπόν, που προκύπτει από την ελληνική πραγματικότητα, γράφαμε στο ειδικό αφιέρωμα, «είναι αυτή της σχετικά εύκολης διασύνδεσης του οικονομικού εγκλήματος με την επίσημη οικονομία, και αυτό υπό τα όμματα της πολιτείας. Μια δεύτερη καίρια διαπίστωση είναι αυτή της έντονης παρουσίας στην Ελλάδα έμπειρων μισθοφόρων-δολοφόνων από την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Όπως αναγνωρίζουν ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι αντίπαλες συμμορίες του κόσμου της νύχτας χρησιμοποιούν κατά κόρον μισθοφόρους-δολοφόνους και εικάζεται ότι ορισμένοι από αυτούς προέρχονται από τους ειδικούς «κομάντος» του δολοφονηθέντος Σέρβου αρχιμαφιόζου Αρκάν. Επίσης, τονίζεται από τους ειδικούς του υπουργείου ότι το οργανωμένο έγκλημα, επειδή διαθέτει άφθονο μαύρο χρήμα, τυγχάνει και ισχυρής νομικής προστασίας, γεγονός που στην Ελλάδα συμβάλλει στην ανάπτυξη του.»
Παράλληλα, τονίζαμε ότι εκείνη την περίοδο, σε μια σημαντική εκδήλωση με θέμα το οικονομικό έγκλημα, που είχε γίνει στα Χανιά με πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου Κρήτης και του καθηγητή κ. Κ. Ζοπουνίδη,οι ομιλητές υπογράμμισαν τους τρόπους με τους οποίους οι κακοποιοι χρησιμοποιούν και τεχνολογίες αιχμής, τις οποίες δεν είναι βέβαιο ότι διαθέτουν οι διωκτικές αρχές. Στην ίδια εκδήλωση, υπογραμμίστηκε από ανθρώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και της Επικοινωνίας ο ολέθριος ρόλος που παίζει στην προώθηση της εγκληματικότητας η θεαματοποίησή της. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία γνωστοί κακοποιοί δίνουν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, προβάλλονται από τα κανάλια και, όχι λίγες φορές, εμμέσως πλην σαφώς, ηρωοποιούνται. Με άλλα λόγια, η εγκληματικότητα-θέαμα, εξαιρετικά κακού γούστου, δημιουργεί στο επίπεδο του κοινού έναν ιδιόμορφο εγκλιματισμό με την εγκληματική δραστηριότητα, η οποία πλέον θεωρείται… φυσιολογική.
Διευκολύνεται, έτσι, η είσοδος «νέου αίματος» στο χώρο του εγκλήματος, ο οποίος αποτελεί και εύκολη «επαγγελματική» λύση για όλους όσοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να εισέλθουν στην επίσημη αγορά εργασίας. Και στο σημείο αυτό, σκόπιμο είναι να υπογραμμίσουμε ότι στη χώρα μας επιβεβαιώνεται και η θεωρία για την εγκληματικότητα του καθηγητή και νομπελίστα (1993) οικονομολόγου Γκάρι Μπέκερ. Σε μια τελευταία εργασία του, υπογράμμιζε ότι το έγκλημα είναι μια «ορθολογική» οικονομική δραστηριότητα, η οποία σπανιότατα αντιμετωπίζεται ως τέτοια από τις διωκτικές αρχές.
Έχει διαπιστωθεί από εμπειρικές έρευνες και μελέτες, έγραφε ο νομπελίστας Αμερικανός καθηγητής, ότι ορισμένα άτομα αποφασίζουν να ενταχθούν στο χώρο του εγκλήματος, κυρίως του οικονομικού, γιατί διαπιστώνουν ότι το έγκλημα είναι πολύ πιο αποδοτικό από την οποιαδήποτε νόμιμη εργασία, ακόμη και αν συλληφθούν. Με άλλα λόγια, οι ποινές είναι τέτοιες ώστε, από οικονομικής πλευράς, το έγκλημα γίνεται… ελκυστικό!
Με βάση αυτή τη «λογική», τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται στη Νέα Υόρκη η στρατηγική της μηδενικής ανοχής (zero tolerance), η οποία είναι κακόηχη, αλλά πολύ αποτελεσματική. Σε διάστημα τριών χρόνων, στην πάλαι ποτέ «διεθνή κοιτίδα του εγκλήματος», οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν περίπου κατά 55% και οι διαφόρων τύπων εγκληματικές πράξεις κατά 48%. Όπως παραδέχεται ο βρετανός ειδικός της οικονομίας του εγκλήματος, κ. Νόρμαν Ντένις, η αμερικανική στρατηγική της μηδενικής ανοχής έχει πρώτο στόχο την πρόληψη του εγκλήματος και, δεύτερον, επιδιώκει να κάνει ασύμφορο το κόστος του οικονομικού εγκλήματος στην περίπτωση που συλλαμβάνεται αυτός που το διαπράττει.
Όπως μάθαμε, το όλο θέμα σήμερα απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για τις οποίες τα οικονομικά εγκλήματα αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο. Μήπως, λοιπόν, ήλθε η ώρα να ασχοληθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά με την καταπολέμηση ενός φαινομένου το οποίο, στο μέτρο που εξαπλώνεται, απειλεί και τις δημοκρατικές ελευθερίες μας;»
Επισημαίνουμε ότι την εποχή του αφιερώματος του ΟΤ υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν επίσης ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που τότε είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της εσωτερικής «προοδευτικής» τρομοκρατίας.
Σήμερα, το έργο του υπουργού είναι ακόμα πιο βαρύ, γιατί το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία, αποτελούν πλέον και σοβαρό εργαλείο πολιτικής εξουσίας. Οι διασυνδέσεις των μεγάλων αυταρχικών καθεστώτων του πλανήτη με το οργανωμένο έγκλημα και η σύνδεση του ισλάμ με την διεθνή τρομοκρατία είναι επαρκώς επιβεβαιωμένα φαινόμενα, τα οποία χρησιμοποιούνται και κατά κόρον για να υπονομεύσουν το εσωτερικό των φιλελεύθερων δημοκρατιών, ενισχύοντας παράλληλα και ακραίες πολιτικές παρατάξεις τους.
Το θέμα είναι τεράστιο και στην Ελλάδα απειλεί άμεσα και σοβαρά τον τουρισμό της, τη δημοκρατία και την ακεραιότητά της.
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων