Κατά 4,7% αναπτύχθηκε η οικονομία στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη κατά 5,1%.
Κατώτερες των εκτιμήσεων ήταν και οι λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με την πρόβλεψη 3,3%.
Η βιομηχανική παραγωγή, ωστόσο, ξεπέρασε τις προσδοκίες, και αυξήθηκε κατά 5,3% τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, υψηλότερα από την εκτίμηση του Reuters για ανάπτυξη 5%.
Οι επενδύσεις σε αστικά πάγια στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 3,9%, ανταποκρινόμενες στις προσδοκίες. Οι επενδύσεις σε υποδομές και μεταποίηση επιβράδυναν τον ρυθμό ανάπτυξής τους σε ετήσια βάση τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν με τον ίδιο ρυθμό 10,1%.
Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα δεν αγόρασε χρυσό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Η Τρίτη Ολομέλεια στην Κίνα
Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής δεν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων. Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου πολιτικής της Κίνας, η Τρίτη Ολομέλεια, ξεκινά τη Δευτέρα και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
«Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να τονώσουμε την αγορά και να τονώσουμε την εσωτερική ώθηση», ανέφερε το γραφείο σε δελτίο τύπου.
Ζήτησε επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για «εδραίωση και ενίσχυση της δυναμικής για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη της οικονομίας».
Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις ήταν 5% τον Ιούνιο, αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε το γραφείο.
Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.
Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το αναμενόμενο 8,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή . Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, χάνοντας τις προσδοκίες για ελαφρά ανάπτυξη.
Η παρέμβαση της κεντρικής Τράπεζας
Για εβδομάδες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας – PBoC έχει εκφράσει ανησυχία για μια φούσκα που σχηματίζεται στην αγορά κρατικών ομολόγων της χώρας. Τώρα έχει μετακινηθεί από το να μιλάει για το πρόβλημα στο να οπλίζεται για την πρώτη άμεση παρέμβαση στην αγορά εδώ και δεκαετίες.
Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνίες με πολλά ιδρύματα για να δανειστεί αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια γιουάν μακροχρόνιων ομολόγων που μπορεί να πουλήσει στην αγορά για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Η PBoC είπε ότι θα συνεχίσει να δανείζεται και να πουλά ομόλογα αορίστου χρόνου και χωρίς εξασφάλιση, αναφέρουν οι Financial Times.
Οι κινήσεις είναι το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι στιγμής για την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει τη ροή του χρήματος σε κρατικά ομόλογα, γεγονός που έχει στείλει τις αποδόσεις σε ρεκόρ χαμηλών επιπέδων. Η κεντρική τράπεζα φοβάται ότι οι πρόθυμοι αγοραστές, όπως οι περιφερειακές τράπεζες, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα εάν οι αποδόσεις ανακάμψουν απότομα και πέσει η αξία των συμμετοχών τους, δημιουργώντας την πιθανότητα κρίσης παρόμοιας με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...