Οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα τον Ιούνιο υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και εννέα χρόνια, ενώ οι πωλήσεις στα ακίνητα και οι επενδύσεις κατρακύλησαν, αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για παροχή περισσότερων κινήτρων προκειμένου ο ταλαιπωρημένος κλάδος να καταφέρει να ισορροπήσει και να ορθοποδήσει.

Κίνα: Έμφαση στην βιομηχανική παραγωγή, αγνοώντας τα ακίνητα

Οι τιμές των νέων κατοικιών υποχώρησαν 4,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015, και καταγράφοντας μια μεγαλύτερη πτώση από το 3,9% τον Μάιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters και με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).

Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο μετά από μια πτώση 0,7% τον Μάιο.

Κίνα και ακίνητα: Απότομη ύφεση στην αγορά

Από το 2021, η απότομη ύφεση της αγοράς ακινήτων οδήγησε στι χρεοκοπία μια σειρά από κατασκευαστικές εταιρείες, αφήνοντας πολλά εργοτάξια σε αδράνεια. Αυτή η κατάσταση έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο, που παραδοσιακά ευνοείται από τα κινεζικά νοικοκυριά ως ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις τους.

Ο κλάδος ακινήτων, ο οποίος στο αποκορύφωμά του αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, παραμένει μια σημαντική «τρύπα» στην οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αρχές στην Κίνα έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα στήριξης στα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους αγοράς κατοικιών στις μεγάλες πόλεις και επιτρέποντας στις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράσουν ορισμένα απούλητα διαμερίσματα και να τα μετατρέψουν σε οικονομικά προσιτά σπίτια για στέγαση.

«Τα πρόσφατα μέτρα στήριξης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ μικρά για το μέγεθος του προβλήματος. Οι ρίζες της οικονομίας των ακινήτων είναι βαθιές. Όταν ο κλάδος πονάει, ο πόνος γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10,1% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και οι πωλήσεις κατοικιών ανά επιφάνεια ορόφου μειώθηκαν κατά 19,0%, σε σύγκριση με πτώση 20,3% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της NBS.

Οι αγορές θα εξετάσουν προσεκτικά τις κατευθύνσεις που θα προκύψουν από τη συνεδρίαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος που ξεκινά τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν βασικά οικονομικά ζητήματα.

Οι σύμβουλοι πολιτικής πιστεύουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποκαλύψει φορολογικές και δημοσιονομικές αλλαγές που θα διοχέτευαν περισσότερα φορολογικά έσοδα στις τοπικές κυβερνήσεις που είναι φορτωμένες με χρέη για να μειώσουν την πίεση στα οικονομικά τους.

“Το υπόλοιπο του 2024 θα καθοριστεί από την επιτυχία των αξιωματούχων να σταματήσουν την πτώση της αγοράς ακινήτων και να ενθαρρύνουν τις εγχώριες δαπάνες. Και τα δύο απαιτούν σημαντική παρέμβαση”, δήλωσε ο Murphy Cruise της Moody’s Analytics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή