Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Goldman Sachs το δεύτερο τρίμηνο και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά υποχώρησαν έναντι των κερδών που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο, που ήταν τα υψηλότερα από το 2021.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε  ήταν 3,04 δισ. δολάρια, ή 8,62 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, περίπου 3% υψηλότερα από τις μέσες προσδοκίες των αναλυτών για 8,34 δολάρια, σύμφωνα με την LSEG.

JPMorgan Chase: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η κερδοφορία του δεύτερου τριμήνου

Η Goldman αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της στα 3 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,75  νωρίτερα

Ο ρυθμός ήταν μικρότερος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, όταν τα κέρδη της Goldman ήταν 35% και 56% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ έχει δώσει στα στελέχη των επιχειρήσεων την εμπιστοσύνη να επιδιώξουν εξαγορές, πωλήσεις χρέους και προσφορές μετοχών.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με τα σταθερά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου και τη συνολική μας απόδοση το πρώτο εξάμηνο του έτους, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη από έτος σε έτος τόσο στην Παγκόσμια Τραπεζική & Αγορές όσο και στο Asset & Wealth Management», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Σόλομον.

Τα κέρδη ανά τομείς δραστηριότητας

Οι προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής της Goldman αυξήθηκαν κατά 21% στα 1,73 δισ. δολάρια το τρίμηνο. Οι προμήθειες που προέκυψαν από την παροχή συμβουλών για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ η αναδοχή χρέους και μετοχών αυξήθηκαν κατά 39% και 25%, αντίστοιχα.

Τα κέρδη της Goldman το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους επλήγησαν επίσης από τις απομειώσεις που σχετίζονται με την GreenSky, την πρώην επιχείρηση fintech που πούλησε η Goldman.

Μετά την αποτυχία  στην καταναλωτική τραπεζική, η Goldman έχει επικεντρωθεί εκ νέου στους παραδοσιακούς βασικούς άξονές της  την επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές.

Στροφή στην παράδοση

Οι επενδυτές υποστήριξαν την κίνηση, ωθώντας τη μετοχή του τιτάνα της Wall Street να ανέβει κατά 24,4% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την αντίπαλη Morgan Stanley’s  να καταγράψει κέρδος 11,6% και η JPMorgan Chase κατά 20,5 %.

Τα έσοδα της Goldman από συναλλαγές που αφορούν επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, νομίσματος και εμπορευμάτων (FICC) αυξήθηκαν κατά 17%, ενισχυμένα από τη χρηματοδότηση της FICC, η οποία χορηγεί δάνεια σε θεσμικούς επενδυτές και άλλους.

Τα έσοδα από τη χρηματοδότηση της FICC αυξήθηκαν κατά 37% στα 850 εκατ. δολάρια, ελάχιστα κάτω από το ρεκόρ των 852 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, λόγω των στεγαστικών δανείων και του δομημένου δανεισμού.

Η Goldman έχει αυξήσει σημαντικά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Τα έσοδα από διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 7%. Η μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, η οποία διαχειρίζεται χρήματα για λογαριασμό πλούσιων και θεσμικών πελατών, ανέφερε 27% υψηλότερα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο.

Η τράπεζα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2,93 τρισ. δολαρίων. Τον Μάιο, υπέγραψε συμφωνία για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των συνταξιοδοτικών ταμείων ύψους 43,4 δισ. δολαρίων του γίγαντα παράδοσης δεμάτων UPS.

Προβλέψεις για ζημιές – Πιστωτικές κάρτες

Οι προβλέψεις της τράπεζας για ζημίες από δάνεια ήταν 282 εκατ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με 615 εκατ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Goldman Sachs επιβαρύνθηκε κατά  58 εκατ. δολαρίων από την  επιχείρηση πιστωτικών καρτών με την  General Motorsτο δεύτερο τρίμηνο καθώς προετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη συνεργασία. Η Goldman είχε αποφασίσει να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο δανείων με κάρτες GM πέρυσι. Μια παρόμοια συνεργασία που έχει η Goldman με την Apple αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον.

Οι πιστωτικές κάρτες ήταν μια σημαντική πτυχή της καταναλωτικής στρατηγικής της Goldman, αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί από τη λιανική τραπεζική μετά από μεγάλες απώλειες.

Στο ετήσιο stress test της, η Federal Reserve ανέφερε ότι οι πιστωτικές κάρτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πονοκέφαλο για τις τράπεζες. Οι πιθανές απώλειες στα δάνεια πιστωτικών καρτών της Goldman ήταν από τις χειρότερες σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή